Nasib Baik Orang Melayu Bagi Kewarganegaraan, Kalau Tidak???

Tuesday, September 7, 2010


Rakyat Malaysia dari mana-mana kaum yang mempersoal atau mempertikaikan Perkara 153 dalam Perlembagaan negara yang mengiktiraf kedudukan dan hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera adalah buta sejarah dan tidak memahami Perlembagaan, kata pakar sejarah, Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim.

Beliau berkata kedudukan orang Melayu sudah ditetapkan pada zaman dahulu iaitu ketika zaman penjajahan British lagi.

"Bila British sampai ke Tanah Melayu, mereka dapati terdapat beberapa tempat di Semenanjung sudah mempunyai kerajaan dan mereka mengiktiraf kerajaan tersebut.

"Kerajaan itu ada ramai rakyat (orang Melayu) dan bagi British, rakyat kepada raja itu mempunyai hak yang khusus, orang lain yang datang dan menetap di Tanah Melayu bukan rakyat raja, oleh demikian mereka tidak dapat menikmati hak yang ada pada orang Melayu," katanya kepada Bernama di Kuala Lumpur.

Beliau berkata orang bukan Melayu di Semenanjung pada ketika itu bukanlah warga negara ataupun rakyat raja dan mereka hanya berpeluang untuk memohon kewarganegaraan apabila Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan pada 1 Feb 1948.

"Apabila British mula merancang penubuhan Persekutuan Tanah Melayu sebagai sebuah negara bangsa, apa yang sudah wujud disambung, menjelang tahun 1957, Perlembagaan Persekutuan digubal dan dimasukkan perkara-perkara yang sudah wujud," katanya.

Justeru, kata Khoo, rakyat khususnya kaum-kaum lain perlu sama-sama menghormati hak dan keistimewaan orang Melayu yang termaktub dalam Perlembagaan kerana pada ketika ia digubal dahulu, kaum lain sendiri sudah bersetuju dengan perkara-perkara yang dimasukkan dalam Perlembagaan tersebut.

"Kedudukan istimewa orang Melayu telah bermula sejak dahulu dan berasaskan sistem kerajaan yang wujud di Semenanjung Tanah Melayu. Di Semenanjung, sejak 1895 sudah ada sembilan kerajaan yang kekal sampai ke hari ini," katanya.

Perlembagaan telah dirangka berdasarkan nasihat daripada Suruhanjaya Reid yang telah melakukan kajian pada tahun 1956, Perlembagaan itu kemudian berkuatkuasa apabila negara mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Perkara 153 Perlembagaan Malaysia memberi hak kepada Yang di-Pertuan Agong, bertanggungjawab menjaga hak-hak dan keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera mana-mana negeri Borneo (Sabah dan Sarawak) serta kepentingan-kepentingan sah kaum-kaum lain mengikut peruntukan perkara ini.

Ia juga secara terperinci menjelaskan bagaimana kerajaan persekutuan mempertahankan kepentingan orang Melayu dan Bumiputera dengan menetapkan kuota untuk kemasukan perkhidmatan awam, biasiswa dan pendidikan awam, pemberian permit dan lesen perniagaan.

Khoo berkata punca mengapa kebelakangan kini terdapat pihak-pihak yang mempersoalkan mengenai hak-hak dan keistimewaan yang dinikmati oleh orang Melayu adalah kerana masyarakat pada masa kini sudah buta sejarah.

"Orang tak faham (Perlembagaan)...jahil, mereka tidak tahu apa yang boleh dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan, tidak perlu ada perbincangan atau perbahasan mengenai Perlembagaan kerana apa yang penting ikut saja undang-undang yang telah diguna pakai sejak dulu," katanya.

Beliau berkata sekiranya Perlembagaan mahu dipinda, persetujuan daripada dua pertiga Anggota Parlimen perlu dicapai dan mendapat perkenaan Yang di-Pertuan Agong.

Katanya, sesiapa yang mahu menghapuskan atau meminda Perkara 153 pula, perlu mendapatkan persetujuan orang Melayu dan Bumiputera terlebih dahulu selain majoriti di Parlimen dan perkenan Seri Paduka Baginda.

"Kalau Perkara 153 perlu dipinda atau dihapuskan, keseluruhan orang Melayu mesti setuju, kalau orang Melayu rasa belum sedia untuk pinda, maka ia tidak boleh dipinda," katanya.

Bulan lepas, MCA menggariskan 13 resolusi pada Kongres Ekonomi Cina antaranya meminta kerajaan mementingkan keupayaan merit dan bukannya kuota bagi memberi peluang kepada semua pihak untuk bersaing secara sihat dan adil.

Kenyataan ini secara tidak langsung menggesa kerajaan agar memansuhkan Perkara 153 dan cuba mempertikaikan tanggungjawab yang ada pada ketua negara iaitu Yang di-Pertuan Agong yang memelihara hak dan keistimewaan orang Melayu.

Sumber Bernama


Ada lagi ke yang tak faham apa yang di katakan oleh Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim ni?Kalau masih ada yang tak faham apa yang Prof yang asalnya keturunanya dari Tanah Besar China maka susahlah kita semua nak faham apa itu nama tanah melayu. Apa itu Orang Melayu.

Gomo nak petik kenyataan yang ini:
"Beliau berkata orang bukan Melayu di Semenanjung pada ketika itu bukanlah warga negara ataupun rakyat raja dan mereka hanya berpeluang untuk memohon kewarganegaraan apabila Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan pada 1 Feb 1948."

Lu orang tak faham ke lu orang ni dapat taraf Warganegara hasil Ihsan kami orang Melayu? Lu orang ni tak fikir ke betapa susah nenek moyang kamu merantau datang ke Tanah Melayu untuk hidup lebih sempurna berbanding tanah Besar China? Lu orang lupa sejarah atau buat buat lupa sejarah?

Gomo tak menyalahkan seluruh kaum Cina dalam hal ini memandangkan Gomo juga mempunyai keluarga di sebelah Wife yang Cina bangsa mereka. Tapi kena lah faham wahai kaum kaum cina yang duduk minta hak yang tidak sepatutnya ini. Jangan lah meminta yang bukan hak kamu.

Dengan kenyataan Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim bangsa Cina yang sedar asal usul nya moga anda semua bangsa bangsa lain yang ada dalam Malaysia dapat memahami apa itu Perlembagaan dan apa itu Kemerdekaan.

Buat Melayu melayu Barua usahlah nak jadi Batu Api dengan menghasut kaum kaum ini meminta Hak yang bukan Hak mereka. kalau inginkan undi sekalipun janganlah menggadaikan tanah Air ini. Anwar Ibrahim Pengkhianat Agama, Bangsa dan Negara.


Pssssttt....Alangkah bagus jika semua sedar asal usul....

PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

27 comments:

Anonymous,  September 7, 2010 at 4:53 PM  

gomo, 175k hang dpt hang buat apa??hahak

kenapa padam acc fb lepas bb bongkar pasai 175k??hahak

bila nak activate acc fb balik biar semua taw camna n dr mana hang dpt 175k tu??hahak

oversee,  September 7, 2010 at 5:07 PM  

The malay pig have drawn up a plan to displace all non-malays. They are discriminating against all non-malays. More and more non-malays are leaving.

You know why he/she need to leave……….? It is all because of those idiots who voted for the pig government to chase those talents out of this country.

This scenario would stay.

They would prefer to remain backward, so long as they are in control over you and me. I think they enjoy seeing non-malays begging all the time.

Even though they are left far behind Korea, Taiwan and now Thailand is coming up strong. To them these are not competitors. In their narrow mind, the 'enemies' are local non-malays. Must suppress, by all means.

All malay pig are programmed to be promoted much faster ahead of non-malays the moment they join University Malaya. Soon University Malaya will be dominated by malay pig and the ranking will slip further.

Most of the malay pig in Malaysia cannot think clearly, their mind and thinking are clouded by such things as comfort zone, frog-in-a-well syndrome, ignorance, racial pride, stubbornness, etc.

miya,  September 7, 2010 at 5:10 PM  

Bodoh punya melayu babi……….

Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?

Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.

Get out from Sabah and Sarawak la!

Bodoh melayu babi!

killer,  September 7, 2010 at 5:26 PM  

For this pure mad pig in this blog –

Let me tell all of you moron malay pig in one time:

The social contract never tell - Chinese top student cannot get scholarship
The social contract never tell - Mara must ban all non-malays
The social contract never tell - give 30% free to malay race

Now tell me, what rubbish social contact are you refer to?

The Orang Asli is never same as the malays – you are pendatang from other place – as simple as that.

Never create your own rubbish history and think this land is belong to you alone.

The malays never have 6000 years civilization – your rubbish civilization is mostly belong to the jungle.

We can find malay information so easy by using the google search.

That is why I keep asking brainless malay morons like you go back to Indonesia or even go back to Africa.

Enough is enough.

50 years ago - the British is better to kill all the useless malay morons like you so that this country can become another wonderful Singapore!

How can brainless and useless malay babi like you to become a rich person since your brain is full of pig shit.

And then you want go to blame other races again for your own failure!

The citizenship is given by the British – this is because you rubbish malays are so useless to do job to develop this nation in the first place.

By the way – who care about your police dogs since your Umno shameless moron babi are keep writing rubbish blog - to spin and to stir so many rubbish racist topics.

It is very wasting my time to reply to a pure moron malay pig like you!

Rubbish malay pig moron is forever rubbish malay pig moron.

Enough said.

Anonymous,  September 7, 2010 at 5:44 PM  

Susah nak cakap dengan pendatang ni, walaupun bangsa sendiri yang beritahu diorang, jangan pertikai hak orang melayu, diorang tak nak dengar jugak.. nak jugak ikut sejarah putar belit rekaan sendiri tu.. hahaha.. kalau dah dasar pendatang, pendatang lah jugak.. pendatang pertikai hak kami, kami akan pertahankan.. kalau nak malaysia ni aman, jangan ungkit hak orang melayu, ambek jer ape yang kami dah bagi, tu pun susah ke? bagus PAPAGOMO. Teruskan...

Jeffry September 7, 2010 at 6:55 PM  

SLM BRO..KIT SIYAL NI SPESIS ZIONIS BROO. DIA NK BIKIN SERUPA APA YG ZIONIS BUAT KT BUMI ANBIA. MERAMPAS & MERAMPOK KETUANAN ORG MELAYU. TP SKANG NI DIA DH DPT KONKER PENANG DIA DAH TUNJUK BELANG DAHH..ADOIYAIII

Anonymous,  September 7, 2010 at 7:09 PM  

cina adalah kaum pendatang haram, sama taraf dgn pendatang tanpa izin..mata yg sepet seperti babi...warna kulit mcm babi..

babi yg melahirkan kaum cina...

Anonymous,  September 7, 2010 at 7:20 PM  

haram punye pendatang... ko bodo pe ke ko xpnah dengar Jabatan Hal Ehwal Orang Asli ke.. da brp banyak Gov. bntu org asli .. dasar BODOH tahap GABAN!!

you should be out from Tanah Melayu!!
your morron people..

Anonymous,  September 7, 2010 at 7:42 PM  

PAS parti ajaran sesat + PKR parti kelentong rakyat + DAPIG parti babi + ULTRA KIASU KOMUNIS = BABI_BABI LIAR. Ada paham semua!

Anonymous,  September 7, 2010 at 8:03 PM  

Kepada bangsa pendatang cina dan india lu mahu ingat ini negara melayu punya lu org mahu cakap apa lu cakap ini tanah melayu punya dulu tok nenek lu orang pakai ic merah dan hijau untuk bezakan pendatang dan warga negara org melayu punya ic biru lo merah baru mohon warga negara kalau hijau penduduk tetap saja lo bukan warga negara lo lu orang mahu cakap sekarang org melayu punya pelambangaan org melayu tak bolih pinda pinda kalau org melayu tak setuju pinda kalau lu org org melayu bolih tarik balik kewargaan lu org semua mana negara lu org mau pergi.

Anonymous,  September 7, 2010 at 10:37 PM  

Apa tunggu lg wahai imagran2,pegi la mana2 negara2 mana lu suka!menggong+sohai punya bangsa.

Anonymous,  September 7, 2010 at 11:10 PM  

kalau cina tak ada, siapa nak suap melayu umno, nak buat keje tak tahu...

Siapa melayu yang menghasut...kah kah kah,  September 7, 2010 at 11:18 PM  

Buat Melayu melayu Barua usahlah nak jadi Batu Api dengan menghasut kaum kaum ini meminta Hak yang bukan Hak mereka. kalau inginkan undi sekalipun janganlah menggadaikan tanah Air ini. Anwar Ibrahim Pengkhianat Agama, Bangsa dan Negara - Petikan dari n3 Gomo

Kah kah kah...melayu mana yang barua gomo...melayu felda, melayu setinggan, melayu pangsapuri atau melayu gerombolan?

Ada ke melayu yang menghasut mereka atau melayu gerombolan sendiri memberi peluang pada mereka mempertikaikan HAK ORANG MELAYU setelah banyak maruah melayu digadai dengan duit?

Sebagai galang gantinya mereka telah melihat melayu ini senang dibeli lalu dengan berani menuntut HAK ORANG MELAYU.

Setelah 43 tahun memerintah dengan penuh kelemahan kerana tamakkan duit orang lain dijadikan mangsa fitnah ko dengan mengatakan pembangkang angkara mereka menuntut HAK ORANG MELAYU.

Dah gila ke apa ko ni gomo? Ko ingat orang melayu ni buta sejarah, tak tahu mencari bahan bacaan dan berita?

Memang patut pun mereka menuntut HAK ORANG MELAYU sebagai tanda 43 tahun umno memerintah penuh dengan kejahatan akibat tamak dan hari ini cuba merosakkan minda orang melayu propaganda cibai macam ni.

Anonymous,  September 8, 2010 at 12:58 AM  

tiada salahnya ada hak melayu...tapi pada masa yang sama kerajaan tetap ada jaga hak orang cina dan hak orang melayu...tau tak yang negara kita kekurangan professional...in adalah kerana ada orang macam gomo dan yang lain...can any1 tell me who in here is listed among the top 10 richest person..i know i am not...so just imagine if u kick us chinese and indian out...do u think u will survive...i think not...i think the government will go bankrupt before u guys can be rich...i am if we are the bad eggs the government would already sent us out...so why keep us here now?what if all the chinese and indians and what so ever leaves the country...will u be happy?i am sure the chinese and indian dun mind...we have survived in malaysia for so long being the richest people without the hak melayu and any policies...but what have become of the malays...trust me...the rich malays look down on the poor malays...u know y?because u r given the hak...which makes u lazy...i am not saying all of the malays are like this...just those who thinks too much about chinese and indians...if u have so much time, y dun u start something big?talking wun do any good...prove it then eventually the chinese and the indian might just think about what u say...u will 1 day realize that we are all dependant on each other...but believe me, history is the past...look back more and u will probably just fall behind all the others...be smart and use ur brains for something better...

Anonymous,  September 8, 2010 at 1:20 AM  

UMNO ITU ISLAM?

PUKIMAK KO GOMO....Bila masa UMNO tu islam..yg aku tahu UMNO mcm rahim tambi chik merosak kan anak gadis melayu ada lah!!!!....ISLAM PUKIMAK GOMO!!!

Anonymous,  September 8, 2010 at 6:13 AM  

Aik, penyokong PAS pn boleh
mencarut?..Munafiqin betul.. Gi sana makan
taik tuan guru ko :-
Nik Aziz di laporkan oleh Utusan Malaysia
sebagai berkata, “DAP kalau nak hina Islam (tidak apa) pasal dia bukan Islam.” Klu dgn melayu islam, ckp meletup2 .. Tapi
bila dgn geng2 tu trima je pape.. Ko g amik
tahi boss ko tu sapu kat muka, bleh masuk
syurga n tambah degil.. Hahaha.. Padan muke
kene sebijik! & kepada penyokong PAS yg anti org melayu
( A.K.A org bodoh, mak bapak diorg bkn
melayu ka?), blog ni bkn utk korang.. Ni utk org
melayu yg cintakan prpaduan.. Yg korang
sibuk2 dtg sini kutuk2 mak bapak ko sendri wat
pe? Baik korang gi beratur amik no nak dptkan fatwa mengarut ulamak korang ataupn mtk
kencing dia skali, minum sekali ptg, skali mlm
sblm tido ok.. Berkat tu, drpd kene kencing
PAS.. Kene lagi.. Hik3...

pendukung perlembagaan,  September 8, 2010 at 8:52 AM  

apa bezanya antara hak dan kedudukan istimewa org melayu dan bumiputera? sbb dlm perlembagaan persekutuan perkara 153(1) misalnya, dgn jelas menyatakan bahawa "adlh menjadi tanggungjawab Yang Di-Pertuan Agong memelihara KEDUDUKAN istimewa org Melayu dan bumiputera......".Maaf lah saya ni tiada kelulusan undang2, tp tidaklah buta perlembagaan.
Mohon penjelasan.

Anonymous,  September 8, 2010 at 3:06 PM  

Cina kata dorg pandai, superior race in this country. Sebab ekonomi mereka yg control. Let me tell u these, cina menjual dan end user nya siapa? Melayu jugak. Kontrak government, those businessman cina sanggup merayu2, upah org melayu supaya jadi middleman utk secure kan project. Sanggup tipu company profile attached with bumi's status. Bukak business illegal, prostitute, judi and etc then promote to org melayu.

Pendek kata, cina kaya disebabkan org melayu.. So kpd rakan rakan melayu semua, mari kita boikot peniaga cina. Mulakan dari kedai runcit sehingga la supplier anda. Mari kita tunjukkan kpd mereka bahawa kaum lain esp melayu adalah main contributer utk kekayaan mereka.

Anonymous,  September 8, 2010 at 3:33 PM  

kalau nak boikot boleh...go ahead...dun forget sugar is produced by chinese company...many oil palm also belong to the chinese...and lets not forget that the government has a policy of having a certain percentage of malays in a cooperation...so tell me, are u gonna go without sugar?do ur research before u wanna boikot...at the end of the day,u sendiri yang susah...the economy is a flow...if u stop 1 end the circle will be incomplete and at the end of the day, yang susah adalah kamu sendiri...pikirla sebelum nak pandai pandai buat konklusi...

Anonymous,  September 8, 2010 at 6:49 PM  

aya anon ataih... jgn jadi bodo laa... without chinese we all still can have sugars and oil la...

What the goverment need to do is just open AP for import, sure raja gula and oil aa... mampos liao...

For all those pendatang yg persoalkan 30% never stated anywhere in 153, yes I agreed... Pi baca open letter for Ibrahim Ali at The Malaysian Insider...

Mana ada 30% stated dlm perlembagaan... sebaliknya jadi kuasa mutlak Yang Dipertuan Agong untuk meletakkan peruntukan yang difikirkan perlu...
Jadi dia bole kasi naik liao... 60%? 90%? Kuasa mutlak Agong maa...

Lagi lu olang mau buat cilakak aaa...

Sebelum MALAYsia... lu olang ada dengaq NUSANTARA? Cilakak lu olang mau belajaq selajah cuma bukak WIKIPEDIA? open web sapa2 pon bole ubah? Lagi lu olang belajaq dr LIm babi Siang? Belajaq sama ini Prof Liao...

Sikalang, jadi buat mulut busuk... Jgn buat cilakak... Get the hell outta here... You all stink! dun oink oink here aaa...

Anonymous,  September 8, 2010 at 9:02 PM  

Rosak bahasa melayu di buat oleh puak UMNO ni.

Anonymous,  September 9, 2010 at 5:49 AM  

Yang rosakkan bahasa bukan UMNO tapi little nicky, bila maki patut sebut celaka tapi di sebut celako celako celako betulkan sebutan dulu cakap ngan littlr nicky tu. Wali syaitan sebab suka berkawan dengan syaitan, tak gitu? huhuhu.....

hpzalhe September 9, 2010 at 3:37 PM  

Kau seronoklah kutuk orang. Kau tau la nasib bangsa lu bila duit bapak lu abis(Petronas)waktu tu kau pun dah tua biasalah orang tua melayu bila tua baru nak tobat tapi nak buat apa bangsa lu waktu banyak yang tak tau mak bapak diarong ada kat mana.Kutuk-kutuk lah lagi sementara duit lu ada lagi. Lu nak tau UMNO kuat tang mana tang duit la bahalol. Malu betul aku rasa sebangsa dengan engkau ni.

hpzalhe September 9, 2010 at 3:42 PM  

Kau kutuk lah lagi kita ni nak hidup kedepan bukan kebelakang manalah tau nanti ada suku sakat kau yang jadi taik jubur nauzubillah mintak simpang tapi macam tulah yang selalu jadi tak jadi kat kau jadi kat anak kau tak jadi kat anak kau jadi kay cucu kau tak jadi kat cucu kau jadi kat cicit kau. Jadi kau doalah banyak2 jangan ada keturunan kau yang jadi taik jubur di sebabkan enkau!!!

Anonymous,  September 9, 2010 at 5:01 PM  

aik marah nampak jangan marah nanti kena jual ha!!!!! wakakakakak biasa lah orang PKR sikit sikit cakap je pasal jubur mereka terus sensitive, al maklum lah boss memang suka tengok juboq jadi anak buah pun mendewakan perkataan juboq juga. Jadi juboq adalah kalimah paling suci bagi PKR kot? huhuhuhu

hpzalhe September 9, 2010 at 11:42 PM  

Komen sikit dah kata kita marah, nanti ISA pulak la aku ni. Seronok betui duduk dalam UMNO ni berak sana sini nanti ada orang tukang cuci. Perkataan juboq ni satu dunia dah tak sensitive malaysia ni dah biasa no hal. Siapa punya kerja bagi promosi satu dunia kalau bukan UMNO dan orang macam kau. Kalau bengang pun jangan tangkap gua sudah nanti tak pasal-pasal tilam rumah gua kena angkut. kalau kau nak tau perkataan azimat aku adalah Malaysia Boleh!! belah !!

Anonymous,  February 13, 2012 at 2:08 PM  

Apa itu hak Melayu? Berapa ramai Melayu yang dapat hak mereka? Siapakah sebenarnya yang mendapat dan meraut keuntungan kerana melaung-laungkan "mempertahankan hak Melayu"? Agaknya si Gomo berapa dapat? Yang berapi-api mencarut, mencaci, maki-hamun dalam blog ini, apakah yang kamu dapat? Siapakah punya angkara? Jawapannya mereka yang mendapat manafaat.

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP