UMNO Punca Tanah Melayu DI Pulau Pinang Tergadai???

Thursday, December 23, 2010


Bukan main Akhbar Haprakdaily memutarbelitkan fakta mengenai Tanah di Pulau Pinang yang kononya kekejaman UMNO lah menjadikan orang Melayu di Pulau telah di halau dan di pinggirkan. Hebat Haprakdaily yang di biayai Anwar Ibrahim ini. KLIK DI SINI

Gomo menerima satu Emel dari seorang rakyat Malaysia yang mana anak jati Pulau Pinang. Emel ini di hantar kepada Gomo untuk di paparkan dalam Blogg bagi menyangkal dakwaan Haprakdaily yang UMNO telah menjahanamkan Pulau Pinang. Mari kita baca Emel Kiriman pembaca ini:


Saya ingin mengulas sedikit tentang fakta yang mengelirukan oleh Paria Malaya di atas issue pemilikan tanah rizab melayu di Pulau Pinang yang di wawarkan hanya tinggal 1.16% di daerah timur laut Pulau Pinang(George Town).Fakta ini,tidak di sokong oleh rujukan sumber.


LATAR BELAKANG


Undang-undang Tanah Rizab Melayu (selepas ini ERM) mula diperkenalkan pada 1 Januari 1914 apabila Enakmen Rizab Melayu 1913 (ERM 1913) dikuatkuasakan di negeri-negeri yang dahulunya dikenali dengan nama Negeri-negeri Melayu Bersekutu (NMB) iaitu Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang. Enakmen Rizab Melayu 1913 ini telah dimansuhkan mulai daripada 15.12.1933 dan digantikan dengan ERM 1933. Pada tahun 1935 ERM 1933 ini telah disemak dan diterbitkan semula sebagai ERM (NMB Bab 142) dan digunakan hingga ke hari ini.


Negeri-negeri lain kemudiannya turut mengwujudkan ERM mereka masing-masing iaitu

  • ERM Kelantan 1930
  • ERM Kedah 1931
  • ERM Perlis 1935
  • ERM Johor 1936
  • ERM Terengganu 1941

British tidak mengadakan apa-apa ERM di Pulau Pinang, Singapura dan Melaka – Negeri - negeri Selat.


SYARTA-SYARAT PENGISYTIHARAN


  • Tanah yang belum dimajukan (not developed) atau dicucuk tanam (cultivated) sahaja yang boleh diisytiharkan sebagai kawasan Rizab Melayu. [Perkara 89(2) Perlembagan Persekutuan

  • Jika 100 hektar tanah kawasan baru diisytiharkan maka satu kawasan lain yang belum dimajukan atau dicucuk tanam seluas 100 hektar juga hendaklah disediakan untuk diberikn hak milik pada orang ramai termasuk Melayu. [Perkara 89(2)Perlembagan Persekutuan]

  • Jika mana-mana kawasan Rizab Melayu itu dibatalkan sama ada keseluruhan atau sebahagian daripadanya sahaja maka satu kawasan lain di dalam negeri itu yang sama jenis (similar in character) dan sama luasnya dengan kawasan yang dibatalkan itu hendaklah serta merta diisytiharkan sebagai ganti. Tanpa gantian, pembatalan itu adalah tidak sah. [ Rujuk Perkara 89 (3) Perlembagaan Persekutuan]

  • Mana-mana tanah yang dimiliki atau diduduki oleh orang bukan Melayu, atau orang bukan Melayu mempunyai hak atau kepentingan, tidak boleh diisytiharkan sebagai Rizab Melayu. [Rujuk Perkara 89(4) Perelembagan Persekutuan]

  • Bagi maksud Enakmen Rizab Melayu Kedah, tanah bandar atau tanah yang termasuk dalam kawasan “Sanitary Board” tidak boleh diisytiharkan sebagai Rizab Melayu [Sek.3(1)ERM Kedah]

  • Dibawah Enakmen Rizab Melayu Terengganu pula hanya tanah bandar atau tanah pekan sahaja yang boleh diisytiharkan sebagai Rizab Melayu. [Lihat tafsiran (d) ‘Malay Holding’]

** Sumber: Portal Pengarah Tanah dan Galian


Bermula dari Captain Francis light mendarat di Pulau Pinang pada 11th Aug 1786,Pulau Pinang di tukar nama kepada Prince of Wales Island.Francis light kemudian membuka Pulau Pinang sebagai pelabuhan bebas cukai bertujuan untuk menarik perdagang-pedagang belanda dan pendagang asing berurus niaga dengan syarikat British yang di kenali sebagai East Hindia Trading Company,pelabuhan bebas cukai tersebut bukan sahaja menarik pedagang belanda, pedagang dari tanah besar Cina juga datang berurus niaga dan bermastautin di situ,bermula lah kebanjiran pedatang dari Tanah besar Cina yang lebih tertumpu di Bandar George town, yang terletak berdekatan dengan Port Cornwalis.Bermula dari episod ini lah mereka meneroka dan membeli tanah dari orang-orang melayu. Jual- beli tanah tanpa sekatan adalah disebabkan ketika itu, pemilikan tanah hanya berasas kan adat istiadat jual beli. Malangnya, tiada rizab melayu diperkenalkan oleh British sehinggalah hampir 200 tahun kemudian. Pada tahun 1963, Enakmen rizab melayu di buat setelah Tanah Melayu merdeka dari penjajah British. Akta tersebut hanya dikuatkuasakan pada tahun 1965.


Pada ketika itu,mereka telah pun menguasai sebahagian besar tanah-tanah di kawasan tersebut,apa tidaknya mereka telah menduduki kawasan tersebut hampir 2 abad lamanya.


Disebabkan fakta sejarah inilah, UMNO mengatakan Francis light orang yang bertanggungjawab ke atas penguasaan tanah-tanah di Pulau Pinang terutama di bahagian Timur laut P.Pinang.


Apabila enakmen rizab melayu dikuatkuasakan pada tahun 1965, pengistiharaan rizab melayu masih tertakluk kepada syarat-syarat pengisytiharan. Perengan 4 mengahalang pengistiharan di buat keatas mana mana tanah yang telah di duduki telebih dulu oleh orang bukan Melayu.


Sudah tentu lah pada ketika itu majority tanah di kawasan tersebut telah jauh di kuasai oleh orang bukan melayu,sudah tentu lah bangsa asing mempunyai nisbah yang terbesar di dalam wilayah tersebut….Itu lah periksa dulu jangan hentam kromo macam orang mati bini.Dah lah jahil taknak belajar pulak tu…akai takdaq kot.


Jelas tiada RIZAB MELAYU di Pulau Pinang sehingga Kanun Tanah Negara(KTN)di perbuat dalam tahun 1963.Negeri negeri Selat ketika itu masih menguna pakai FMS Land Code 1926 untuk enakmen tanah di negeri-negeri Selat yang diperkenalkan oleh British.(Pulau Pinang,Melaka dan Singapura)


Berdasar kan FAKTA! Rizab Melayu di Pulau Pinang hanya di wartakan pada tahun 1963 dan hanya dikuatkuasakan pada tahun 1965,bukan 1957 seperti yang saudara katakan itu…


OK lah sekurang kurang nya tolong beri jawapan kepada soalan ini, berapakah luas tanah melayu yang diwartakan pada waktu itu,1963?dan berapakah keluasan sebenar-benarnya pemilik pesendirian rizab melayu,dan adakah 1.16% melibatkan tanah-tanah kerajaan,hutan simpan,tanah milik awam?sebab tanah-tanah ini boleh di wartakan sebagai Rizab Melayu juga.Tolong buat pecahan tidak terkecuali juga keluasan milik tanah bukan melayu ketika itu.


Perlu di ingat Akta kanun Negara dan KTN hanya di kuasa kan pada 1996 (Akta yang diperkenalkan untuk membolehkan pengambilan tanah-tanah milik dengan pampasan dan juga tanah Rizab Melayu diganti dengan tanah yang serupa atau standing dengan nya)


Sekiranya benar perkara pelupusan tanah rizab melayu berlaku berapa peratus kah tanah milik melayu yang di ambil itu tidak di ganti balik?


Sekarang DAP memerintah,Universiti Nanyang dari Singapore mahu di dirikan di Balik Pulau di dalam daerah Barat Daya Pulau Pinang,akibat nya 4 lot tanah melayu dan 2 lot tanah cina Ingin di ambil dengan bayaran pampasan.Tidak lama lagi Kerajaan negeri (DAP) akan mengistiharkan pelupusan 4 lot tanah rezab melayu tersebut, sebab itu lah kita lihat demonstrasi ketidakpuasan hati penduduk Pulau Pinang diadakan di depan Dewan undangan negeri tempoh hari.


Mana ada semasa pemerintahan BN sebelum-sebelum ini mengistiharkan pelupusan tanah rizab melayu……tolong jawab.


Di Balik Pulau,Melayu Pulau Pinang terasa terpinggir dan terhimpit oleh kebanjiran orang Cina yang telah mulai masuk kedalam satu-satunya kawasan Melayu yang di duduki secara turun-temurun dan mempunyai jumlah melayu teramai,apatah lagi dengan terdirinya pusat pengajian tinggi tersebut bertambah ramai lah bangsa Cina berhijrah kekawasan mereka.Kerajaan BN telah pun menyediakan satu tempat di Bertam untuk di jadikan pusat pengajian tinggi,kenapa tidak di gunakan kemudahan tersebut?kenapa harus pilih di Balik Pulau tempat banyaknya orang Melayu?


Akhir sekali saya mintak saudara Paria Malaya…mengumpul bukti-bukti tanah rizab melayu yang telah di lupus kan di negeri-negeri lain sebelum menyalak tak tentu pasal.


Pada kebiasaannya orang PAS akan memutarbelitkan sesuatu issu, semata-mata untuk kepentingan politik sempit mereka,mereka mengunakan Islam untuk berpolitik…saya ada satu soalan sehingga kini orang orang yang taksub kepada PAS tidak boleh menjawab…


PAS mengizin kan penghapusan ketuanan Melayu dan juga menyokong penghapusan hak-hak istimewa orang melayu…alangkah bodoh nya mereka ini.


Yang pelik nya parti PAS ini pun bersekongkol dengan DAP menunjukan sokongan padu….seolah2 dengan penghapusan ketuanan Melayu boleh mempercepat kan perlaksanaan Hukum Hudud! Gelap mata ke pa? sekarang ni pun bila di sanggah oleh karpal Singh dan Lim Kiat Siang..dah terduduk…sepatut nya PAS kena bergabung dengan parti melayu..untuk mendapatkan kuasa dulu baru lah boleh laksanakan Hudud…ini tak.. bergabung dengan bangsa lain untuk jalan kan Hudud …tak dapat di terima akai langsung!


Pas…semasa nak mencapai kemerdekaan duduk dalam BN….bersetuju malah memuji pembentukan BN..dasar dan pembahagian kuasa kepada parti gerakan kepada P.Pinang,


Sekarang jelas Pas adalah sebuah parti politk..bukan parti ulamak….mereka mempergunakan Islam untuk mencapai impian politik mereka..sebab tu lah dalam perbalahan berebut kuasa PAS keluar dari BN dan mencari gabungan lain untuk memperkukuh kan kuasa mereka…tak kira la dari parti mana pun asal dapat kuasa…malang nya PAS tidak sedar yang mereka hanya lah di peralat kan sebagai kuda kayu untuk tungangan parti lain saja.


-- سلام مسرا,
محمد نظام بن اسماعيل


Psssttt...Babi punya PAS...semua halal...Kimak


PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Sebarang Maklumat Sila Emel ke: papagomo.com@gmail.com

5 comments:

Anonymous,  December 23, 2010 at 1:17 PM  

Bodoh mcm lembu bani melayu upco ni..depa yg bagi tanah kat cina x nka ngaku.

muhammad,  December 23, 2010 at 7:42 PM  

Pas parti kasta paling rendah dlm pakatan haprak jngn nak menyalak isu tanah kat penang tu....isu tanah loging klantan pun tak selesai nak sibuk tanah sana....Tuhan dah jadikan islam Pas ala yahudi mmg TIDAK boleh tadbir negara,jika berhasrat juga kita akan terima bala disbb kebodohan org Pas ssendiri....MMg takdir Pas boleh buat demo,penuhkan dewan syarahan,guling2 atas jln raya shjj,cuba kita fikirkan sama2...

Anonymous,  December 24, 2010 at 12:48 AM  

UMNO memang pukimak pun, jual tanah kat cukang MCA...pukimak Lu!...ko ingat semua yg komen ni orang PAS kerr!!!!....Ini satu lagi buat andaian yg bodoh!!!!!!...Aku rakyat biasa xde parti mana2 pun lah bodoh!!!!

AKU MELUAT NGAN ORG BODO,  December 24, 2010 at 3:43 AM  

kalo takde mana2 parti kenape meroyan semacam ,nampak sangat kebodohan...yg paling bodoh bila org kata upco,ko pun kata upco,macam burung kakak tua:)PAS FOR ALL ngan ISRAEL FOR ALL camane lak?logo PKR=mata satu=fremason camane lak?bodoh macam lembu ko ni,otak ada akal takde,mmg spesis lembu

Anonymous,  December 24, 2010 at 9:02 AM  

Hanya orang bodoh sahaja mengulas secara bodoh. Orang UPCO, dia pun cakap pasal upco, orang macam ini tahu ke apa yang dia sebut tu. Bahasa yang menjijikkan tidak mencermainkan orang yang boleh berbuat berbincang. Perkatan-perkataan yang menjijikan keluar dari pemikirang orang yang cetek akal dan orang kalah dan dalam golongan orang yang tidak pandai berbincang

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP