ANWAR GADAIKAN AGAMA DEMI KERAKUSAN NAFSUNYA

Saturday, April 4, 2009


Oleh ZUHAYATI YAZIDzuhayati.yazid@utusan.com.myKUALA LUMPUR 3 April - Dua tokoh agama hari ini membidas tindakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang membangkitkan isu penggunaan kalimah Allah semata-mata untuk tujuan berpolitik.


Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria berkata, isu tersebut tidak sepatutnya dibangkitkan kerana melibatkan sensitiviti Melayu dan agama Islam.''Jika berpolitik, gunalah secara matang jangan bertolak ansur dengan hukum agama, yang salah tetap salah."Kalimah Allah bukan untuk buat 'suka-suka,' inilah mereka tak faham sensitiviti Islam. Nama Allah untuk orang Islam saja. Jadi, janganlah nak main api dengan hukum agama,'' tegasnya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.


Sambil melahirkan rasa kecewa dengan tindakan pemimpin PKR itu, beliau menyarankan pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap Anwar kerana sanggup berbuat demikian semata-mata untuk kepentingan politik.Tegas beliau, tindakan mengenakan hukuman adalah perlu sebagai pengajaran kerana menggunakan isu akidah dan hak-hak yang melibatkan sensitiviti Melayu dan agama Islam."Islam adalah benteng terakhir orang-orang Melayu. Jika sebelum ini status Melayu yang dipersoalkan, kita masih boleh mendongak dan menuding jari di antara satu sama lain."Kali ini soal agama. Walaupun Melayu kelihatannya berpecah-belah, tapi soal agama, ia boleh membangkitkan perpaduan dan bakal mencetuskan persengketaan," katanya.Semalam,


Anwar ketika berkempen di Batang Air berkata, tidak salah untuk penganut agama lain menggunakan kalimah Allah kerana ia adalah hak masing-masing.Katanya, di Malaysia, penggunaan nama Allah tidak boleh digunakan oleh penganut agama lain disebabkan oleh UMNO.


Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Shaikh Ismail Muhammad pula berpendapat, tindakan Anwar itu adalah sebagai taktik politik.''Ini adalah agenda politik untuk meraih undi memenangi pilihan raya,'' katanya.Shaikh Ismail berkata, sepatutnya isu sensitiviti agama tidak dibangkitkan sebaliknya agenda membangunkan kedudukan orang Melayu terutama dari sudut ekonomi mesti diberi keutamaan.


Sebelum ini

Petikan dari Agendadaily 5/3/2009

Parlimen, 5 March 2009, Datuk Taib Azamudden Mat Taib, bekas Imam Besar Masjid Negara:


“Saya ini lebih fokus pada pensucian Islam itu sendiri dari kepartian. Terpulang kepada tafsiran orang nak letak kedudukannya di mana,” Taib memulakan penjelasannya.Bagi beliau kalimah Allah berasaskan Tauhid, ia tidak boleh digunakan oleh agama lain dan berpendapat Allah yang dimaksudkan oleh agama lain adalah berbeza dengan Allah yang dimaksudkan oleh Islam.


“Sebab itu kalau kita nak bahaskan masalah Allah yang disebut dalam Al-Quran, kita kena lihat Asbabbul Nuzul (sebab sesuatu ayat itu diturunkan) dan kalau kita nak buka erti Allah kepada yang lain-lain, Al Quran juga pernah mendedahkan dalam surah At Taubah (sambil beliau membacakan ayat berkenaan)“Yang bermaksud, orang Yahudi kata Uzzir anak Allah, orang Kristian kata Al Maseh, anak Allah. Daripada penjelasan ringkas ini, kita nampak Allah yang dimaksudkan oleh Yahudi lain daripada Allah Tauhid kita.


“Allah yang dimaksudkan orang-orang Masihi adalah dan orang lain adalah lain daripada Allah yang dimaksudkan oleh Islam.“Sebab ketauhidan makna Al Ahadiyah dan As Samadyiah itu tidak jadi satu tunggak kepercayaan yang lain daripada Islam sebab itu yang didakwa orang agama lain sedangkan bagi kita, kita tahu Allah tidak ada anak, tidak diperanakkan dan tidak beranak,” jelasnya panjang lebar.


Sehubungan itu beliau mahu kerajaan memberikan penegasan mengenai perkara berkenaan agar ia dapat mengelakkan kekeliruan dan pertelingkahan yang boleh menggugat keharmonian kaum dan agama di negara ini.Beliau turut memberikan memberikan pandangan betapa jika kekeliruan mengenai penggunaan kalimah Allah tidak dijelaskan, dikhuatiri pertembungan yang sengit akan berlaku


Misal saya katakan, maaf saya pada sahabat-sahabat yang beragama Buddha, Hindu atau agama Kristian. Andai saya bertanya kepada yang agama Hindu, sahabat hendak pergi mana, mereka kata nak pergi sembah Allah, Tanya pula sahabat dari Batu Pahat (Dr Puad Zarkashi) atau Sri Gading (Mohamad Aziz), sahabat hendak pergi ke mana, mereka juga jawab, saya nak pergi sembah Allah.“Ini Allah yang mana? Sebab itu saya lebih suka dalam isu ini, saya menasihati temrasuk diri saya, kalau masalah menyentuh aqidah dan sentuh agama kita tak payah sibuk-sibuk,” ujar beliau.


Setelah memberikan pandangan yang panjang lebar, Zahid terus bangun dan menegaskan apa yang dinyatakan oleh Taib itu adalah pandangan yang sama dengan pendirian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) berhubung soal penggunaan kalimah Allah.


“Apa yang dinyatakan oleh Baling, itu adalah sama dengan pendirian Majlis Faktwa Kebangsaan, apa yang ditegaskan oleh Baling itu, samalah dengan pendirian Jabatan Kemajuan Islam, apa yang disebut oleh Baling itu, samalah dengan pendirian kerajaan,” ujar Zahid.Walaupun Dzulkefly dan Khalid cuba bangun untuk memberikan penejlasan mereka lagi, namun tindakan tersebut disampuk dengan teguran beberapa Ahli Parlimen lain. Antaranya kedengaran yang berkata, “cukuplah dengan penjelasan Baling, beliau ahli dalam bidang itu.” "Ini bukan politik tetapi kesucian agama”.


EHSAN SAIFUL BUKHARIANWAR MENJANJIKAN JIKA PAKATAN
PEMBANGKANG YANG MANA
PAS,PKR DAN DAP
MEMERINTAH MAKA PENGGUNAAN
NAMA ALLAH AKAN DIBERI KEPADA SEMUA
AGAMA UNTUK DIGUNAKAN.


SAYA YAKIN DAP SETUJU DENGAN KENYATAAN ANWAR INI.
PKR YANG MANA AHLI NYA YANG KAFIR AKAN SETUJU.


BAGAIMANA PULA YANG ANGGOTA PKR BERAGAMA ISLAM??? ADAKAH MEREKA SETUJU KENYATAAN ANWAR?


PAS???
NIK AZIZ KATA APA???
NIK AZIZ SETUJU???
HALAL KA NIK AZIZ???


HARAP PUAK PAKATAN PEMBANGKANG
DAPAT KOMEN DAN ULAS ISU NI.
TERUTAMA AHLI PAS!!!UNDILAH BARISAN NASIONAL

Read more...

DEPA KATA KITA JAWAP


MEREKA KATA ZAMBRY TAK PANDAI MEMERINTAH.

KALAU TAK PANDAI MEMERINTAH SAMALAH JUGA ANWAR TAK TAHU MEMERINTAH SEBAB ZAMBRY ANAK DIDIK ANWAR MASADALAM ABIM DAN ANWAR YANG MAHUKAN BELIAU AKTIF UMNO DI LUMUT

MEREKA KATA TOK ZAMBRY KETURUNAN MAMAK/INDIA
TAPI MEREKA LUPA NIZAR TU KETURUNAN APA?
CINA BUKAN?
MEREKA KATA NIZAR NAMRUD PANDAI CAKAP CINA
TAPI TOK ZAMBRY PUN PANDAI CAKAP TAMIL
TOK ZAMBRY ADA PHD
NIZAR NAMRUD ADA APA?
DEGREE JER KAN.
MEREKA KATA UMNO TOLAK HUDUD
TAPI MEREKA LUPA PAS TOLAK+HINA +MUSNAHKAN HUDUD.
BARU KENA GEMPAK DENGAN DAP , TARIK BALIK KENYATAAN PASAL HUDUD.
MEREKA KATA UMNO LULUSKAN LESEN ARAK DAN JUDI
TAPI MEREKA LUPA PAS PUN BUAT PERKARA YANG SAMA , BAHKAN LEBIH DARIPADA ITU DALAM 11 BULAN MEMERINTAH
MEREKA KATA PEMIMPIN UMNO BERSALAM DENGAN WANITA BUKAN MAHRAM
NIZAR PUN BERSALAM DENGAN WANITA KAFIR
MEREKA KATA PEMIMPIN UMNO MINUM BERDIRI
NIZAR NAMRUD PUN MINUM BERDIRI
MEREKA KATA ZAHID DIRAIKAN DENGAN
HIBURAN DALAM MAJLIS KERAIAN KAUM CINA
MEREKA LUPA DI IPOH SEWAKTU KRISMAS ,
NIZAR NAMRUD DALAM WAKTU MAGHRIB
JOIN PROGRAM MUNGKAR
MEREKA KATA PEMIMPIN UMNO SUKA
ADA PEREMPUAN SIMPANAN
NIZAR NAMRUD PUN ADA PEREMPUAN
SIMPANAN. KATAKAN CIKGU LAGI GITU
MEREKA KATA NIZAR NAMRUD
PANDAI NGAJI DAN BACA DOA
TOK ZAMBRY PUN LEBH PADA ITU
DENGAN TARANNUM LAGI.
MEREKA KATA UMNO RASUAH
PAS PUN APA KURANGNYER.KES BANTUAN BERAS
MANGSA BANJIR, PROJEK PKNP DI KALIMANTAN,
TENDER BALAK DI GERIK, TANAH DAN BANYAK LAGI
MEREKA KATA UMNO KRONI
SEMUA AHLI MAJLIS KERAJAAN TEMPATAN
ORANG MEREKA MASA 11 BULAN PERINTAH

ADA LAGI.....
YANG LAIN-LAIN HANGPA PAKAT ULAS
RAMAI-RAMAI......

DEPA NI DOK CANANG SANA SINI PASAL BN
APA DEPA SEDAR KE TIDAK GAMAKNYA
APA YANG DEPA DOK BUAT NI???

BUAT RAKYAT PERAK.....
KITA NILAI LAH MANA BAGUIH PUNYA

UNDILAH BARISAN NASIONAL

Read more...

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP