BREAKING NEWS - Jawatan Timbalan Ketua Menteri Sarawak Buat Kaum Cina Digugurkan Pehin Seri.

Wednesday, September 28, 2011


KUCHING 28 Sept. - Jawatan Timbalan Ketua Menteri 2 bukan sahaja tidak dilantik malah dilupuskan serta merta.

Ketua Menteri Sarawak, Pehin Seri Taib Mahmud berkata, setakat ini hanya satu jawatan TKM dikekalkan iaitu Tan Sri Dr. Alfread Jabu.

Beliau berkata demikian ketika Sidang Media Pengumuman Khas status Barisan Kabinet Sarawak di sini sebentar tadi.

Majlis sedang berlangsung pada ketika ini yang turut dihadiri beberapa wakil Parti komponen BN Sarawak.

Sebelum ini, jawatan TKM 2 ditubuhkan dan diisi untuk wakil dari Parti komponen SUPP.

Sumber KL POS

GOMO: Syabas dan tahniah kepada yang dilantik dan dikekalkan dalam jawatan masing masing bagi mengisi senarai kabinet negeri Sarawak. Gomo juga mengucapkan tahniah kepada Pehin Seri Taib Mahmud kerana telah menggugurkan jawatan timbalan ketua menteri yang sebelum ini disandang dari parti SUPP kaum Cina.

Pehin Seri bertindak tepat dengan hanya mengekalkan 1 kerusi sahaja bagi jawatan timbalan ketua menteri yang mana diisi oleh pemimpin kaum Iban.

Ini wajar memandangkan penolakan kaum cina terhadap BN pada PRN lalu membuktikan mereka kaum cina tidak ingin wakil dari kaum mereka dalam barisan kabinet Sarawak.

Kaum Cina Sarawak mungkin berbangga kerana jawatan Timbalan Ketua Menteri yang diberikan kepada wakil mereka telah pun digugurkan. Tahniah kaum Cina Sarawak kerana anda semua tidak punya suara kuat dalam kerajaan.

Ini memberikab pengajaran buat kaum cina di semenanjung yang mungkin akan berfikir untung nasib mereka apabila menolak kerajaan BN pada PRU 13 kelak.

BN akan menang pada PRU 13, dan kita lihat kemana kaum Cina nanti dalan mengharungi politik negara tampa wakil mereka dalam kerajaan jika mereka masih merasakan DAP mampu menjaga mereka.

PEHIN SERI TAIB MAHMUD BERI SIGNAL UNTUK BERUBDUR PADA HUJUNG TAHUN?


Psssttt. . . . Pada muka kaum cina sarawak

Published with Blogger-droid v1.7.4

Read more...

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP