ANWAR BERSALAH KES LIWAT? -Malaysiakini

Friday, March 20, 2009KUALA LUMPUR: Selepas lebih seminggu kes diliwat disebut di mahkamah, Mohd Saiful Bukhari Azlan, bekas pembantu peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim melakukan sumpah mubahalah di Masjid Wilayah Persekutuan di sini petang ini.

Saiful, 23, memilih hari Jumaat untuk menyempurnakan upacara sumpahnya. Pada pukul 6.23 petang, Saiful yang berpakaian baju Melayu warna coklat dengan songkok sambil diperhatikan oleh ayahnya, Azlan Mohd Lazim yang berbaju Melayu biru telah melafazkan sumpah. Turut menyaksikan upacara itu ialah Imam Masjid Wilayah Persekutuan, bapa saudara Saiful, ‘Uncle Pet’, beberapa pegawai masjid berkenaan, ahli keluarga Mohd Saiful, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) iaitu Datuk Che Mat Che Ali dan pegawai dari Jawi.

Sambil memegang al-Quran, Saiful yang duduk bersila di atas sejadah sambil mengadap kiblat dan diperhatikan bapanya, telah memulakan upacara ’bermubahalah’ dimulai dengan mengucap dua kalimah Syahadah sebanyak tiga kali dan bacaan Al-Fatihah.“Bismillahirrahman nirrahim. Pada hari ini, 15 Ogos 2008, saya Mohd Saiful Bukhari Bin Azlan, No Kad Pengenalan 850706-01-5687 dengan ini sesungguhnya dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang berikrar dan bersumpah seperti berikut…

A’uzubilahiminasyaitanirrajim. Bismillahirrahman nirrahim. Wallahi…Wabillahi….Wata’alahi. Saya bersumpah bahawa saya telah diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 26 hb Jun 2008 iaitu pada tarikh tersebut Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memasukkan zakarnya ke dalam lubang dubur saya. Jika saya berdusta, atas pengakuan ini, maka saya berdusta terhadap Allah dan saya sanggup menerima azab, laknat dan kutukan daripada Allah hingga ke kiamat. Wallahualam.”

Sejurus selepas upacara bersumpah itu, Saiful memeluk bapanya, Azlan dan menerima ciuman bapanya di dahi kemudian terus bergegas meninggalkan masjid tanpa memberi peluang kepada pihak wartawan untuk menemuramahnya. Anwar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada 7 Ogos lalu terhadap tuduhan melakukan seks luar tabii terhadap Saiful pada Jun lepas.Kejujuran Saiful untuk berbuat sumpah sedemekian adalah demonstrasi jelas bahawa beliau ingin membuktikan bahawa beliau di’aniaya’ Anwar untuk melakukan hubungan seksual luar tabii. Saiful telah menunjukan keberanian yang luar biasa, menyerahkan kepada Allah s.w.t. agar menjatuhkan bala dan laknat sekiranya dakwaan dan pengakuan sumpah muhaballah ini palsu dan sengaja dilakukan dengan tujuan menganiaya Anwar.

Ini bukan pertama kali Anwar terlibat dalam perbuatan jijik ini. Beliau pernah disabitkan dengan jenayah melakukan hubungan seksual luar tabii bawah Kanun Keseksaan Seksyen 377B oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 30 April 2001. Walaubagaimanapun, pada 2 September 2004 Mahkamah Persekutuan membatalkan hukuman tersebut, kerana isu teknikal.

Namun begitu, Mahkamah bersetuju bahawa
Anwar terlibat meliwat Azizan Abu Bakar.


Sebahagian dari sedutan penghakiman
Hakim Mahkamah Persekutuan:

The Federal Court on September 2, 2004, by a majority decision of 2:1 acquitted Anwar on the charge of committing carnal intercourse against the order of nature – sodomy. He was acquitted essentially on the grounds that it was unsafe to convict him mainlyon the evidence of the complainant, one Azizan whothe court held was an accomplice and therefore his evidence must be corroborated by other witnesses thathe was sodomised on thedates that he complained of. However, it is interesting to note that themajority decision of the
Federal made a finding that:

“The testimonies of one Dr. Mohd Fadzil and one Tun Haniff and the conduct of the first Appellant (ie Anwar) confirmed the appellants’ involvement in homosexual activities. However such evidence did not corroborate Azizan’s story that the appellants sodomised him on the date, time and place specified in the charge.” Additionally, the majority also held:


“even though reading the appeal record, we find evidence to confirm that the appellants were involved in homosexual activities and we are more inclined to believe that the alleged incident at Tivoli Villa did happen, sometime, this court, as a court of law, may only convict the appellants if the prosecution has successfully proved that the alleged offencesas stated in the charges, beyond reasonable doubt.” However, we should note the minority opinion:

“It will be too high a standard to require that in sexual offences no case can be made out if it is solely on the evidence of a complainant or a participant to the act. At the end of the day it is the credibility of the witness that matters and in these appeals, the learned judge correctly appreciated that position.”Perbuatan Saiful ini wajar disanjung kerana tabiat Anwar cenderung melakukan hubungan seksual diluar tabii wajar diketahui dunia. Ini kerana Anwar bukanlah seorang insan yang layak menjadi pemimpin kerana tergamak melakukan sifat jijik.
Disamping itu, Anwar yang begitu bercita cita besar mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia semenjak Barisan Alternatif (kini dikenali sebagai Pakatan Rakyat) menang luar biasa besar pada Pilihanraya Umum ke XII 8 Mac 2008 dan menyaksikan BN buat pertama kalinya gagal mempertahankan kedudukan tradisi menguasai 2/3 Dewan Rakyat. Saiful sebenarnya berjaya menghalang dari Anwar diangkat sebagai Perdana Menteri Malaysia dan lantas pemimpin sebuah negara Islam yang paling lantang memperjuangkan isu isu umat Islam sejagat dipersada global, termasuk membidas Amerika Syarikat atas isu isu seperti penjajahan dan jenayah kemanusiaan di Bosnia Herzegovina, Palestin, Iraq, Lubnan dan bakal akan menjelang, Iran.Anwar yang telah terbukti mempunyai hubungan luar biasa akrab dengan Yahudi Neo Conservative Barat, terutama Amerka Syarikat termasuk Kerajaan, telah dibuktikan Anwar mendapat sokongan kuat yang mendalangi segala usaha menindas dan mengenai umat Islam diperingkat antarabangsa. Perhatian khas media Barat, termasuk Israel atas perkembangan Anwar juga perlu diwaspada secara serious.
Landskap dunia Islam akan berubah sekiranya pemimpin seperti Anwar berjaya diangkat sebagai Ketua Eksekutif negara Islam paling berpengaruh dalam dunia moden ini. Kedudukan sebagai pemimpin Malaysia akan digunakan sebagai alat untuk Barat menguasai seluruh negara negara Islam yang menyanjung Malaysia sebagai negara Islam yang dianggap sebagai ‘ketua’ kepada masyarakat Islam dunia, terutama dari sudut hubungan antarabangsa dan diplomasi, pembangunan ekonomi dan teknologi serta peranan sebagai pencetus isu isu sejagat.

Maka akan bermula babak baru, sandiwara lama, terutama semakin hampir peralihan kuasa antara Pak Lah dan Najib
IHSAN AIDC

Read more...

TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN SEMEMANGNYA LAYAK SEBAGAI TMBALAN PRESIDEN UMNO"... ketika ini, UMNO memerlukan calon
yang terbaik untuk memperkasakan parti.
Mereka kata susah nak jumpa Muhyiddin,
dia tidak tahu senyum dan tidak bergaul,
tetapi Tan Sri Muhyiddin adalah orangnya
untuk pikul tugas dan tanggungjawab
Timbalan Presiden"

Datuk Ishak Ismail
Ketua UMNO Bahagian Seremban
The Star
11 Januari 2009

KEPIMPINAN
Tan Sri Muhyiddin Yassin bukan suatu nama yang asing dalam politik dan pentadbiran negara. Beliau telah melalui pelbagai era kepimpinan sejak zaman Tun Hussien Onn. Beliau juga telah menempuh gelora politik yang melanda namun tabah dan cekal menggapai gelombang demi perjuangan memartabatkan agama, bangsa dan negara. Tan Sri Muhyiddin Yassin matang pada usia muda.Ketika rakan sebaya masih berusaha membina kehidupan, beliau telah mengetuai sebuah kerajaan. Beliau mampu mengemudi bahtera UMNO dan kerajaan negeri mengharungi taufan dan badai hingga disegani kawan dan juga lawan. Sentuhannya di peringkat pusat sentiasa menyemarakkan suasana. Muhyiddin Yassin kepimpinannya terbukti dan teruji. 12 Mac 2009PROFIL TAN SRI DATO’ MUHYIDDIN YASSIN

Tan Sri Muhyiddin Yassin ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, naib presiden UMNO dan calon Timbalan Presiden. Muhyiddin dilahirkan pada 15 Mei 1947 di Muar, Johor. Beliau mendirikan rumahtangga dengan Hajah Norainee binti Abdul Rahman dan dikurniakan 4 cahayamata. Bapanya Allahyarham Muhammad Yassin adalah seorang ulama terkenal dan pengasas beberapa sekolah agama di muar. Bapa Muhyiddin pernah ditawarkan jawatan mufti negeri oleh Sultan Johor, tetapi allahyarham menolak dengan berhemah kerana mahu memberi tumpuan kepada aktiviti berdakwah.Muhyiddin mendapat pendidikan awal di Muar sebelum melanjutkan pengajian di Universiti Malaya hingga mendapat ijazah sarjana muda kepujian dalam Ekonomi dan Pengajian Melayu pada 1970. Selepas tamat pengajian, Muhyiddin menyertai perkhidmatan awam negeri Johor sebagai Penolong Setiausaha (Bahagian Latihan dan Biasiswa). Pada tahun 1974, beliau dilantik sebagai Penolong Pegawai Daerah Muar, tetapi kemudiannya mengambil keputusan untuk menceburi sektor korporat sebelum bertugas dengan Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor (PKENJ). Antara tugasnya ialah mengurus anak syarikat perbadanan iaitu Sergam Berhad.

Penglibatan Muhyiddin dalam UMNO bermula sebagai ahli biasa di Bahagian Pagoh pada tahun 1971. Ketokohan beliau terus meningkat apabila terpilih sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian dan seterusnya Setiausaha Pemuda UMNO Negeri pada tahun 1976. Bintang Muhyiddin kian menyerlah apabila terpilih sebagai Ketua Pemuda UMNO Negeri Johor sehingga 1987. Selain itu Muhyiddin turut menduduki kerusi Exco Pemuda UMNO Malaysia. Pada tahun 1984, Muhyiddin dipilih sebagai Ketua UMNO Bahagian Pagoh menggantikan
Tan Sri Osman Saat.


Muhyiddin terpilih sebagai wakil rakyat bagi Parlimen Pagoh pada pilihanraya umum 1978 dan mengekalkannya pada pilihanraya umum 1982. Terdahulu, Muhyiddin dilantik sebagai Setiausaha Parlimen di Kementerian Luar, seterusnya dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Menteri di Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kementerian Perdagangan dan Industri. Pada pilihanraya umum 1986, Muhyiddin kembali ke Johor untuk bertanding di Dewan Undangan Negeri Bukit Serampang. Kemenangan di Bukit Serampang memberi laluan beliau ke saujana sebagai Menteri Besar Johor pada 13 Ogos 1986.

Perjalanan politik Muhyiddin pada awal 1980an dilihat seiring dengan Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Kedua-dua mereka memasuki Parlimen hampir pada waktu yang sama sebelum ditempatkan ke politik negeri. Muhyiddin berkhidmat sebagai Menteri Besar Johor selama hampir 10 tahun sebelum kembali semula ke Parlimen pada tahun 1995 dan dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan sehingga 1999.

Pada tahun 1984, Muhyiddin bertanding kerusi Majlis Tertinggi UMNO tetapi tewas. Muhyiddin, kemudiannya dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Johor seterusnya dipilih sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO.

Berbekalkan pengalaman yang ada, pada November 1990 beliau menawarkan diri bertanding jawatan Naib Presiden UMNO, tetapi tewas. Muhyiddin tidak putus asa dan mencuba lagi pada pemilihan UMNO November 1993. Kali ini berjaya. Namun pada pemilihan 1996 beliau tewas ketika mempertahankan jawatan Naib Presiden. Kekalahan itu tidak melemahkan semangat Muhyiddin. Berbekalkan iltizam dan tekad yang tinggi, akhirnya dalam pemilihan tahun 2000 beliau kembali menduduki kerusi Naib Presiden UMNO dan kekal hingga ke hari ini.

Pada Oktober 2008, Muhyiddin menawarkan diri untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden setelah penyandangnya Dato’ Seri Mohd Najib mengumumkan untuk bertanding jawatan Presiden. Pengalaman Muhyiddin hampir 40 tahun dalam politik dan 20 tahun dalam kerajaan, menjadikan Muhyiddin seorang yang cukup matang dan penuh tertib ketika menawarkan diri sebagai calon Timbalan Presiden.

Kenyataan Muhyiddin yang tidak mahu melangkaui ketua terbukti apabila beliau mengumum menawarkan diri bertanding jawatan timbalan presiden hanya setelah Najib mengesahkan untuk mengosongkan jawatan tersebut. Matlamatnya hanya untuk membantu Presiden memperkasakan UMNO dan meraih semula kepercayaan rakyat kepada UMNO dan Barisan Nasional.

MENGURUS DAN MENANGANI KRISIS
Muhyiddin adalah seorang yang berpengalaman luas dalam politik dan kerajaan. Beliau telah melalui pelbagai era penuh krisis meliputi krisis politik, ekonomi, sosial mahupun perlembagaan. Dengan pengalaman dan kebijaksanaan yang dimiliki, Muhyiddin berjaya mengurus semua krisis itu dengan cemerlang.

JOHOR MAJU
Muhyiddin menjadi Menteri Besar Johor ketika negara dilanda kemelesetan ekonomi dan kerajaan negeri mengalami defisit yang kritikal. Namun dengan perancangan yang teratur dan pelaksanaan yang berkesan, Muhyiddin berjaya memacu Johor keluar dari kemelut ekonomi. Di tangan beliau, pertumbuhan ekonomi Johor melebihi sembilan peratus sembilan tahun berturut-turut. Bagi Muhyiddin, Johor bukan bersaing dengan negeri lain di Malaysia, tetapi saingan Johor ialah Singapura.

PERHIMPUNAN MELAYU JOHOR
Pemilihan UMNO 1987 telah menyebabkan perpecahan di kalangan ahli parti, hingga UMNO akhirnya diharamkan. Perpecahan yang berlaku sangat menggusarkan hati Muhyiddin. Lebih-lebih lagi apabila perpecahan itu berlaku di Johor yang dianggap kubu kuat UMNO. Kerana cintakan bangsa dan mahu perpaduan bangsa melalui wadah UMNO diperkuatkan, Muhyiddin mengambil insiatif mengadakan Perhimpunan Melayu Johor pada 18 Disember 1988. Natijah daripada perhimpunan ini,

Muhyiddin bukan saja berjaya menyatukan
orang Melayu, malah telah berjaya
mengembalikan sokongan mereka
kepada UMNO. Muhyiddin bukan saja
berjaya menyelamatkan UMNO malah
telah memperkukuhkan lagi kedudukan
Dr Mahathir sebagai presiden parti. Itulah
kesetiaan Muhyiddin kepada UMNO dan
pucuk pimpinan parti.

PILIHANRAYA DUN PARIT RAJA
Pilihan raya Dewan Undangan Negeri Parit Raja Batu Pahat pada 20 Oktober 1988 sekali lagi menguji kewibawaan dan kepimpinan Muhyiddin. Ini satu ujian paling getir kerana calon yang menentang UMNO adalah orang UMNO sendiri yang menjadi proksi kepada parti Semangat 46. Pilihan raya ini dianggap sebagai ‘turnning point’ kepada UMNO. Jika kalah, UMNO berdepan dengan masalah masa depan yang tidak pasti. Alhamdulillah BN menang. Dalam krisis politik itu Muhyiddin berjaya menarik orangMelayu menyokong semula UMNO.

KRISIS PERLEMBAGAAN
Muhyiddin terus diuji bagaikan ‘diluah mati emak, ditelan mati bapak’. Peristiwa yang membabitkan seorang jurulatih hoki di Istana Bukit Seren Johor Bahru pada 30 November 1982 menimbulkan krisis baru kepada krisis perlembagaan yang sedia wujud. Bagaikan menarik rambut di dalam tepung Muhyiddin menangani krisis ini secara berhemah. Di pihak kerajaan, Muhyiddin patuh arahan Perdana Menteri namun pada masa yang sama, beliau menjunjung tinggi kesetiaannya kepada Baginda Sultan


PILIHANRAYA KE-12
Pilihanraya ke 12 yang lalu meninggalkan kesan dan keinsafan mendalam di hati Muhyiddin. Beliau sedih dan bimbang apabila ramai orang melayu tidak lagi berpihak kepada BN dan UMNO. Untuk merungkai masalah ini, Muhyiddin bersama-sama Jawatankuasa Pengurusan UMNO, menjelajah ke seluruh Negara
untuk mendapatkan maklum balas di peringkat akar umbi. Hasilnya orang melayu di sana mahukan perubahan.

Berpandukan maklum balas yang diterima dan keinsafan yang tinggi, Muhyiddin menyuarakan kebimbangannya jika perubahan dalam UMNO tidak dilakukan segera. Muhyiddin lantas menyarankan agar perubahan bermula di peringkat tinggi. Bukan niat Muhyiddin untuk menyanggah kepimpinan presiden, tetapi beliau terpanggil untuk menyuarakan kebimbangannya kerana kecintaan dan kesetiaannya kepada Parti dan orang melayu mengatasi segalanya. Ia juga demi
untuk memastikan survival UMNO dan BN berterusan. Kebimbangan Muhyiddin adalah berasas. Perubahan perlu dilakukan segera untuk memberi ruang kepada pengganti presiden memulihkan keyakinan ahli UMNO dan rakyat, terutama untuk berhadapan dengan Pilihanraya Umum ke 13 nanti.


KRISIS SOSIAL
Isu belia merupakan isu nasional dan salah satu faktor terpenting dalampembangunan modal insan. Ketika menjawat Menteri Belia dan Sukan, Muhyiddin melihat masalah belia dalam konteks yang lebih luas. Perhatian khusus beliau kepada generasi muda adalah di atas kesedaran bahawa beliau merupakan pemimpin masa depan Negara. Ini telah mendorong beliau menggubal Dasar Belia Negara bagi menjadikan para belia lebih terarah sebagai aset penting dalam pembangunan negara. Program Rakan Muda yang berjaya menarik lebih 500,000 penyertaan belia, telah menjadi sebahagian daripada ‘blue print’ Wawasan 2020.

Pengalaman hampir 40 tahun di dalam politik dan 23 tahun mentadbir lapan kementerian, bukan saja telah mengangkat Muhyiddin sebagai pemimpin yang sangat berpengalaman tetapi juga berwibawa dan berketerampilan untuk memperkasakan UMNO dan memajukan negara. Beliau adalah pemimpin yang telah teruji atau ‘tested leader’ dan kepimpinannya terbukti.
ANTARA JASA DAN PENCAPAIAN
MENTERI BESAR JOHOR
Johor mengalami anjakan paradigma ketika Muhyiddin menjadi Menteri Besar dari 1986 - 1995. Kebijaksanaan beliau merancang dan mentadbir telah merancakkan ekonomi Johor dengan pertumbuhan melebihi 9 peratus limatahun berturut-turut. Di bawah petadbiran Muhyiddin, negeri Johor mengalami guna Tenaga penuh yang hanya dikecapi sebilangan kecil negara di dunia. Kemajuan Johor di bawah pimpinan Muhyiddin mencemaskan Lee Kuan Yew sehingga memaksa dirinya memberi amaran kepada rakyat Singapura supaya berhati-hati kerana jika tidak, Johor akan menandingi Singapura.


Di bawah Muhyiddin juga, Perbadanan Johor menjadi simbol kejayaan konglomerat Melayu di seluruh negara. Dasar penswastaan negeri Johor memberi faedah kepada semua rakyat kerana wang yang dijimatkan dapat membina banyak kemudahan di seluruh Johor dan mekanisme kejayaan ekonomi Melayu dikongsi menerusi Amanah Saham Johor.

Syiar Islam turut cemerlang di bawah Muhyiddin. Mahkamah Syariah dan kedudukan pegawai-pegawai mahkamah dinaikkan taraf. Masjid lama diperbaiki serta dibesarkan dan masjid-masjid baru dibina. Tenaga pengajar sekolahsekolah agama ditambah dengan memperkenalkan Kursus Perguruan Asas Guru Agama Kerajaan Johor. Ketika pentadbiran Muhyiddin, Shahadah Maahad Johor mendapat kembali pengiktirafan daripada Universiti Al Azhar dan Universiti Madinah.


MENTERI BELIA DAN SUKAN
Muhyiddin menggubal Dasar Belia Negara ketika menerajui Kementerian Belia dan Sukan. Beliau juga menggerakkan program Rakan Muda yang telah mendapat sambutan di luar dugaan di mana lebih 500,000 orang belia mendaftar diri dalam enam bulan pertama ia diperkenalkan. Program Rakan Muda adalah program yang melibatkan 10 gaya hidup sihat dan merupakan sebahagian daripada blue print pembangunan Wawasan 2020. Muhyiddin yang peka dengan perkembangan sukan telah menggerakkan operasi pembersihan rasuah bolasepak ketika menerajui Kementerian Belia dan Sukan. Ketegasan Muhyiddin membanteras rasuah telah menyaksikan hampir 100 orang pemain bolasepak ditahan oleh Badan Pencegah Rasuah serta dikenakan tindakan.


Sentuhan Muhyiddin seterusnya meletakkan Sukan Komanwel 1998 sebaris dengan acara sukan peringkat dunia yang lain. Sukan Komanwel 1998 merupakan kejohanan pertama diadakan di benua Asia. Ia berlangsung di Kompleks Sukan Bukit Jalil yang disiapkan khusus untuk Sukan Komanwel 1998. Acara itu juga menyaksikan pencapaian terbaik negara sejak penyertaan pertama tahun 1950an dengan menggondol 10 emas, 14 perak dan 12 gangsa.

MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI
DAN HAL EHWAL PENGGUNA
Pada tahun pertama mengetuai Kementerian Perdaganan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna KPDN & HEP, Muhyiddin telah MEWUJUDKAN lebih banyak perniagaan baru sehingga peningkatannya melebihi 36%. Beliau juga memperkenalkan SKIM PENETAPAN HARGA BARANG yang dikuatkuasakan pada musim perayaan. Langkah itu Berjaya memastikan bekalan keperluan sentiasa mecukupi pada harga berpatutan berbanding tahun-tahun sebelumnya.
Muhyiddin juga merealisasikan Akta Perlindungan Pengguna 1999 bagi mengawal selia aktiviti perniagaan dan memberi perlindungan kepada pengguna. Di bawah akta ini wujud TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA iaitu sebuah badan bebas yang mempunyai kuasa mendengar dan mengadili tuntutan-tuntutan pengguna.MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI
Sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Muhyiddin telah menjenamakan pertanian sebagai sebuah kerjaya yang menguntungkan dan mempelopori ‘Pertanian adalah Perniagaan’. Wawasan beliau menjadikan sektor pertanian tidak lagi dipandang rendah, sebaliknya berjaya mengubah minda dan persepsi masyarakat sehingga ramai siswazah dalam pelbagai disiplin serta organisasi korporat begitu berminat menceburi bidang pertanian.

Muhyiddin juga berjaya menghidupkan semula pameran MAHA dengan konsep baru sehingga mendapat sambutan di luar jangkaan dan menjadi medan perniagaan, pengenalan kepada teknologi pertanian dan informasi informasiterkini.

Muhyiddin turut bertanggung jawab mencetuskan idea dan menggerakkan Konvensyen Pertanian Kebangsaan 2007 bagi mencari dan merumuskan formula untuk memajukan industri pertanian negara.


MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI
Selepas pilihanraya umum 2008, Muhyiddin dipertanggungjawabkan untuk mengetuai Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri. Sebaik saja memasuki pejabat di MITI, Muhyiddin pantas memperkenalkan cogan “Think Business” sebagai teras Kementerian. Tujuannya supaya para pegawai di MITI memahami pemikiran dan bertindak seperti golongan korporat, seterusnya memberi tumpuan untuk mengangkat sektor perdagangan dan perindustrian Malaysia. Walaupun baru setahun di bawah kepimpinan Muhyiddin, MITI telah menampakkan kejayaan dalam memperkemaskan industri dan menggalakkan pertumbuhan perdagangan dan pelaburan antarabangsa.


BIODATA
Lahir pada 15 Mei 1947 di Muar, Johor. Berumahtangga dengan Hajah Noorainee Abdul Rahman pada 22 Ogos 1972. Mereka diikurniakan empat cahaya mata iaitu Fakhri Yassin, Nabilah, Najwa dan Farhan Yassin, dan empat cucu.
PENDIDIKAN:
Sekolah Kebangsaan Bandar Maharani Muar dan Ismail School Muar.Sekolah Tinggi Muar.
Universiti Malaya (Ekonomi & Pengajian Melayu 1968-1970).
JAWATAN DALAM KERAJAAN DAN SWASTA:
1970-1974 - Penolong Setiausaha (Latihan dan Biasiswa) di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Johor.
1974 - Penolong Pegawai Daerah Muar, Johor.
1974 - Pengurus Perjawatan SGS Ates Sdn Bhd.
1974-1978 - Pengarah Urusan Sri Saujana Bhd.
1974-1978 - Pengarah Syarikat Equity Mal (Johor) Sdn Bhd.
1975-1977 - Pengarah Urusan Sergam Bhd.

AHLI DEWAN RAKYAT/AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI:
1978-1982 - Ahli Parlimen Pagoh.
1982-1986 - Ahli Parlimen Pagoh.
1986-1995 - Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Serampang.
1995 - Ahli Parlimen Pagoh hingga sekarang

ANGGOTA PENTADIRAN KERAJAAN/
JOHOR DAN PERSEKUTUAN:
1. Setiausaha Parlimen Kementerian Luar Negeri (Mulai Julai 1981).
2. Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan (Mulai Mei 1982).
3. Timbalan Menteri Perdagangan dan Perindustrian (Mulai Jun 1983).
4. Menteri Besar Johor (Mulai 13 Ogos 1986 hingga 6 Mei 1995).
5. Menteri Belia dan Sukan (Mulai 7 Mei 1995 hingga 13 Disember 1999).
6. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal-Ehwal Pengguna
(Mulai 14 Disember 1999 hingga 12 Januari 2004).
7. Menteri Pertanian (Mulai 13 Januari 2004 hingga 21 Mac 2004).
8. Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani 22 Mac 2004 hingga 2008).
9. Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri
(Mulai 19 Mac 2008 hingga sekarang).


JAWATAN POLITIK:
1971 - Ahli UMNO Bahagian Pagoh Muar Johor.
1974-1976 - Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Johor.
1976 - Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Pagoh.
1976-1982 - Timbalan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Johor.
1982-1986 - Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Johor.
1982-1986 - Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.
1985 hingga - Ketua Bahagian UMNO Pagoh. sekarang
1986-1995 - Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Johor.
1987 - Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO Malaysia.
1993 - Naib Presiden UMNO Malaysia.
2000 - Naib Presiden UMNO Malaysia.
2004 - Naib Presiden UMNO Malaysia.

JAWATAN DALAM PERTUBUHAN SOSIAL/SUKARELA:
1. Yang Dipertua Royal Johor Country Club (1986-1995).
2. Yang Dipertua Persatuan Bola Sepak Johor (1986-1995).
3. Presiden Persatuan Kanak-Kanak Spastik Johor (1986-1995).

PINGAT KEBESARAN;
1974 - Pingat Ibrahim Sultan (PIS).
1979 - Bintang Sultan Ismail (BSI).
1980 - Setia Mahkota Johor (SMJ)
1988 - Panglima Setia Makhota (PSM) membawa gelaran Tan Sri.
1991 - Setia Paduka Mahkota Johor (SPMJ) membawa gelaran Dato’.
2007 - Seri Paduka Mahkota Perlis (SPMP) membawa gelaran Dato’ Seri.
2009 - Darjah Yang Amat Mulia Bintang Sarawak (PNBS) membawa
gelaran Datuk Seri.


“Jika mahu bertanding, sudah tentu saya akan bertanding
jawatan Timbalan Presiden! Tapi Tan Sri Muhyiddin Yassin
jauh lebih berpengalaman dan lebih senior berbanding saya.
Saya baru 10 tahun berada dalam kabinet sedangkan Tan Sri
Muhyiddin sudah 23 tahun di sana! Saya telah lihat biodata dan
pencapaian Tan Sri Muhyiddin, dan saya dapati beliau jauh lebih
layak berbanding saya…jadi mengapa perlu saya bertanding
jawatan itu? Tan Sri Muhyiddin terbukti berkemampuan. Jika
saya bertanding jawatan itu juga, sedangkan Tan Sri Muhyiddin
jauh lebih layak, itu menunjukkan saya ini hanya mementingkan
diri sendiri. Tetapi saya lebih mengutamakan parti! Saya mahu
parti menjadi kuat. Dato’ Seri Mohd Najib bakal menjadi Presiden
dan Perdana Menteri dan saya mahu Timbalannya ialah seorang
yang berpengalaman yang dapat membantu dan menyokong
Najib untuk memperkukuhkan parti, seterusnya memberi
keyakinan kepada rakyat. Gandingan Najib-Muhyiddin akan
memberi keyakinan kepada rakyat.”
- Dato’ Seri Nazri Aziz – The Star 8 Mac 2009.

Read more...

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP