"Crazy Cow" - Mak Lampir Zuraidah MP Ampang Berkostium Lembu

Monday, November 21, 2011




MP Ampang Zuraidah Mak Lampir

FITNAH NO.1

DS Najib dan TS Muhyiddin berbohong menyatakan NFC hanya memperoleh dana RM181 juta dan bukannya RM250 juta.

Dana pinjaman RM250 juta ditempatkan didalam Akaun Pinjaman Khas (Special Loan Account) oleh MOF. NFC memperolehi dana RM181 juta pada tahun 2009 setelah diluluskan pengeluarannya oleh MOF. Baki pinjaman RM69 juta hanya boleh dikeluarkan setelah NFC mampu memberikan justifikasi (justification) dan pengesahan serta perakuan daripada beberapa pihak sebelum NFC memperoleh keseluruhan pinjaman.

FITNAH NO.2
Penyelewengan harga seekor lembu NFC RM4,481.00 cukup mahal berbanding lembu yang dijual di negara ini antara RM2,500.00 hingga RM2,700.00

Prinsip pengurusan akaun menggabungkan modal dan kos operasi (OPEX - Operating Expenditure) dalam harga seekor lembu termasuk perbelanjaan perjalanan dan utiliti dalam menentukan harga jualan lembu.

Sama juga seperti prinsip unit kos, semakin tinggi kuantiti yang dikeluarkan ... semakin rendah unit kos sesuatu barangan dijual.

NFC baru beroperasi dalam tempoh 3 tahun (kontrak operasi sehingga 30 tahun) masih lagi belum mencapai 'break even point' dan pengeluaran lembu masih ditahap rendah. Pada peringkat awal ini, harga seekor lembu NFC adalah lebih mahal berbanding dengan lembu tempatan. Namun perbandingan dengan lembu tempatan kurang tepat berdasarkan lembu dari ladang ternakan NFC lebih berat 70 - 100 peratus dari lembu tempatan.

FITNAH NO.3
Hanya rangkaian Restoran Meatworks menerima diskaun RM2.9 juta daripada RFC (Realfood Company Sdn Bhd) iaitu syarikat pemasaran bagi NFC dan menidakkan hak-hak pembeli berdaftar.

Kesemua 70 pembeli berdaftar dengan RFC sebenarnya menerima diskaun RM2.9 juta, bukan hanya Restoran Meatworks.

FITNAH NO.4
Kerajaan melupuskan pinjaman kepada NFC berikutan ketidakcekapan pengurusan dan kerugian RM7 juta hingga RM11 juta pada tahun 2009.

Perjanjian pinjaman tidak menyatakan jadual pembayaran balik dan NFC masih berada dalam tempoh yang membenarkan bayaran balik dilakukan dalam tempoh tertentu. Kontrak operasi sehingga 30 tahun membolehkan NFC menganggarkan (projected) keuntungan bakal dicatat pada tahun 2015.

FITNAH NO.5
NFC salurkan dana pinjaman kepada National Meat and Livestocks Corporation Sdn Bhd (NMLC) dan RFC untuk dikaitkan dengan Shahrizat Abdul Jalil.

NMLC diwujudkan bagi operasi impot lembu, penyembelihan dan pemprosesan. RFC diwujudkan bagi operasi pengedaran dan peruncitan. Tidak berlaku ketirisan dana kerana saluran dana pinjaman hanya dilakukan atas nama NMLC dan RFC dan bukannya atas nama individu.

FITNAH NO.6
Penyelewengan dan pembaziran dana pinjaman atas pembelian dua unit kondominium One Menerung di Bangsar berharga RM13.8 juta oleh NFC.

Lembaga pengarah NFC bersetuju dengan pembelian dua unit kondominium One Menerung di Bangsar berharga RM13.8 juta atas dasar pelaburan jangka pendek (short term investment).

Pulangan (ROI - Return On Investment) dari pelaburan hartanah memberikan keuntungan tahunan 12.9 peratus (RM2.76 juta) beserta pulangan rebat tunai dan penyewaan untuk tahun pertama menjangkau RM360,000. Keuntungan yang bakal dijana dalam setahun RM3.12 juta.

Manakala ROI dari simpanan tetap (fixed deposit accounts) hanya menghasilkan keuntungan pada kadar 2.75 peratus (RM379,500) sahaja dalam setahun.

FITNAH NO.7
Kronisme dan nepotisme NFC mendapat pinjaman mudah dan tanah sedangkan ribuan penternak berpengalaman lain layak mendapat geran itu.

NFC hanya mendapat pinjaman (soft loan) bukan geran dengan jaminan pinjaman perlu dibayar kembali seperti mana-mana pinjaman bank komersial yang lain. Selain dari itu, NFC mempunyai tanggungjawab sosial (corporate responsibility) mewujudkan ladang kontrak untuk industri penternakan di negara ini tanpa menitikberatkan soal menguntungkan.

FITNAH NO.8
Pembaziran dan penyelewengan perbelanjaan perjalanan sebanyak RM827,579 dimana hanya 1,618 lembu disembelih pada 2009. Oleh itu, kos perjalanan bagi setiap ekor lembu adalah RM511 atau 11 peratus daripada harga lembu sebanyak RM4,481.

Perbelanjaan perjalanan NFC untuk bertemu perunding dan urusniaga pembelian lembu melibatkan sekitar 0.3 peratus daripada RM250 juta (bersamaan RM750,000) lebih kecil berbanding dengan nilai projek.

FITNAH NO.9
Rafizi Ramli mendakwa bertemu pegawai Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang menentang projek itu seawal 2006, tetapi pegawai berkenaan tidak mampu menyuarakan pandangannya kerana keputusan dibuat pihak atasan.

NFC tidak wujud pada tahun 2006. Dakwaan Rafizi Ramli lebih bersifat peribadi dan serangan terhadap Menteri.

AMACAM Puak Puak Pakatan Haram? Ada berani nak sangkal apa yang dijawap? Kami persilakan anda yang dengan otak lembu tu tampil kehadapan dengan Fitnah Fitnah yang terbaru. Dipersilakan....


Psssttt... DAP juga dok senyum riang bila Melayu sama Melayu kasi bungkus Business Melayu...Syabas PKR


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

30 comments:

Anonymous,  November 21, 2011 at 10:27 AM  

1.alahai nak tegakkan benang yang basah lagi juak-juak umno ni!
2.fakta 1:teguran dibuat oleh pihak Audit Negara!ada kelemahan dari segi pengeluaran!tidak selari dengan jumlah pinjaman yang diberi!hang ingat pihak audit negara tu puak pr ke bhaii!!
2.jumlah pinjaman adalah 250 juta!apa yang fitnahnya!cuma baru dapat 181 juta!apa yang fitnahnya bhaii!!
3.lembu harga 4400!lembu berbulu emas ke bhaii!!kat utara waktu raya korban baru ni!kalau 3000 dah tinggi bhaii!!tenguk dalam gambar dalam entry dibawah!saiz sama je bhaii!!paling tinggipun 3500 bhaii!!
4.OITT BHAIII!!LAKI MINAH JAMBOI!ANAK MINAH JAMBOI!MERUPAKAN ORANG PENTING SYARIKAT!MAKNANYA SYARIKAT MINAH JAMBOI DAN KELUARGA DIA LA BHAII!!KAU NAK PUSING APA LAGI BHAII!!
5.nfc tu bukan syarikat pengeluar lembu macam ladang-ladang di barat!syarikat tu cuma beli lembu yang hampir cukup matang!bela dua tiga bulan!kemudian juai!dibarat petani disana bela lembu dari kecil hinggalah ke proses penyembelihan!oleh itu alasan syarikat baru berusia tiga tahun dah susah nak penuhi had pengeluaran adalah perkara yang paling bodoh sekali!katakan pengreluaran yang ditetapkan adalah 12 ribu lembu!belilah 12 ribu lembu!bela sebulan dua!kemudian sembelih!juai!apa masalahnya!!masalah tak penuhi pengeluaran lembu seperti mana ditegur oleh audit negara kerana wang pinjaman telah diseleweng kebenda lain seperti pembelian kondo mewah dll!!itu tak dikira dengan pembelian kereta mewah lagi!!
6.ginilah bhaiii!!hangpa tak payak tutup bangkai gajah dengan dengan permaidanilah bahii!!!!kelmarin banyak kenduri kahwin!isu utama tempat kenduri ialah isu lembu minah jamboi!!puak-puak kampong pun boleh pertikai bhaii!!inikah puak yang ngaji tinggi sikit bhaiii!!
7.dr ke benda laki minah jamboi tu bhaii!!nak spin istilah duit masuk poket dengan duit masuk poket syarikat sendiri pun kantoii!!lain kali kalau nak makan benda harampun!bagilah orang percaya bahawa benda tu halal bhaii!!

Anonymous,  November 21, 2011 at 10:38 AM  

10.27 dah mabuk minum susu mak lampir ni..hari2 meracau bhaii, bhaii, bhaii..mcm pukimak! Milosuam kaki isap kote anwar

Anonymous,  November 21, 2011 at 10:56 AM  

anon 10.27 hang ni bodoh ke bahalol? semua persoalan tu hang ulang balik sampai naik menyampah orang tengok. Semua dah dijawab oleh NFC dipost di sini oleh PG. Hang kena angkat tangan syukur kalau hang punya dewa-dewi lembu 3 ekor tu NFC tak saman.

Anonymous,  November 21, 2011 at 11:24 AM  

1.oii bhaii 10 10.56!puak nfc boleh jawab dan hanya puak lembu nfc saja yang akan percaya!
2.la ni bukan zaman pak kaduk dan lebai malang bhaii!!
3.cuma juak-juak umno je dok kelih macam pak kaduk dan lebai malang!!kena jui sekupang lima duit je dengan dr poket nfc!!

Anonymous,  November 21, 2011 at 11:36 AM  

"Namun perbandingan dengan lembu tempatan kurang tepat berdasarkan lembu dari ladang ternakan NFC lebih berat 70 - 100 peratus dari lembu tempatan."-gomo


1.lembu yang beratnya lebihkurang 300kg harga dalam linkungan rm2500!berdasarkan ayat diatas lembu nfc beratnya 600kg!sekali ganda!tapi nampak sama besaq dengan lembu kampung jee!!
2.nfc bagi makan BESI ka bhaii!!
3.kih!kih!kih!kah!kah!kah!!ambik lembu tempatan!siam!australia!bela sebulan dua!naik hingga 600kg!!sekali ganda!!
4.kih!kih!kih!awat la jadi lagu tu puak-puak juak umno ni!akai mana hangpa pakai oiii!!kepalaa atau kepala lutut!!

Anonymous,  November 21, 2011 at 11:46 AM  

bhai!! 10.07 PM

ko nak cerita ape bhai meracau semacam je?

Aku rasa NFC ni tak jual lembu tapi lebih pada pembekal DAGING. oleh kerana kos penjagaan lembu berbeza (mirip ayam daging) sudah tentu harganya lebih tinggi dari lembu biasa berdasarkan berat dan kualiti (makanan dan penjagaannya). Lagipun pengeluarannya masih rendah akibat kurang sokongan dari ladang satelit (tak cukup) tak mungkin harga SEEKOR dapat diturunkan.

Yang lebih penting Laporan Audit itu adalah satu teguran bukannya tuduhan, yang tuduhnya pakatan.. oleh itu kalau tuduhan tu terbukti salah, standby jelah.. SEE YOU IN COURTlah jawapnya Hiiihihihi

Hal Sharizat saya no komen, tapi kalau prosesnya terlus dan suaminya seorang businessman yg baik, ada aku kesah?

Anonymous,  November 21, 2011 at 11:49 AM  

Anon 11.24 hang yang kena kencing. Bagi tau isu apa yang pembangkang bangkitkan kebelakangan ni yang betul?

1. Kapal selam? Sampai sekarang mahkamah perancis make dont know, kata tahun ni nak bukak dakwaan ni nak masuk tahun 2012 habuk pun tarak.

2. Menteri rogol amah? terkencing blogger kawan hang terkangkang kena saman. Sapa yang bayar saman kat dia tu? Dia mana ada duit nak bayar. Mesti Aljub yang cover ni.

5. Isu NFC seleweng pecah amanah. Mana tindakan SPRM. Orang2 PR yang pulak mungkin disaman.





4. Rosmah ngan anak dia joli kat Australia. Pembohongan yang media Australia pun minta maaf. Malaysiakini diam macam sial.

Anon 11.49,  November 21, 2011 at 11:51 AM  

Anon 11.24 hang yang kena kencing. Bagi tau isu apa yang pembangkang bangkitkan kebelakangan ni yang betul?

1. Kapal selam? Sampai sekarang mahkamah perancis make dont know, kata tahun ni nak bukak dakwaan ni nak masuk tahun 2012 habuk pun tarak.

2. Menteri rogol amah? terkencing blogger kawan hang terkangkang kena saman. Sapa yang bayar saman kat dia tu? Dia mana ada duit nak bayar. Mesti Aljub yang cover ni.

3. Rosmah ngan anak dia joli kat Australia. Pembohongan yang media Australia pun minta maaf. Malaysiakini diam macam sial.


4. Isu NFC seleweng pecah amanah. Mana tindakan SPRM? Orang2 PR yang pulak mungkin disaman.

Anonymous,  November 21, 2011 at 12:00 PM  

FC baru beroperasi dalam tempoh 3 tahun (kontrak operasi sehingga 30 tahun) masih lagi belum mencapai 'break even point' dan pengeluaran lembu masih ditahap rendah. Pada peringkat awal ini, harga seekor lembu NFC adalah lebih mahal berbanding dengan lembu tempatan. Namun perbandingan dengan lembu tempatan kurang tepat berdasarkan lembu dari ladang ternakan NFC lebih berat 70 - 100 peratus dari lembu tempatan.


1.11.46!tu sapa yang tulis tu bhaii!!dia cerita tentang harga daging ke!!
2.ada baca ke!atau tak tau baca!!
3.tu pun jangannnn!!nak jadi cai umno lagiii!!

Anonymous,  November 21, 2011 at 12:05 PM  

1.11.51!haoiran jugak!najib dan rosmah tak berani saman tukar tiub!kes altantunya dah jadi mainan dan gelak ketawa dalam blogg tukar tiub!!
2.oii bhaii dan juak-juak umno!hangpa ingdengan gempak nak saman itu dan ini!orang boleh percaya cerita karton hangpa ke!!
3.macam kes nfc!depa ingat dengan bawak peguam!depa ingat rakyat malaysia boleh terima alasan akai tak dak depa ke bhaiii!!
4.dr kangkong nfc kata nak saman atas tuduhan duit masuk poket keluarga minah jamboi!sedangkan duit MEMANG SAH masuk kedalam poket syarikat anak beranak minah jamboi!!kih!kih!kih!paling lucu kalau kes ini dibawak kemahkamah!!kes paling bodoh didunia!!

neo sintok,  November 21, 2011 at 12:14 PM  

pencacai pakatan...spin jangan tak spin....

Anonymous,  November 21, 2011 at 12:16 PM  

anjing2 DAP memperbodohkan Melayu...
Melayu bodoh...
melayu sangat bodoh...
ingat bodoh ingat melayu...

melayu bodoh....
tak lama lagi melayu jadi mcm indon...
jadi bodoh dan bangang...
dikuasai duit cina...

Anonymous,  November 21, 2011 at 12:21 PM  

1.anon 12.16!top ten paling kaya di malaysia!semua cina dan india!belaan mat det belaka!habih tu ko dok meyon buat apa!
2.siannn aroyo!masa berkuasa di filipina!!baik belaka!jatuh saja!tipu undi!rasuah dan banyak lagi!
3.siapla hangpa kalau pr kuasai malaysia pada pru 13 nanti!altantunya!kapai selam!rogol amah!nfc!beribu lagi akan didakwa ke mahkamah!!

Anonymous,  November 21, 2011 at 12:25 PM  

anon 12.05 sila jawab dengan alasan logik 4 kencingan tersohor tu. Skrip lawak jenaka tak dilayan di sini. Cuba kau bagi pada peserta rajalawak yang tengah odisyen tu tengok mungkin boleh diguna pakai.

Anonymous,  November 21, 2011 at 12:32 PM  

Anon 12.21 kalau angan2 nak pegang Malaysia lepas pru 13 tu PKR, PAS sama DAP kau suruh diorang yang nak masuk bertanding tu mandi bunga pakai 5 air sungai dunia dulu iaitu Sg Amazon, Sg Ganges, Sg Yang Tze Kiang, Sg Mekong dan Sg Nil.

Anonymous,  November 21, 2011 at 1:11 PM  

bodo sial org yg pertikai laki ke bini dia ke yg jd tokei company tu... ak berani kerat konek ak r kalo ko berada pada kedudukan yg sama ko mesti bg kat fmly ko sendiri jgk tender tu.. bodo!! bodo!! bodo!!! manusia bangang je xnk terima ni semua... sebgai cnth mudah, dulu sblm jd yb dok kutuk yb BN pkaikreta besar la umh besar la tetgk dh menang diri sendiri jugak yg buat benda sama macam org yg ko kutuk. unless ko ni mmg jenis bebal xda pelajaran dok kerja kerajaan anggota sokongan yg mmg terbukti PEMALAS tp at the end of the year sebok bising gvrmnt xbg bonus.. babi. fuck you!!!

Anonymous,  November 21, 2011 at 1:54 PM  

TAK USAH LAYANLAH, SEBENARNYA ADA SEKOR JE MELAYU MAKAN BABI KAT SINI. YELAH BABI TU DAH DIMASAK DAN DISUAPKAN KE MULUT DIA.

DARI MULA POSTING NFC SAMPAI HARI NI, DIA COPY PASTE BENDA YANG SAMA JUGA. IBARAT MENCURAH AIR KE DAUN KELADI.

WHO GIVES THE DAMN APA DIA FIKIR. NFC TETAP BERJALAN DAN BEROPERASI. DAGING LEMBU NFC TETAP MASUK PASARAN SUPERMARKET HYPER. 30 MILLION PEOPLE ARE HAPPY EXCLUDING 3 + 1 MANGKUK HAYUN.

Anonymous,  November 21, 2011 at 2:19 PM  

Fitnah NFC satu persatu dah jawab. Jam omegay mana sampai hari tak berjawab jawab...kekeke

melayu sarawak,  November 21, 2011 at 2:23 PM  

fakatan ni semua nak spin.. kotek tak naik atau mati pucok pun nak spin..

HeroTamil November 21, 2011 at 2:25 PM  

hmmmm..Tukartiub?..kalau boleh samn sekali MiloSuam dan Chegu Bard tu...

Tapi kalau saman...dia oarang ada duit nak bayar ker?

Yang suka saman org nie...Al Jub jer!
Errk.....aku tunggu gak Al Jub saman Eskay, Al jub saman Ummi Hafilda....Tark cerita pun...

Kes Altantuya?..Hmmm...aku dok dah 4 tahun nie...Anwar kata ada bukti nak kaitkan NAJIB..takkan Jijah simpan kan juga, macam jam OMEGAY tu...

Aku nak tanya gak.... Anwar duk kata C4 ada chop MINDEF
...hikhikhikhikhik....
kalau dah hancur mana dia tau ada chop...kecuali Anwar dah tgk C4 tu, sebelum digunakan. Anwar terlibat kot.....jeng..jeng...jeng!!

Salah laku NFC....ianya sudah di jawab oleh NFC sendiri.

But yang aku secara peribadi tak setuju, ialah pemberian pinjaman kepada syarikat milik keluarga Sharizat. SEcara perundangan, legally its NOT wrong.

Tapi secara ethik....sama lah macam Nicky lantik menantu dia jadi CEO jadi CEO Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Anonymous,  November 21, 2011 at 2:28 PM  

bile lembu cite pasal lembu nilah jadi dia....pengembala nyer pulak kaki pungkoq... lagila jahanam... fuckatan cakap pasal projek babi je lar... tak payah sebuk2 pasal project org laen.... babi korang da menyondol ker ari nih.... or babi da kena sondol ... he he

Anonymous,  November 21, 2011 at 2:31 PM  

selalunya pinjaman pd kaum keluarga terpaksa melalui proses yg lebih ketat berbanding pinjaman biase supaya tdk terdpt conflict of interest....

Anonymous,  November 21, 2011 at 2:46 PM  

pinjaman diberi zaman paklah. sharizat masa tu bukan menteri kerana kalah di lembah pantai. kalau nak dibetulkan pun zaman paklah. zaman najib kena ambil alih. tu pun jadi juga NFC dari kasi kat cina atau singaporian. kena terima kasih pada pemerintahan sekarang.

Anonymous,  November 21, 2011 at 3:24 PM  

anjing2 pakatan x habis duk menyalak pasal syahrizat.. PKR parti anak beranak tu,anjing2 ni x nak menyalak pulak, dah dapat tulang babi agaknya.

Anonymous,  November 21, 2011 at 4:18 PM  

Dr Mohd Salleh tu pakar dalam mikrobiologi merangkap usahawan jadi sesuai sangatlah syarikat dia dipilih menerajui projek ternakan lembu negara ni. Yang lain punya pakar biologi minat mengajar di universiti saja bukan bisnis bela lembu. Macam Rafidah bagi AP kereta impot kat menantu dia Naza sebab menantu dia tu pakar dan mampu. Tengok apa yang jadi pada Naza sekarang? Dah ada kilang pemasangan sendiri tu beb bersaing dengan Perodua sama Proton.

Anonymous,  November 21, 2011 at 4:24 PM  

setuju ngan anon 2.46 masa dr salleh dapat projek ni syarizat kalah di lembah pantai..zaman pak lah ketua pwanita umno ialah pidah aziz.

saya neutral,  November 21, 2011 at 8:09 PM  

yang seko tu tak abih2 melalak.. org dah jawap, awak masih duk tanya. Apekata awak saman jer NFC tu. Boleh jadi pendakwaraya. Banyak soalan awak bole tanya dan banyak juga jawapan yg awak terima. jgn tergagap nak membalas sudah ler.

Isu ni dah nampak macam modal provokasi. Korang nampak ke tak?

Aku pelik apsal korang tak pergi jer ladang NFC tu, tengok sendiri proses lembu tu. Mengutuk dalam blog ni buat org lagi menyampah!

Anonymous,  November 21, 2011 at 8:23 PM  

Cer bela babi.... tak der la juak2 meroyan kt cni... toke2 lembu import tgh panas.... juak2 pun tkena tempias.... tu yg dok meroyan mcm babi utan jt blog nih.... bengap ya amat... tak paham2 ... byk sgt tonggeng... tu la jadinya...

Anonymous,  November 22, 2011 at 4:52 PM  

geng2 paSHIT+pGAYr+Dapigs rela p lawatan ke ladang BABI dari kandang lembu.

Time korban puak2 paSHIT+pGAYr+Dapigs buat korban BABI.

Anonymous,  November 22, 2011 at 4:54 PM  

geng2 paSHIT+pGAYr+Dapigs rela p lawatan ke ladang BABI dari kandang lembu.

Time korban puak2 paSHIT+pGAYr+Dapigs buat korban BABI.
Lps tu suruh cef poziah buat BABI masak ber'Shit'....

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP