PANAS 18 SX - Adun Selising Di Tangkap 6 Lelaki Pengawal Keselamatan Pondok

Thursday, December 23, 2010

Kecoh sana sini hari ini berhubung pendedahan Blogg Gomo mengenai isu Adun PAS Selising Saiful Bahri dan wanita isteri seorang guru yang mana telah di laporkan di tangkap oleh Ustaz Saidi Ketua Keselamatan Pondok dan 5 lagi yang lain di Stesyen Kereta api Kuala Krai pada tahun 2007 sebelum PRU ke 12 yang lalu.



Nampaknya apa yang di nayatakan oleh Gomo melalui blogg di ulas oleh Adun Selising dan juga Nik Ajis MB kelantan. Namun agak kecewa sebenarnya bila Adun Selising tidak LANGSUNG menjawap apa yang telah di keutarakan oleh Gomo melalui rujukan Video Ceramah Ustaz Saidi. Kenapa tidak jawap hal tersebut?



Adun Selising menyatakan ianya satu Fitnah demi menjatuhkan karier Politiknya. Ini semua kerja jahat UMNO bagi menjatuhkan nya. Hahaha.... Satu kenyataan yang amat lucu sebenarnya di keluarkan oleh Adun Selising ini!



Gomo tidak mahu mengulas panjang namun Gomo pinta Adun Selising Tampil ke hadapan membuat laporan Polis berhubung isu yang Gomo keluarkan di dalam Blogg Gomo.



Malah Gomo juga pinta Adun Selising bersumpah bahawa Beliau tidak Pernah di Tangkap oleh mana mana Pihak di Stesyen Kereta Api Kuala Krai.



Itu sahaja yang Gomo pinta buat masa sekarang ini. Dan harap juga Adun Selising usahlah nak menyaman UMNO Online kerana semua orang tahu UMNO Online hanya memetik berita dari Blogg Papa Gomo. Jadi seharusnya Blogg Gomo lah yang di Saman bagi membuktikan kebenarannya.



Adun Selising pinta Bukti Video dan Gambar? Hehehe!!! Nak suruh KAK NA Kedai Pakaian di Pasir Puteh Keluarkan ke semua tu? Huhuhu!!!



Ulasan Nik Ajis terhadap Blogg Bodoh? Emmm tak payah nak Ulas panjang kerana Nik Ajis lah sebenarnya yang BODOH!!!



Psssttt.... Hujung Tahun ini Tempoh Bertenang!!! Januari Akan di Dedahkan!!!

Read more...

NYANYUK 18 PL - Medical Board Wajib Di Lakukan Ke Atas Nik Ajis Dengan Segera


sikit sikit sakit sikit sikit Tenat, macam mana nak mentadbir Kelantan ni Nik Ajis? umum mengetahui sejak kepulangan Nik Ajis dari Makkah telah berapa kali Nik Ajis di kejarkan ke hospital kerana sakit yang pelbagai ragam. Dari sakit pinggang, sesak nafas dan tekini iaitu semalam nik ajis di laporkan sakit jantung. dah tua maka penyakit pun banyak lah.



Dengan kesihatan Nik Ajis yang sedemikian rupa bagaimana hendak mentadbir Kelantan? Bagaimana kehadirannya di pejabat MB? Apakah beliau hadir ataupun hanya memberi arahan dengan melalui orang suruhan semata mata?



Ini lah pekara yang sebenarnya telah memberikan satu kesan yang tidak baik kepada rakyat kelantan kerana MB yang di lantik telah gagal dalam melaksanakan tanggungjawapnya dengan berkesan.



MB merupakan seorang yang bertanggungjawap dalam melaksanakan tugas malah MB juga lah yang berperanan dalam menentukan setiap dasar yang ada dalam setiap persidangan. Namun bagaimana jika MB tidak hadir? apakah dengan ketidak hadirian Nik ajis ini membolehkan satu satu dasar dapat di capai dengan jayanya?



Gomo mencadangkan agar pihak kerajaan negeri Kelantan mengadakan satu Medical Board ke atas kesihanatan nik ajis. Ini perlu bagi menentukan tahap kesihaan nik ajis yang mana waktu ini di lihat semakin idak menentu dan telah pun menjejaskan pentadbiran negeri Kelantan.


Rakyat kelantan inginkan Medical Board ini di buat dengan segera dan di harapkan kerajaan Kelantan tidak memandang isu ini dengan remeh. segerakan medical board ke atas Nik Ajis bagi menentukan kesihatan beliau.



Ada di kalangan kenalan rapat Nik Ajis menyatakan Nik Ajis sudah NYANYUK dan ini juga satu pekara yang kita rakyat Kelantan ingin tahu kebenarannya. Benarkan Nik Ajis sudah Nyanyuk dan tidak mampu menjalankan tugas sebagai Menteri Besar?

MEDICAL BOARD bagi menilai kesihatan Nik Ajis!!!


Ops...Errr Nik Ajis buat kenyataan berhubung isu Adun Selising yang berzina dalam Koch Keretaapi dalam utusan Malaysia. Tapi kenapa Nik Ajis tidak Jawap persoalan yang kami di Nadi Rakyat timbulkan? Lain soalan yang di tanya lain pula yang di jawap Nik Ajis ni.


Nik Ajis memang Haprak memang sah Dah Nyayuk!!! Boleh berbicara dengan tuhan pulak tu. Khak Ptuih lah Nik Ajis!!! Sesedap Mulut je kata Papa Gomo Bodoh dan tak reti dosa dan pahala. habis tu Nik Ajis reti ke Dosa Pahala sampai sanggup menghalalkan Perbuatan ZINA?



Psssttt....Gomo di mana waktu ini? He he he Gomo berada di mana mana he he he

Read more...

UMNO Punca Tanah Melayu DI Pulau Pinang Tergadai???


Bukan main Akhbar Haprakdaily memutarbelitkan fakta mengenai Tanah di Pulau Pinang yang kononya kekejaman UMNO lah menjadikan orang Melayu di Pulau telah di halau dan di pinggirkan. Hebat Haprakdaily yang di biayai Anwar Ibrahim ini. KLIK DI SINI

Gomo menerima satu Emel dari seorang rakyat Malaysia yang mana anak jati Pulau Pinang. Emel ini di hantar kepada Gomo untuk di paparkan dalam Blogg bagi menyangkal dakwaan Haprakdaily yang UMNO telah menjahanamkan Pulau Pinang. Mari kita baca Emel Kiriman pembaca ini:


Saya ingin mengulas sedikit tentang fakta yang mengelirukan oleh Paria Malaya di atas issue pemilikan tanah rizab melayu di Pulau Pinang yang di wawarkan hanya tinggal 1.16% di daerah timur laut Pulau Pinang(George Town).Fakta ini,tidak di sokong oleh rujukan sumber.


LATAR BELAKANG


Undang-undang Tanah Rizab Melayu (selepas ini ERM) mula diperkenalkan pada 1 Januari 1914 apabila Enakmen Rizab Melayu 1913 (ERM 1913) dikuatkuasakan di negeri-negeri yang dahulunya dikenali dengan nama Negeri-negeri Melayu Bersekutu (NMB) iaitu Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang. Enakmen Rizab Melayu 1913 ini telah dimansuhkan mulai daripada 15.12.1933 dan digantikan dengan ERM 1933. Pada tahun 1935 ERM 1933 ini telah disemak dan diterbitkan semula sebagai ERM (NMB Bab 142) dan digunakan hingga ke hari ini.


Negeri-negeri lain kemudiannya turut mengwujudkan ERM mereka masing-masing iaitu

  • ERM Kelantan 1930
  • ERM Kedah 1931
  • ERM Perlis 1935
  • ERM Johor 1936
  • ERM Terengganu 1941

British tidak mengadakan apa-apa ERM di Pulau Pinang, Singapura dan Melaka – Negeri - negeri Selat.


SYARTA-SYARAT PENGISYTIHARAN


  • Tanah yang belum dimajukan (not developed) atau dicucuk tanam (cultivated) sahaja yang boleh diisytiharkan sebagai kawasan Rizab Melayu. [Perkara 89(2) Perlembagan Persekutuan

  • Jika 100 hektar tanah kawasan baru diisytiharkan maka satu kawasan lain yang belum dimajukan atau dicucuk tanam seluas 100 hektar juga hendaklah disediakan untuk diberikn hak milik pada orang ramai termasuk Melayu. [Perkara 89(2)Perlembagan Persekutuan]

  • Jika mana-mana kawasan Rizab Melayu itu dibatalkan sama ada keseluruhan atau sebahagian daripadanya sahaja maka satu kawasan lain di dalam negeri itu yang sama jenis (similar in character) dan sama luasnya dengan kawasan yang dibatalkan itu hendaklah serta merta diisytiharkan sebagai ganti. Tanpa gantian, pembatalan itu adalah tidak sah. [ Rujuk Perkara 89 (3) Perlembagaan Persekutuan]

  • Mana-mana tanah yang dimiliki atau diduduki oleh orang bukan Melayu, atau orang bukan Melayu mempunyai hak atau kepentingan, tidak boleh diisytiharkan sebagai Rizab Melayu. [Rujuk Perkara 89(4) Perelembagan Persekutuan]

  • Bagi maksud Enakmen Rizab Melayu Kedah, tanah bandar atau tanah yang termasuk dalam kawasan “Sanitary Board” tidak boleh diisytiharkan sebagai Rizab Melayu [Sek.3(1)ERM Kedah]

  • Dibawah Enakmen Rizab Melayu Terengganu pula hanya tanah bandar atau tanah pekan sahaja yang boleh diisytiharkan sebagai Rizab Melayu. [Lihat tafsiran (d) ‘Malay Holding’]

** Sumber: Portal Pengarah Tanah dan Galian


Bermula dari Captain Francis light mendarat di Pulau Pinang pada 11th Aug 1786,Pulau Pinang di tukar nama kepada Prince of Wales Island.Francis light kemudian membuka Pulau Pinang sebagai pelabuhan bebas cukai bertujuan untuk menarik perdagang-pedagang belanda dan pendagang asing berurus niaga dengan syarikat British yang di kenali sebagai East Hindia Trading Company,pelabuhan bebas cukai tersebut bukan sahaja menarik pedagang belanda, pedagang dari tanah besar Cina juga datang berurus niaga dan bermastautin di situ,bermula lah kebanjiran pedatang dari Tanah besar Cina yang lebih tertumpu di Bandar George town, yang terletak berdekatan dengan Port Cornwalis.Bermula dari episod ini lah mereka meneroka dan membeli tanah dari orang-orang melayu. Jual- beli tanah tanpa sekatan adalah disebabkan ketika itu, pemilikan tanah hanya berasas kan adat istiadat jual beli. Malangnya, tiada rizab melayu diperkenalkan oleh British sehinggalah hampir 200 tahun kemudian. Pada tahun 1963, Enakmen rizab melayu di buat setelah Tanah Melayu merdeka dari penjajah British. Akta tersebut hanya dikuatkuasakan pada tahun 1965.


Pada ketika itu,mereka telah pun menguasai sebahagian besar tanah-tanah di kawasan tersebut,apa tidaknya mereka telah menduduki kawasan tersebut hampir 2 abad lamanya.


Disebabkan fakta sejarah inilah, UMNO mengatakan Francis light orang yang bertanggungjawab ke atas penguasaan tanah-tanah di Pulau Pinang terutama di bahagian Timur laut P.Pinang.


Apabila enakmen rizab melayu dikuatkuasakan pada tahun 1965, pengistiharaan rizab melayu masih tertakluk kepada syarat-syarat pengisytiharan. Perengan 4 mengahalang pengistiharan di buat keatas mana mana tanah yang telah di duduki telebih dulu oleh orang bukan Melayu.


Sudah tentu lah pada ketika itu majority tanah di kawasan tersebut telah jauh di kuasai oleh orang bukan melayu,sudah tentu lah bangsa asing mempunyai nisbah yang terbesar di dalam wilayah tersebut….Itu lah periksa dulu jangan hentam kromo macam orang mati bini.Dah lah jahil taknak belajar pulak tu…akai takdaq kot.


Jelas tiada RIZAB MELAYU di Pulau Pinang sehingga Kanun Tanah Negara(KTN)di perbuat dalam tahun 1963.Negeri negeri Selat ketika itu masih menguna pakai FMS Land Code 1926 untuk enakmen tanah di negeri-negeri Selat yang diperkenalkan oleh British.(Pulau Pinang,Melaka dan Singapura)


Berdasar kan FAKTA! Rizab Melayu di Pulau Pinang hanya di wartakan pada tahun 1963 dan hanya dikuatkuasakan pada tahun 1965,bukan 1957 seperti yang saudara katakan itu…


OK lah sekurang kurang nya tolong beri jawapan kepada soalan ini, berapakah luas tanah melayu yang diwartakan pada waktu itu,1963?dan berapakah keluasan sebenar-benarnya pemilik pesendirian rizab melayu,dan adakah 1.16% melibatkan tanah-tanah kerajaan,hutan simpan,tanah milik awam?sebab tanah-tanah ini boleh di wartakan sebagai Rizab Melayu juga.Tolong buat pecahan tidak terkecuali juga keluasan milik tanah bukan melayu ketika itu.


Perlu di ingat Akta kanun Negara dan KTN hanya di kuasa kan pada 1996 (Akta yang diperkenalkan untuk membolehkan pengambilan tanah-tanah milik dengan pampasan dan juga tanah Rizab Melayu diganti dengan tanah yang serupa atau standing dengan nya)


Sekiranya benar perkara pelupusan tanah rizab melayu berlaku berapa peratus kah tanah milik melayu yang di ambil itu tidak di ganti balik?


Sekarang DAP memerintah,Universiti Nanyang dari Singapore mahu di dirikan di Balik Pulau di dalam daerah Barat Daya Pulau Pinang,akibat nya 4 lot tanah melayu dan 2 lot tanah cina Ingin di ambil dengan bayaran pampasan.Tidak lama lagi Kerajaan negeri (DAP) akan mengistiharkan pelupusan 4 lot tanah rezab melayu tersebut, sebab itu lah kita lihat demonstrasi ketidakpuasan hati penduduk Pulau Pinang diadakan di depan Dewan undangan negeri tempoh hari.


Mana ada semasa pemerintahan BN sebelum-sebelum ini mengistiharkan pelupusan tanah rizab melayu……tolong jawab.


Di Balik Pulau,Melayu Pulau Pinang terasa terpinggir dan terhimpit oleh kebanjiran orang Cina yang telah mulai masuk kedalam satu-satunya kawasan Melayu yang di duduki secara turun-temurun dan mempunyai jumlah melayu teramai,apatah lagi dengan terdirinya pusat pengajian tinggi tersebut bertambah ramai lah bangsa Cina berhijrah kekawasan mereka.Kerajaan BN telah pun menyediakan satu tempat di Bertam untuk di jadikan pusat pengajian tinggi,kenapa tidak di gunakan kemudahan tersebut?kenapa harus pilih di Balik Pulau tempat banyaknya orang Melayu?


Akhir sekali saya mintak saudara Paria Malaya…mengumpul bukti-bukti tanah rizab melayu yang telah di lupus kan di negeri-negeri lain sebelum menyalak tak tentu pasal.


Pada kebiasaannya orang PAS akan memutarbelitkan sesuatu issu, semata-mata untuk kepentingan politik sempit mereka,mereka mengunakan Islam untuk berpolitik…saya ada satu soalan sehingga kini orang orang yang taksub kepada PAS tidak boleh menjawab…


PAS mengizin kan penghapusan ketuanan Melayu dan juga menyokong penghapusan hak-hak istimewa orang melayu…alangkah bodoh nya mereka ini.


Yang pelik nya parti PAS ini pun bersekongkol dengan DAP menunjukan sokongan padu….seolah2 dengan penghapusan ketuanan Melayu boleh mempercepat kan perlaksanaan Hukum Hudud! Gelap mata ke pa? sekarang ni pun bila di sanggah oleh karpal Singh dan Lim Kiat Siang..dah terduduk…sepatut nya PAS kena bergabung dengan parti melayu..untuk mendapatkan kuasa dulu baru lah boleh laksanakan Hudud…ini tak.. bergabung dengan bangsa lain untuk jalan kan Hudud …tak dapat di terima akai langsung!


Pas…semasa nak mencapai kemerdekaan duduk dalam BN….bersetuju malah memuji pembentukan BN..dasar dan pembahagian kuasa kepada parti gerakan kepada P.Pinang,


Sekarang jelas Pas adalah sebuah parti politk..bukan parti ulamak….mereka mempergunakan Islam untuk mencapai impian politik mereka..sebab tu lah dalam perbalahan berebut kuasa PAS keluar dari BN dan mencari gabungan lain untuk memperkukuh kan kuasa mereka…tak kira la dari parti mana pun asal dapat kuasa…malang nya PAS tidak sedar yang mereka hanya lah di peralat kan sebagai kuda kayu untuk tungangan parti lain saja.


-- سلام مسرا,
محمد نظام بن اسماعيل


Psssttt...Babi punya PAS...semua halal...Kimak


PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Sebarang Maklumat Sila Emel ke: papagomo.com@gmail.com

Read more...

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP