PRK GALAS - Diari 8 Hari 7 Malam

Sunday, October 31, 2010

Sudah 8 hari 7 malam Gomo berada di Gua Musang ini bagi menjalankan tanggungjawap sebagai petugas media Baru Umno untuk melaporkan perkembangan semasa Pilihanraya Kecil Dun Galas N45 ini.

Gomo sampai 24hb Oktober jam lebih kurang 1.00 pm, sebaik sahaja memasuki Daerah Gua Musang ini Gomo lihat begitu banyak bendera dan Pondok pondok PAS di sepanjang jalan dan sekitar bandar Gua Musang ini. Dalam hati kecil ini bertanya "mana bendera dan pondok BN?"


Selepas selesai pengumuman calon pada hari itu bertempat di Markas BN di Bukit Cekati barulah kita semua mengetahui Calon yang mewakili BN iaitu Saudara Aziz Yusof.Orangnya bersahaja dan cukup sempoi dengan hadirin yang hadir pada hari tersebut. Ternyata Tengku Razaleigh memilih Seorang calon yang berjiwa Rakyat buat penduduk Dun Galas.

Esoknya pada 25 hb Calon BN saudara Aziz Yusof datang ke Pusat Operasi BN bagi melawat jentera yang bertugas dan dalam kesempatan ini Gomo dan beberapa rakan Blogger lain menjemput Calon BN Aziz Yusof untuk singgah sebentar ke dalam Bilik UMB kami bagi menemubual serba sedikit apa yang cuba di sampaikan Beliau buat Rakyat Galas.

Calon BN yang tidak sombong dan Angkuh saudara Aziz Yusof ini. Ternayata banyak maklumat yang kami perolehi sepanjang lawatan Beliau berjumpa kami di Galas ini.

Selepas dari pengumuman Calon itu barulah Gomo melihat Bendera BN dan pondok Pondok BN di dirikan merata rata tempat dan semua lokasi pondok pondok tersebut adalah bersebelahan dengan Pondok PAS. Itu lah kelebihan Kelantan, tiada masaalah jika Pondok parti hanya bersebelahan sahaja.

Pada 27hb kami beberapa orang petugas UMB mengikuti program Tan Seri Dato Hj Muhyiddin yassin TPM di Post Brooke yang mana merupakan kawasan penempatan masyarakat Orang Asli di Galas ini.

Sebaik sampai kami tidak menyangka yang para petugas BN amat di senangi oleh orang Asli yang hadir pada hari tersebut. Kira kira 1000 orang masyarakat Asli hadir dalam meraikan majlis bersama TPM ini. Sebaik TPM sampai maka lagi lah bersorak mereka ini dengan laungan " Orang Besar no 2 kami sudah datang" Ternyata mereka amat gembira dengan kedatangan Timbalan Perdana Menteri kita yang mana sudi hadir ke penempatan mereka.

Dalam sibuk sibuk itu Gomo ada bertanyakan kepada beberapa orang Asli di situ
"apakah Menteri Besar Kelantan Nik Aziz tidak pernah datang melawat penduduk di sini?

Mereka semua menjawap "TIDAK" Tok Guru tak pernah datang!

Gomo tidak menyangka selama 20 tahun Nik Aziz menjadi MB Kelantan maka 20 tahun itulah juga Nik Aziz tidak pernah turun melawat mereka di penempatan Orang Asli di sini. Walhalkan 90% daripada masyarakat Asli di sini adalah berugama Islam.

Selesai lawatan TPM maka kami pun beredar ke Loging yang mana lokasi Ladang Rakyat yang menjadi Bualan dan sebutan penduduk seluruh Kelantan dan juga Malaysia. Kami ingin membuat penyiasatan sendiri dan ingin melihat apakah benar dakwaan masyarakat Orang Asli di Sini bahawa kerajaan PAS merampas tanah milik mereka.

Apabila sampai maka kami semua terkejut dengan apa yang berlaku. terkejut kerana Habis bukit bukit di tarah dengan rakus dan kejam. Malah di hadapan penempatan orang Asli di situ juga di ratakan dan di letakkan bag Simen, baja dan peralatan Kebun Sayur berkenaan. Ini lah hasil pemerintahan Kerajaan PAS selama 20 tahun. habis harta turun temurun nenek moyang orang Asli di rampas.

Dalam tinjauan itu banyak rungutan dan masaalah yang menimpa masyarakat Orang Asli akibat dari pengambilan tanah turun temurun mereka itu. PAS juga cuba menyogok mereka dengan merasuah Rm200 seorang bagi menutup mulut isu Tanah Rampasan tersebut. Namun Masyarakat Orang Asli di sini tidak Bodoh dengan sogokan PAS sebaliknya PAS di halau dari memasuki penempatan mereka.

Tidak ada satu pun Pondok PAS di seluruh perkampungan orang Asli di situ, malah Bendera PAS pula hanya di pasang di tempat tempat yang tidak sepatutnya seperti di Bahu jalan dan bukannya di penempatan orang Asli. Jelas PAS sebenarnya takut akan isu Ladang Rakyat tersebut.

Sepanjang Gomo di Galas ini terdapat satu masaalah utama yang Gomo hadapi, iaitu masaalah Air. Masaalah ini bukan sahaja di alami oleh Gomo malah ianya di hadapi oleh seluruh penduduk Gua Musang dan juga Kelantan. Air KERUH, dan kadang kala air tiada. Masaalah ini juga di alami oleh Jemaah yang bersolat di masjid dan surau dalam Parlimen Gua Musang.

Air kecil, dan selalunya tiada air bila paip di buka. Malah di Markas Besar PAS Pusat sendiri pun masaalah air ini berlaku sehinggakan kerajaan PAS membawa bergelen gelen Air ke markas mereka bagi menutupi AIB kerajaan PAS Kelantan ini di hadapan para petugas mereka dari luar.

Pernah satu hari Gomo membuang air besar dan bila hendak mencucui hadas tersebut air paip tidak megeluarkan air. Fuh..waktu itu tak tahu nak buat apa, mujur lah ada rakan di luar dan membawa kan air dari bekas takungan untuk Gomo. Kalau tidak alamatnya emmmm sendiri Fikirlah...he he he

Jalanraya pun begitu juga, 30 hb bukan main ligat Kontraktor kontraktor PAS menurap jalan sekitar Galas ini. Namun yang di turap hanya kawasan tertentu seperti di hadapan markas mereka, Jalan utama kawasan Puak puak mereka namun kawasan kawasan lain tidak di turap. Pendek kata mereka menurap jalan bila waktu pilihanraya sahaja. Projek Mee Segera katakan.

banyak lagi sebenarnya yang berlaku sepanjang 8 hari Gomo berada di sini. Kalau nak ceritakan segala galanya mahu panjang berjela nanti orang muak pula nak baca Artikel ini. Jadi Gomo pendekkan setakat di sini sahaja bagi menutup Diari 8 hari Gomo berada di Galas ini bagi Tugasan Pilihanraya Kecil N 45 ini.

Cuma ada sedikit penambahan yang cuba Gomo nak sampaikan di sini. PAS sebenarnya sudah di tolak rakyat Gua Musang ini. Gomo bercakap bersandarkan bukti yang ada di depan mata. Antara sebab yang membuktikan PAS di tolak rakyat Gua Musang ini adalah seperti berikut:


LADANG RAKYAT - Isu ini merupakan isu terbesar dalam kempen pilihanraya N45 ini. Walaupun PAS menafikan Ladang Rakyat ini bersangkut paut dengan mereka namun seluruh rakyat sudah mengetahui bahawa Ladang rakyat ini merupakan satu rampasan Tanah Milik Orang Asli dan juga merupakan satu bentuk penyelewengan Keewangan Kerajaan negeri dengan Memajak kepada tauke Cina dari Singapura. Pendek kata Rakyat Telah Menolak PAS dalam hal ini.


PEMBANGUNAN - Selama 20 tahun PAS mentadbir Kelantan tidak ada satu pun pembangunan yang boleh di banggakan oleh penduduk Galas ini. Semua yang di bangukan dalam bandar Gua Musang ini adalah hasil usaha Kerajaan Pusat BN melalui KESEDAR dan semua rakyat Gua Musang dan GALAS ini sedar bahawa pembangunan yang ada pada hari ini adalah hasil dari usaha Ku Li bila KESEDAR memainkan peranan dalam membangunkan Gua Musang ini. PAS hanya berjanji itu ini namun tidak pernah menunaikan segala yang di janjikannya sehingga 20 tahun berlalu. RAKYAT sudah muak dengan janji PAS.


CERAMAH - Siri ceramah ceramah PAS yang di adakan sekitar Galas ini sungguh hambar dan murung sama sekali. Tidak langsung mendapat sambutan walaupun dengan kehadiran Nik Aziz sendiri. Malah Penceramah Jemputan tersohor Anwar Ibrahim juga gagal memberikan impak kepada Rakyat Galas ini. Pada malam ceramah Nik Aziz dan Anwar Ibrahim hadirin yang hadir sekitar 500 orang sahaja. Itu pun jika di hitung pengundi Galas di dalam lingkungan 300 orang sahaja, yang lain merupakan petugas dari Luar kawasan dan bukannya pengundi. JELAS Ceramah Nik Aziz telah di tolak rakyat.


JENTERA - Gomo merasakan ini lah pertama kali jentera BN telah menguasai seluruh peti undi yang ada di Galas ini. Strategi Ku Li ini nampaknya berkesan dan amat elok di lakukan dalam negeri seperti Kelantan ini. PAS menjadi tidak keruan apabila jentera BN berkampung di setiap peti undi yang ada manakala PAS masih lagi terkial kial mencari modal dalam menawan hati pengundi. JENTERA PAS Sudah tewas pada kempen kali ini.


Akhir sekali yang kita semua mengetahui dan memang sering mengikuti perkembangan nya!!!


CALON - Calon PAS Dr Zul sudah pernah tewas 2 kali dalam pilihanraya, merupakan Calon yang datangnya luar dari Gua Musang ini dan bukan lah Anak tempatan sebagaimana Calon BN saudara Aziz. Dalam kempen pilihanraya ini juga Calon PAS Dr Zul menghilangkan diri selama 3 hari apabila berada di Kuala Lumpur dan bukannya berkempen di Galas ini. Tidak seperti calon BN yang sentiasa berada di Galas. CALON di tolak rakyat atas Faktor Latar belakang yang BURUK dan tidak peka pada Rakyat Galas.

Itu sahaja Ulasan Gomo sepanjang 8 hari berada di sini, InsyaAllah Gomo akan maklumkan apa apa perkembangan dan isu semasa buat tatapan semua. Dalam pada Gomo memberikan laporan terperinci ini sebenarnya Gomo masih risau akan keupayaan BN yang sebenar. Gomo risau akan pengundi CINA. Harap MCA dan GERAKKAN akan dapat membawa pengundi cina ini ke pangkal jalan dengan menyokong BN. MCA dan GERAKAN perlu kerja lebih kuat dalam hal ini jika inginkan BN menang di GALAS.

Sama sama kita mendoakan kejayaan Barisan Nasional. Amin......

Psssttt....Ada beberapa isu yang Gomo tak sebut, simpan dalam kain dulu..he he he

PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Sebarang Maklumat Sila Emel ke: papagomo.com@gmail.com

13 comments:

Anonymous,  November 1, 2010 at 12:20 AM  

"blogenstarz"

Akan berada disekitar
POS BROOKE....
Saudara "orang lama" sudah tak sabar dengan kehadirannya.....
Kita jumpa disana !

lord ried,  November 1, 2010 at 12:33 AM  

ELOO BEWAK2 PEJUANG MELAYU,,,

PASAI APA KITA PERLU EXPATRIATE?

SEBAB AMENO KUTIP BUDAK2 BODO PIANG SPM CUKUP MAKAN, 3CREDIT, 1A,2A,3A, SPM DPT 3, MASUK UNIBERSITI, MASUK KOLEJ, MASUK ITM, MASUK MAKETAB, MASUK POLI,,,

SEROPA BAGI LEMBU DEGREE, SIJIL GHEJA TAK TAU BUAT,,,KENA IMPORT PAKAR DARI LUAQ JUGA,,

PASAI APA KITA PERLU PEKERJA ASING?

SEBAB AMENO KUTIP BUDAK2 BODO PIANG SPM CUKUP MAKAN, 3CREDIT, 1A,2A,3A, SPM DPT 3, MASUK UNIBERSITI, MASUK KOLEJ, MASUK ITM, MASUK MAKETAB, MASUK POLI,,,

BODO PIANG SEPATOTNYA GHEJA BURUH, KONTRET, KELANG, LADANG, CUCUK BUAH SAWIT, JADI PEMBANTU GHUMAH, GUARD,,,, TAPI AMENO PI BAGI DEGREE, DIPLOMA, SIJIL KAT BODO2 NI,,

PAKAT JADI BEWAK IDUP, KOMPLEIN BNYK, MAU BONUS DUIT RAYAT DUA BULAN, PEMBAYAQ CUKAI KENA TANGGUNG,,,

he he he
saja gurau ngan bewak2 ameno

Anonymous,  November 1, 2010 at 1:16 AM  

nantikan bukti terbaru bergambar gomo isap tetek bini arman perkasa..
tungguuuuu

Anonymous,  November 1, 2010 at 1:19 AM  

Lord Reid Tahi BABI !!!

Kalau hang oghang cakap bodo,kau maghah.Kalau hang oghang cakap hang kapiaq hang marah.
Habih tu apa oghang nak pangil kat hang ni.?
Sanggupkah hang tengok mak bapak hang dikongkek oleh kapiaq harbi semata2 nak keluaq dari kemiskinan !
Sanggupkah hang tengok bini hang diliwat oleh ANWAR semata2 kerana hang BUTA HATI.
Sanggupkah hang tengok adik hang dirogol oleh hindu kapiaq semata2 kerana hang BODO PEKAQ !


"Lord Reid Jilat Juboq KAPIAQ"

Anonymous,  November 1, 2010 at 1:23 AM  

Strategi usam kali ni betul2 mengena dengan kekalahan Dr Zul di galas tamatlah riwayat dia dalam politik pas kelantan, Dr Zul banyak menganggu perjalanan kerja usam malah dia juga tukang kacau daun hingga lari jumlah undi usam di muktamar hahahahahaha

Kesian pyokong2 pas yang susah payah datang dari jauh2 buat letih saja spatutnya pyokong pas tanya ust lah lebih dulu baru tau crita 4 Nov hari korban hahahahaha jamnapari gemuk panggang satuuuu hahahaha

Anonymous,  November 1, 2010 at 1:24 AM  

Lord Reid:

Ni la ciri2 pemusnah negara.
May be Lord Ried ni org yg pandai. Tapi hanya pandai timbulkan perkara2 yg merosakkan negara. nanti kalau anak dia dapat 2 je kredit, baru dia tahu. Mungkin suatu hari nanti dia akan merasainya.

Sihat sebelum sakit
muda sebelum tua
kaya sebelum miskin
lapang sebelum sempit

Anonymous,  November 1, 2010 at 1:29 AM  

Lord Reid(Dajjal):

kami cuba mengenal pasti siapa dia ni. dia akan dilondehkan tidak lama lagi. beberapa maklumat telah mula diperolehi.

Kita tgu saja kawan2 semua.

Anonymous,  November 1, 2010 at 1:30 AM  

Slepas kena prangkap tangkap basah 09 ingatkan dia akan slow down lah tapi sangkaan meleset dia lagi buat hal cucuk sana sini nak kenakan usam hahahaha

Nah ambik nko penangan galas kali ni tergolek lah kena, jamnapari gemuk satuuu hahahahaha

Anonymous,  November 1, 2010 at 2:08 AM  

Doakan pengundi2 Galas menolak hampas demi pembangunan dan masa depan anak cucu mereka. Inilah masanya untuk perubahan. Bukan semua tempat yang dapat peluang macam ni. 20 tahun menunggu adalah masa yang lama.

Tahniah Gomo. Penyokong hampas dah takde idea lain...balik2 tu juga!

Anonymous,  November 1, 2010 at 2:27 AM  

dr tulisan lord reid menunjukkan betapa penghinaan dilakukan terhadap mahasiswa mahasiswi yg belajar di U,maktab dan poli seluruh malaysia...adakah ini perasaan sebenar pembangkang terhadap belia seluruh malaysia???hanya batu loncatan dalam melunaskan agenda jahat mereka??dilayan macam jambu Anwar dihadapan dan dikutuk dan dihina dibelakang mereka??damn to lord reid...BELIA BENCI PEMBANGKANG TALAM DUA MUKA!!!

international hill,  November 1, 2010 at 7:52 AM  

Gomo

Semenjak awal tahun ini, hampir kesemua program PKR/PR di Bkt Antarabangsa di jalankan oleh Zuraidah MP Ampang dan BUKAN NYA AZMIN ALI YANG SEPATUTNYA MP KAWASAN ULU KELANG.

INI TERMASUK JUGA POSTER>BANNER yang di pasang mengandungi gambar zuraidah mak lempir

Ada apa apa cerita ke di sebalik benda ni semua.

Aku rasa tak paus hati ni apasal azmin tak buat kerja dan zuraidah pulak menyebuk kat area aku

PAShiT,  November 1, 2010 at 9:49 AM  

salam,

Pergghh ORE PAS DOH BANYAK DUIT DOH! RM 25O NOK BAGI PENGUNDI NOK SURO BALEK PANGKAH PAS.KALO KALI DGN SERATUS DOH BERAPO?

TAPI....KAN DUIT TU HOK BOLE BUAT MESJID LAGI BAGUS?

MACE2 TEKTIK PAS NI HOK DH JADI PERASUAH DOK NOK MENANG SANGAT!

Wassallam

PAShiT

Anti hipokrit,  November 2, 2010 at 12:39 AM  

Salam,

PAShit x payah la cakap kelantan.....

burok sgt bunyi!

Alhamdulillah, tindakan PAS tu pasti akan buat ramai anak muda mengundi calon PAS nanti.

tapi BN dah lama bagi duit balik undi.....

PAS terlewat dalam bab ni.

Wassallam...

Anti hipokrit

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP