Dokumen Sulit Rasuah Pasir Selangor Oleh Kerajaan Pakatan Didedahkan

Friday, February 10, 2012






Pada 23 Mei 2009, sekitar jam 5 petang, satu mesyuarat telah diadakan diantara Kontraktor Pasir (selepas ini dipanggil KP) dan Mat Suhaimi Shafei di Sunway Hotel di Seberang Perai. Tujuan mesyuarat ini ialah untuk membincangkan pengorekan pasir di Selangor.

Mat Suhaimi meminta KP menyerahkan permohonan untuk mengorek pasir kepada Kumpulan Semesta Sdn Bhd dengan satu salinan kepadanya (Mat Suhaimi). Kumpulan Semesta Sdn bhd merupakan syarikat milik kerajaan Negeri Selangor yang terlibat dalam mengorek dan menjual pasir di Selangor.

Pada 2 Julai 2009, sekitar tengahari, satu mesyuarat dilakukan di pejabat Mat Suhaimi dimana dia mengarahkan KP untuk menyertakan sebuah syarikat bernama Double Dignity (M) Sdn Bhd (No. syarikat 308078W)

Pengarah-pengarah syarikat ini ialah:
1. Adnan Bin Abd Mokhtar (IC number 691119-10-5105)
2. Siti Rosmaliza Binti Meo Rasli (IC number 751115-08-5026)
3. Marzaniyah Binti Arshad (IC number 721127-08-5444)
4. Mat Suhaimi Bin Shafiei (IC number 680227-08-5275)
5. Amirudin Bin Shari (IC number 800208-01-6059)
Elaun Pengarah untuk Mat Suhaimi and Amirudin yang dipersetujui ialah RM5,000 sebulan.
Pada 18 Januari 2010, Double Dignity (M) Sdn Bhd, menghantar permohonan untuk mengorek pasir di Dengkil (Sepang, Selangor), seluas 45 ekar. (lihat suratnya dibawah)



Satu perkara yang penting ialah kedua-dua Mat Suhaimi dan Amirudin didaftarkan sebagai Pengarah syarikat Double Dignity (M) Sdn Bhd pada hari yang sama, 18 Januari 2010. Ini bukan satu kebetulan. (Lihat borang 49 dari Pendaftar Syarikat dibawah)

Walaubagaimanapun, sebelum itu, mari kita jejaki apa yang berlaku sebelum 18 Januari 2010.
Pada 15 Ogos 2009, sekitar jam 100 malam, Mat Suhaimi menghubungi KP dan meminta RM3,ooo wang tunai untuk tabung kempen. Pada jam 2.30 petang keesokannya, KP menemui Mat Suhaimi dipejabatnya untuk menyerahkan wang tunai tersebut.

Pada sekitar jam 10.30 pagi, 25 Ogos 2009, KP menyerahkan RM2,000 wang tunai kepada Mat Suhaimi. Mesyuarat diadakan dibilik 1514, Pearl View Hotel di Seberang Perai, Pulau Pinang.

Pada 9 September 2009, Mat Suhaimi menghubungi KP dan meminta RM35,000 sebagai “perbelanjaan Ramadhan”. Malam berikutnya, sekitar 11.25 malam, mereka berjumpa di Restoran Nasi Kandar di USJ12 dimana KP menyerahkan kepada Mat Suhaimi wang tersebut.

Jelas disebut bahwa semua wang ini adalah pembayaran untuk membantu Double Dignity (M) Sdn Bhd mendapatkan persetujuan dari Kumpulan Semesta Sdn Bhd atas permohonan untuk mengorek pasir di Selangor. Mat Suhaimi memberitahu KP bahawa mereka perlu membayar orang-orang tertentu didalam Kumpulan Semesta.

Pada 16 September, Mat Suhaimi menghubungi KP dan memberitahunya bahawa dia mahu mengadakan majlis berbukan puasa. Mat Suhaimi meminta KP untuk menganjurkannya, dan sudah tentunya menanggung kos tersebut. Mat Suhaimi juga meminta KP sebanyak RM5,000 sebagai elaun Pengarahnya.

Pada 17 September 2009, satu majlis berbuka puasa diadakan di sebuah Coffehouse di Hotel Legend di Kuala Lumpur. Pada malam yang sama, sekitar jam 8.45 malam, KP membayar kepada Mat Suhaimi dan Amirudin Shari elaun Pengarah sebanyak RM5,000 seorang.

Beberapa hari kemudian, Mat Suhaimi menghubungi KP dan meminta RM10,000 untuk membayar kos “jamuan Hari Raya”. Pada 30 September 2009, KP menemui Mat Suhaimi di Jaya Jusco di Kelang dan menyerahkan wang tersebut.

Pada 5 Januari 2010, Mat Suhaimi menghubungi KP dan meminta RM5,000. Kali ini, jumlah tersebut tidak dibayar secara tunai seperti sebelumnya tetapi dimasukkan terus kedalam akaun syarikat A&L Norash Enterprise (no akaun 100070023904) di Affin bank di Kelang. Transaksi ini dibuat pada 11 Januari 2010. (Lihat dibawah).

Norash Enterprise adalah syarikat yang dimiliki oleh Ashmali bin Osman dan isterinya Norlela binti Ahmad, kawan rapat Mat Suhaimi.

RM10,000 dikeluarkan secara tunai, RM12,500 dibayar kepada Farahsyamsyawati bt Sulaiman (Banker’s cheque: 0070210000117) dan RM27,500 dibayar kepada Smart Renovators Sdn bhd. (chek no 00702100000118) atas arahan Mat Suhaimi.

Berikut adalah perbualan telefon yang dirakamkan diantara Mat Suhaimi (no telefon 019-6185239) dan KP (no telefon 019-3958888) pada 6 Januari 2010.

SC: …itulah…pasal yang YB mintak 50 ribu nak ape…nak pakai 50 ribu boleh takde masalah…dalam minggu depan boleh?
Mat Suhaimi: Dalam minggu depan ye…
SC: Pasal saya nak setelkan akaun sikit…
Mat Suhaimi: Okay…
SC: Lepas tu takde masalah lah…
Mat Suhaimi: okay, okay, okay, hari Isnin boleh?
SC: Hari Isnin boleh…lagi satu YB…say mintak tolong satu…saya di Batang Kali ada tanah…geran…nak keluar pasir…pasir banyak lagi tu…
Mat Suhaimi: Berapa besar tanah tu?
SC: Dia 100 lebih ekar…
Mat Suhaimi: Nanti saya bincang dengan Azmin….tapi kena bayarlah…Azmin sedang collect duit untuk pilehanraya…
SC: ah, okay, okay…nanti kita bincang.
Pada 11 Januari 2010, KP menelefon Mat suhaimi dan perbualan tersebut adalah seperti berikut.
SC: Konfirm ye nombor ini?….Affin Bank ni?…
Mat Suhaimi: Confirm, confirm, confirm…
SC: Ni company…company siapa ni YB?
Mat Suhaimi: Ini….company…yang supply….yang buat event….
SC: okay, okay, okay, okay…confirm ye boleh masuk ye?
Mat Suhaimi: Ya, ya…
SC: Takut lah…nanti tak sampai kepada YB…
Mat Suhaimi: Jangan risau…okay…
SC: Nanti kalau boleh saya contact YB lah…so ini saya masukkan 50 ribu dalam akaun ini…confirm ye…
Mat Suhaimi: ha, okay, okay…yang Amir punya ada dengan Amir…

Dan berita tersebut tiba-tiba meletup. (Lihat laporan Bernama dibawah). Walaubagaimanapun, SPRM seolah-olah tidak dapat melakukan penyiasatan dan selepas dua tahun, kes ini masih lagi “dalam siasatan”. Malaysia Today mempunyai semua bukti, termasuk rakaman perbualan telefon, tetapi SPRM seolah-olah tidak mampu meneruskan siasatan.

Mengapa? Apakah SPRM sudah membuat perjanjian dengan Mat Suhaimi dan Amirudin, seperti yang mereka lakukan terhadap dua ADUN PKR di Perak (Jamaludin dan Osman Jailu) yang mana ditangkap dan kemudian melompat keluar dari PKR untuk mengelak dari dipenjara? (http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/2/1/nation/3172334&sec=nation)

Saya rasa, adalah lebih baik untuk menyimpan dua ADUN ini dan menjadikan mereka Trojan Horse didalam Pakatan Rakyat Selangor. Trojan Horse jauh lebih berharga dari seseorang yang dipenjarakan.

Perkara yang sama juga berlaku di Perak. dan inilah yang menjadi sebab kejatuhan Pakatan di Perak apabila dua ADUN PKR ditangkap ketika melakukan kesalahan dan kemudiannya dipujuk untuk melompat. Sekali lagi, kita mempunyai dua ADUN di Selangor yang ditangkap secara jelas melakukan kesalahan yang sama.

Tapi..Pakatan Rakyat mempunyai lebih banyak kerusi berbanding Perak. Jadi, kalaupun dua ADUN ini melompat, ianya masih belum membolehkan Umno merampas Selangor. Lebih baik membiarkan mereka, tetapi diikat, dan memaksa mereka seperti anai-anai..mengunyah dari dalam dan melakukan sebanyak kerosakan yang mungkin.

Saya masih ingat apabila Sultan Selangor berkata bahawa dia boleh bekerja dengan sesiapa saja asalkan negeri Selangor diuruskan dengan baik dan bebas dari rasuah. Baginda Sultan juga berkata bahawa dia tidak akan bertolak ansur dengan rasuah dan mahukan mereka yang terlibat didedahkan.

Tuanku!! sebagai rakyat yang setia dan salah seorang kerabat diraja Selangor, saya melakukan apa yang dititah, mendedahkan rasuah..tidak kira parti politik mana yang melakukannya.

Dan bagi mereka yang akan berkata “Mengapa sekarang?”..saya nak tanya “Bila?”. Kalau didedahkan selepas Hari Pencalonan dan sebelum Hari Mengundi, masa tu dah terlambat. Umno sudah tentu akan menggunakan isu ini. Sekurang-kurangnya, sekarang..Pakatan Rakyat masih mampu melakukan sesuatu tentang ini dan meyakinkan pengundi bahawa ia mengurus negeri dengan bersih dan telus. Apakah Pakatan Rakyat mentadbir negeri Selangor secara tidak bersih dan tidak telus?

Apa pun, tunggu beberapa pendedahan lagi tentang kebobrokan yang berlaku di Selangor. Ada banyak lagi yang akan didedahkan…dan ini hanya permulaan.

—————————————————–

MACC still investigating Selangor sand-mining scandal: Nazri

(Bernama, 24 June 2010) — The Malaysian Anti Corruption Commission (MACC) will continue investigations into the alleged graft in the Selangor sand-mining scandal against state sand-mining concession Kumpulan Semesta Sdn Bhd, the Dewan Rakyat was told today.

Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz said MACC would investigate the allegations thoroughly and not leave any stones unturned during the course of investigations.
“Once investigations are completed, the investigation papers will be handed over to the Deputy Public Prosecutor,” he told Wee Choo Keong (Bebas-Wangsa Maju) in a written reply at the Dewan Rakyat here today.

Wee had wanted to know whether any action had been taken or would be taken by MACC over a report made by Kapar Member of Parliament S. Manikavasagam (PKR) with regard to the alleged sand-mining graft involving Kumpulan Semesta Sdn Bhd.

Mohamed Nazri said MACC had already taken action on illegal sand-mining syndicates in a number of states, including Selangor.

“So far, 42 offenders have been detained and 22 cases have been filed in court,” he said.











Nak lagi lanjut? KLIK DISINI


Psssttt... Dasyat depa beb, lagi terang dan bersuluh merompak wang rakyat Selangor...isy isy isy


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT


28 comments:

kingnek February 10, 2012 at 5:38 PM  

Malunya pkr, gembira ria menuduh umno tentang lembu, rupanya, pkr pun kaki rasuah, cakap tak serupa bikin, hahaha inikah yang dipanggil kerajaan contoh di selangor? ish ish, sejak anwar dibebaskan, banyak keburukan pakatan dibongkar, Allahuakbar!

kingnek February 10, 2012 at 5:44 PM  

Anwar mengaku akan mempertahankan israel dan gay, manusia kuat akhlak dibuang (hassan ali), hudud dilupakan menjadi negara kebajikan, nik aziz rupanya mahafiraun, hadi awang yang mengkafirkan umno ditolak tepi bak sampah oleh puak parasit yang tidak menunduk pada hukum Allah tapi pada tuhan baru bernama Dap dan Anwar, pkr dipastikan kuat rasuah dan anti-islam, alhamdulillah, perkara2 ini satu persatu dikeluarkan oleh Allah yang maha esa, hanya orang bodoh dan buta hati saja boleh menyokong seorang agen dajjal (brader anwar) sebagai PM!

Unknown February 10, 2012 at 6:00 PM  

Tuduh umno kuat rasuah..bukti? takde.

Tuduh umno amalkan kroni & nepotisme. Tapi ada parti yu lagi dasyat, papa Penasihat, mummy Presiden, kak long Naib Presiden.

Tuduh umno ada link dengan Israel melalui APCO. Tapi ada tu jadi memang cium molot dgn Paul Wolfowitz, tak salah pulak!

Allah itu Maha Adil. Sedikit demi sedikit kebenaran terpancar..

kingnek February 10, 2012 at 6:02 PM  

Dulu najib difitnah dengan pembunuhan altantuya, sekarang, ingat pkr, teringat pembunuhan dato' patrick! oleh samseng-samseng pkr, kata nak menolong rakyat, kecoh satu malaysia mengutuk umno tentang lembu, rupanya dua kali dol, malah lebih teruk lagi! malunya kalau aku cybertrooper pakatan, nak kata lembu, dilempar pasir! Malunya!

UMNOLEMBU!,  February 10, 2012 at 6:10 PM  

bkn mcm tu ganggg...

MALU NYER UMNO DAN DEWA GOMO DAH TAKDER IDEA CILOK ARTIKEL ORG..

DAH TAKDER IDEA KA??

NAK TAU CERITA LEMBU NEGOK SINI ORG UMNO YG BUKAN OTAK LEMBU MCM DEWA GOMO DAN RAKAN-RAKAN LEMBUNYER..

http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2012/02/nfc-was-pak-lahs-legacy-issue.html

SEMUA MENTERI DI SURUH RESIGN OLEH GOMO DAN GEROMBOLAN LEMBUNYER KERANA MENYERANG MAMY LEMBU MEREKA..

KEHKEHKEH.. MMG HANCUR LA LU MElayu UMNO..

MASIH NAK BEKAP LAGI YER...

http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2012/02/nfc-was-pak-lahs-legacy-issue.html

KEKURA February 10, 2012 at 6:13 PM  

Yang ni Melayu keturunan bahalul PR jawablah.lagi cukup celaka..x yah loan..main sruuuup!srupppppp! lepas tu jadi bahlul bahagi dgn Cina DAP..cukup-cukup bangang dan bodoh Melayu PR..
Melayu PR perangai dia mcm ni..makan babi harammmmm,cina sembelih x leh makan harammmm...TP puki cina tutuh jilat lagi..hahahahaha

KEKURA February 10, 2012 at 6:19 PM  

anon 6:10

contoh sekor keturunan Melayu PR bahlul...jilat..jilat bontot cina.lembu tu elok lah sikit Dari bela kaum makan babi.hahahahaha.
.keturunan cindia.hahahahaha

Anonymous,  February 10, 2012 at 6:19 PM  

PAKATAN RAKYAT YANG MEMALUKAN!

INGAT PAKATAN RAKYAT DAN PKR, INGA KEMALUAN YANG BESAR TAK TERHINGGA...

JANGAN LUPA YER, SKARANG BAYAR CASH!

kingnek February 10, 2012 at 6:22 PM  

kepada lembu yang komen, selalunya, kalau nak menasihat, mengata, mengutuk dan menghina orang lain, paling kurang, diri sendiri mestilah akhlak tinggi ataupun tidak melakukan perkara yg sama, bab kata2 p ramlee dalam tiga abdul, "ini bagus, ini dikatakan family planning", biar saya ubah sikit, "ini dikatakan cakap tak serupa bikin" haha, lembu oi lembu pr, takde modal ke.selain mencarut dan copy paste? memang low class, sebab tu orang ada phd dan berakhlak tinggi mcm hassan ali tak nak bersekongkol dengan pakatan, amat busuk dan low class! Sesiapa nak pasir? heh heh

kingnek February 10, 2012 at 6:27 PM  

Pada puak pr, jawab lah isu, selagi tak jawab, memang cybertroopers pr dikenali sebagai manusia yang cetek permikiran. tengah tunggu ilham dari 'nabi' nik.aziz, 'imam mahdi' anwar atau 'khalifah' guan eng ke? jgn ashik copy paste, tunjukkan daya akal kamu, kata anti-korupsi, apa.pandangan korang tentang hal ni? aku.tunggu.jawapan, nanti aku.terangkan samada jawapan pr ni.assobiyah ke tidak

Anonymous,  February 10, 2012 at 6:29 PM  

Kes ni dan Abu Kassim sudah lama terkebumi dalam pasir Selangor. Mulut dia sudah terkunci mungkini dia tahu kes pembunuhan Datok Partrick sebelum nya.
Papagomo senghaja ungkit cerita ni kerana nak mengali semula kubur Datok kasim dengan menduga sama ada dia ada telor nak buka kes lembu kat zat.! Alahai gomo engo kerja sama siapa??????????????????

Anonymous,  February 10, 2012 at 6:30 PM  

Melayu PR sama dengan "Cibaiku"

KEKURA February 10, 2012 at 6:35 PM  

ada dah pencacai marah buka kes ni gomo..hahahahaha..takut ka? Lembu itu kes PINJAMAN apa ada hal bukan rasuah...ini kes main sruuuup!srupppp!sruppppp!.Duit!Duit!Duit!hahahahahahaha.

Anonymous,  February 10, 2012 at 6:51 PM  

nama pon pakatan... berpakat la masing2 kaut duit selagi boleh. lepas pru13 dh tentu tak merasa lagi. memang melingkop la pakatan lepas ni. aku tak sabar nak tengok respon puak pakatan ni lepas pru ni. Kalau org tanya aku boleh ke si Nuar tu jadi PM? aku jawap senangnya... KAH!KAH!KAH!KAH!KAH!KAH! tu jawapan aku...

Anonymous,  February 10, 2012 at 6:52 PM  

kayanya puak puak nih.. semua mesyuarat dan majlis diadakan di hotel.
mana diaorang dpt duit banyak banyak tuh?

neparakat February 10, 2012 at 8:49 PM  

Selalu kita dengar orang kalau tak ada duit kata "MAKAN PASIR LAH AKU"
Tapi sekarang ORANG2 YANG MAKAN PASIR ITU SEBENAR NYA KAYA RAYA!!
INI BARU DAPAT PERINTAH SELANGOR...
Kalau dapat Putrajaya, aku rasa berlubang lubang lah tanah kat Putrajaya tu...
ni lah yang di kata kan "RAJA KEMAROK"
Beb lagi lu korek itu pasir lagi Raja Petrakasi korek lu sampai Buasir..
For the first time aku SALUT (TABIK) RPK!

Anonymous,  February 10, 2012 at 8:53 PM  

aduhai anjing-anjing dajjal ni, apa pun tuan mereka buat semuanya betul. anjing-anjing yg berkopiah dan bertudung labuh ni lagilah dahsyat sanggup jilat p....t elizabeth wong demi undi cina. anjing-anjing dajjal ni semua boleh, tengoklah bro ketua dia, meliwat jantan betina lagi. Kau tau bro, anjing aku sijackie tu main hanya anjing betina, aku nampak jelas anjing-anjing dajjal laknatullah ni lebih hina dari jackie.

Anonymous,  February 10, 2012 at 9:21 PM  

PRU13 PKR akan terkorek pasir jerlus kat Selangor. PASTI.

Makin dikorek pasirnya makin dalam masuknya org yg mengorek.

Jadi selepas PRU akan datang org2 PKR akan berlonggok beramai-ramai terus mengorek pasal dah terbiasa korek mengorek, tapi kali ini korek benda lainlah. Mungkin chinadoll agaknya ...

manBonda,  February 10, 2012 at 9:23 PM  

FUCKatan Rakyat..memang FUCK..

kingnek February 10, 2012 at 10:10 PM  

lama aku tunggu, takde jawapan. Selalunya, blog Gomo penuh dengan mencarut dan copy paste puak Pakatan ni, sayang betul, mereka ni macam orang cina yang tunggu ayam kat KFC, bila mulakan pergaduhan, memang terror, handal, menyalak satu dunia dengar, bila kena balik, berdiam macam tikus, itulah Pakatan. Puak hipokrit ni memang tak layak jadi pemimpin, kalau dikatakan UMNO kurang baik, Pakatan pula buruk macam dajjal, sampai sanggup iktiraf Israel dan gay! Allahuakbar, Tuhan maha berkuasa, satu persatu keburukan PR akan terbongkar, inshaAllah!

Anonymous,  February 10, 2012 at 11:21 PM  

usah risau kingnek & kawan2 ...lubang2 yang mereka korek itu bakal menjadi kubur besar untuk tanam puak2 haPRak ini hidup2

Anonymous,  February 11, 2012 at 1:40 AM  

Biar RPK dengan kisah dia dulu ...

Lepas itu nanti aku akan kisahkan pulak cerita PASIR dan SEMESTA ..

Nak bg 'clue' kat YB Suhaimi dan YB Yaakub Sapari :: .. pasal satu kontraktor yang berhutang cukai pasir hampir RM300,000.00 .. Pasir dah jual, untung dah licin tapi cukai masih tak berbayar .. tunggu pendedahannya!!!

Kita tengok nanti berapa orang yang akan panas bontot !!!!

Anonymous,  February 11, 2012 at 2:14 AM  

Rakyat selangor mencari rezeki dgn tulang 4 kerat demi sesuap nasi dan nak menyara anak isteri makan.
Tp cilaka2 yg tamak haloba meratah hak rakyat selangor dgn rakus.senang mereka dpt duit.xpayah susah payah menggunakan tulang 4 kerat.
Ya allah...kau hancurkanlah manusia yg kau berikan amanah tp mereka mengkhianati amanah mu.sesungguhnya kau maha berkuasa atas tiap sesuatu.sesungguhnya rakyat selangor dianiaya ya allah.

neonazi February 11, 2012 at 7:41 AM  

buat ler solat istiharah,
bagi membolehkan anda memilih pemimpin mana yang layak memerintah selangor....

Anonymous,  February 11, 2012 at 9:48 AM  

neonazi,

Yang pasti bukan al-jubori al-yahud! Twice as useless.

Anonymous,  February 11, 2012 at 10:03 AM  

ITU BARU KES PASIR SELANGOR. MACAMMANA PULA DGN KES GONDOL HUTAN SIMPAN LOJING, GUA MUSANG, KELANTAN??
MANA SEMUA DUIT HASIL PERGI???!!

Anonymous,  February 11, 2012 at 11:57 AM  

kalau agama islam boleh diketepikan demi polktik apa lagi nak kata tak tahulah.

Anonymous,  August 8, 2012 at 1:47 AM  

Aku tengok apa yg korang tulis semua fitnah dan palsu. Macc pun dah keluarkan statement tiada kes pada dua asun terlibat. Tak perlu bawak ke mahkamah dah kantoi. Ini menandakan ia fitnah utk memburokan pakatan rakyat. RPK wajib minta maaf kerana memfitnah pd dua adun tu. Korang yg turut sama fitnah bertaubatlah. Eaok lusa bila mati dosa fitnah lebih beaar dari dosa membunuh. Ingat tu bro...

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP