Pendidikan Percuma Di KUIS Dan UNISEL Bermula September Ini

Sunday, April 15, 2012




KELAM kabut pemimpin-pemimpin BN apabila PR mencadangkan agar PTPTN dihapuskan. Sejak perkara ini dibangkitkan boleh dikatakan setiap hari akhbar-akhbar perdana serta blog-blog penyokong kerajaan termasuk yang picisan cuba menjustifikasikan bahawa cadangan PR itu adalah mustahil dilaksanakan.

Kata mereka cadangan itu akan menyebabkan kerajaan akan menanggung beban sebanyak RM43 billion di mana segala beban itu akan berpindah ke bahu rakyat dan rakyatlah yang akan menderita.

Nampak benar yang kerajaan BN tidak mampu berfikir panjang atau berfikir di luar kotak. Tidak mungkin Dato’ Seri Anwar, seorang yang berpengalaman sebagai Menteri Kewangan dan Menteri Pelajaran akan mencadangkan sesuatu yang tidak masuk akal dan membebankan rakyat.

PR sentiasa mendahulukan rakyat dan tidak akan sekali-kali membiarkan rakyat menderita sepertimana yang dilakukan BN hari ini. Kerana itulah, PR menjanjikan pendidikan percuma untuk semua peringkat jika PR memerintah.

Bagi membuktikan kepada rakyat bahawa PR bukannya bercakap kosong seperti yang dituduh oleh BN, maka kerajaan negeri Selangor akan melaksanakan cadangan ini di dua IPTS iaitu Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) dan Universiti Industri Selangor (UNISEL) sebaik sahaja menang pilihanraya yang dijangka paling lewat pada September depan.

Untuk makluman, jumlah untuk menampung kos pendidikan di KUIS ialah RM369.98 juta dan UNISEL RM851.29 juta. Dengan jumlah sebanyak itu, BN memandang sinis janji PR dan menuduhnya sebagai janji palsu.

Namun, PR mempunyai pemimpin yang mampu memandang ke hadapan dan menyedari bahawa untuk melahirkan generasi yang cemerlang, maka ia harus bermula dengan memastikan para pelajar tidak dibebankan dengan hutang serta tidak perlu menanggung kerisauan memikirkan kos pengajian dan sara hidup. Hanya dengan cara ini maka mereka dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada pelajaran.

Sebenarnya, memberikan pendidikan percuma di kedua-dua universiti ini bukan mustahil sepertimana yang dimomokkan BN.

Dengan kebijaksanaan kepimpinan PR di Selangor, belanjawan Selangor 2012 negeri ini mengaggarkan peningkatan hasil cukai (8.23%) dan hasil bukan cukai (40.12%) untuk 2012. Simpanan tunai kerajaan Selangor kini mencecah RM1.2 bilion – jumlah tertinggi dalam 28 tahun.

Kecekapan dan ketelusan kepimpinan membantu menjadikan penjimatan dan pelonjakan pendapatan negeri sesuatu yang berterusan dan dengan itu, pendidikan percuma kepada kedua-dua universiti tersebut adalah tidak mustahil sama sekali.

Hari ini, walaupun mendapat pinjaman PTPTN, masih lagi ada pelajar yang bekerja secara separuh masa di hari minggu untuk menampung hidup mereka. Kita juga sering membaca pendedahan mengenai pelajar-pelajar pusat pengajian tinggi yang membuat kerja-kerja haram termasuk menjadi GRO atau pelacur.

Kita faham bahawa tekanan pelajar hari ini bukan sahaja untuk lulus periksa, tetapi yang lebih sukar ialah tekanan arus kemodenan dunia di mana gajet atau barangan teknologi canggih adalah satu keperluan dan bukan lagi kemewahan. Kerana itu, ramai pelajar-pelajar universiti terpaksa mencari wang tambahan untuk memenuhi keperluan ini.

Jelaslah di sini bahawa pinjaman PTPTN yang tidak seberapa itu tidak membawa erti kepada mereka.

Justeru, sebaiknya pelajar tidak dibebankan langsung dengan yuran dan kos-kos lain. Dengan cara ini, mereka tidak perlu mencari wang tambahan dan bolehlah menumpukan sepenuh perhatian kepada pelajaran dan sekali gus menjadi insan yang berjaya di masa hadapan.

Sumber Beruang Biru



Psssttt.. Kalau benar pakatan Rakyat ni nak hapuskan PTPTN dah lama depa buat di negeri depa kuasai


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT


20 comments:

Anonymous,  April 15, 2012 at 6:41 AM  

1.CEhhhh!!yang yuran pengajian pelajar kena bayar balik!kena bayar PPTN!!
2.Yang "yuran" untuk selamatkan anak-anak matdet dan kroni-kroni umno!!dah bayar ke belum!!mohzani!mirzan dah bayar hutang berpuluh juta pada kerajaan!
3.nfc yang dah jelas pecah amanah!!dah bayaq balik duit 250 juta!!banyak lagi la aihhh!!
4.pooorahhhhhh!!!

Anonymous,  April 15, 2012 at 7:54 AM  

lupus ptptn utk tumpu pd.pelajaran konon,sebelum isu timbul budak -budak sengal ni pun asyik demo tak tentu pasal...tu tumpu pada pelajaran ke?lu org ingat bila pr perintah janji nak hapskan ptptn akan makbul?pooorah janji kosong bro...mark my words....jgn kena tipu

Anonymous,  April 15, 2012 at 7:56 AM  

Kalau ang brani sgt, wat satu surat rasmi,mengatakan ang brani bertanggungjawab jika Malaysia diambil alih oleh Israel seperti Palistin sekarang, pastu ang publishkan. Brani dok boh? Kompem dok rani ni. Crita ghupo nik ajis dan nuar brahim jo. Lau dia nak laksanakan, laksanankan lah skarang. Wat diselangor tu. Isu UNISEL ngn KUIS pun kne tnggu menang dlu. Wat je skang, baru org leh caya. Nak tnggu menang, pastu APTB. Nape perlu Ang mmg lah sume nak free. Tapi bila org len utang ang, ari2 duk mentak. betul x? Lau x betul I yang berdosa (kalau ang paham lah kan maksud nya). LOL

Anonymous,  April 15, 2012 at 8:27 AM  

Belajar main2 pun boleh sbb takde pressure.
CGPA cukup2 makan jer. Tak payah bayar laa
katakan.

Anonymous,  April 15, 2012 at 8:48 AM  

Pooora. Boleh dok isi borang la. Jika menang belum tentu nak laksana. Pada barua-barua PR jangan nak mimpi la nak peri. Dasal melayu haprak semua nak peri. Selalu dok kena kencing la...barua.

Anonymous,  April 15, 2012 at 9:20 AM  

Cepat2 kita serang unisel dan kuis sebelum terlambat....free tu, mana nak dapat. Bayangkan semua free, hinggakan kolej, makan dan belanja saradiri semua free. Ucapan tahniah mesti diberikan kepada kerajaan Selangor kerana inilah univ swasta yg pertama memberi pendidikan percuma kepada mahasiswa.

Pergg...kenapa dari dulu penasihat ekonomi tak buat, dah nak PRU13 baru terhegeh2 nak buat. Jom semua kita ramai2 serang unisel dan kuis.

Anonymous,  April 15, 2012 at 9:22 AM  

Biar aku berterus-terang, kalau takde PTPTN dah lama aku kerja kuli tahu...

Aku ni datang dari keluarga orang miskin yang menggunakan duit PTPTN untuk menyambung pelajaran agar dapat Diploma Kejuruteraan, kalau bukan kerana PTPTN dah lama aku kerja kuli...

Alhamdulillah, bersyukur aku dapat kerja bagus hasil bantuan Keewangan dari PTPTN yang membantu aku menyambung pelajaran dan mampu mengubah hidup kami sekeluarga...

Ingatlah Mahasiswa dan Mahasiswi, kita wajib membayar balik pinjaman PTPTN kerana tanpanya masa depan korang akan merudum... Korang nak ke tanam anggur tiap2 hari yang tak bawa hasil langsung asyik nak enjoy jer...

Dulu masa aku belajar kat Universiti dulu aku selalu tengok kawan2 , senior dan junior perabihkan duit PTPTN yang diorang mula2 dapat pakai beli Handphone dan Laptop la, Enjoy la sakan siap boleh Bayar First Instalment nak beli kereta atau motosikal lak tu gila apa budak zaman skarang...

Dulu aku cuma ambik RM800 jer pakai bayar yuran, baju formal, alat tulis dan stok bebrapa kotak mee maggi dan biskut kering walaupun aku tahu tak bagus untuk kesihatan kalau makan banyak, hari2 aku melantak mee maggi untuk untuk pastikan aku tak lemah untuk belajar dan selebih duitnya yang aku dapat semasa semester pertama aku kasi keluarga aku supaya hidup diorang senang dan yang bagusnya Abah aku guna RM300 beli anak ayam beberapa puluh ekor pakai ternak dan skarang ni Abah aku dah jadi tokey Jual Ayam Hidup yang mampu menjana pendapatan RM2000 sebulan Alhamdulillah kurang bebanan aku selama ini...

Inilah kelebihannya Duit PTPTN ini kalau korang pandai guna siap boleh melabur lagi dari korang enjoy sakan tak tentu hala, Ingatlah generasi muda, Kitalah kelak yang bakal mencerminkan negara kita, janganlah kita tamak dan bersikap kacang lupakan kulit selepas apa yang kerajaan buat kepada kita sebelum ini kerana tanpa PTPTN korang akan menjadi bangsa yang lemah yang tidak berupaya maju dalam segala aspek...

Ingatlah Maju bangsa demi negara, Daulat Tuanku dan Aman damailah negaraku 1Malaysia dari janji2 pembangkang yang tamakkan kuasa sehingga boleh membawa kita kepada zaman Kegelapan...

Anonymous,  April 15, 2012 at 9:29 AM  

Kesian Anwar mana dia nak cari duit banyak2 tu??? Oops lupa....duit rakyat yg dia rembat masa jadi menteri kewangan dulu dan yg dia kasi...bapak dia, adik-beradik, shamsidar air mani bercampur, assmin dayus dan seangkatan. Yang ni dah tentu duit rakyat - halal. Rakyat tak hingin dana yahudi tu - harammmmm.

Anonymous,  April 15, 2012 at 9:45 AM  

Korang ada nampak muka bangsa lain tak dalam demo semalam? Semua melayu. Kesian jenis melayu berpenyakit tu. Kalau keluar pun jenis ni bukan dapat kerja pun - kaki lawan, sikit2 demo, memanjang tak puashati, asal salah orang je, kekurangan diri tak nampak. Hati perut semua sama macam budak yg kena penumbuk di Kg Kerinci.

manBonda,  April 15, 2012 at 9:57 AM  

Dah namanya berhutang..bayar balik lah..

Anonymous,  April 15, 2012 at 9:59 AM  

Semua yang berdemo tu, semua yang bermasaalah. Sudah senang lagi nak senang, bangsa melayu haprak. Sondol macam perangai babi. Mudah mudahan tak akan berjaya.

Anonymous,  April 15, 2012 at 10:04 AM  

Kiraan aku mudah je....

Rakyat Malaysia = 28 juta

Jika Mahasiswa = 1 juta

300 pendemo bahagi 1 juta x 100 ialah....

0.03 %

0.03% pendemo boleh ke mewakili 1 juta mahasiswa dalam negara ini? Yang 300 ni kita panggil kudis je.

Anonymous,  April 15, 2012 at 10:11 AM  

woiiii bangang, x turun demo x bermaksud x sokong mansuhkan PTPTN.

Korang nih otak penuh dengan tahi lembu NFC.

Gomo, bila nak lari bogel?

Anonymous,  April 15, 2012 at 10:48 AM  

Buang je semua yg buat DEMONstrasi tu..baru dia dapat FREE pelempang dgn mak bapak.

Kalau nak FREE lagi, masuk dlm AADK atau Jail. Pun FREE jugak. Itulah erti FREE yg bapak BABI ajar kat diorg. Bertapa seronoknya hidup ni bila semua FREE.

Anon Forever April 15, 2012 at 10:57 AM  

free education? habis tu nak amik duit dr mna nk cover kos pengajian student2 ni?
minyak petronas pun lama2 kering jgk

kalo dh sumber negara dh habis nk amik sumber dr mana lagi nak tampung kos pembangunan utk negara berdekad akan dtg

bagaimana nasib anak cucu kita bila tiada lagi sumber2 ni?

lagipun rm40 ribu utk cover sorg student boleh cover beratus2 org miskin, oku n ibu tunggal yg lebih memerlukan bantuan

yg aku setuju krjn tanggung kos pengurusan ptptn agar caj 1% dimansuhkan

fairuzkhan,  April 15, 2012 at 12:49 PM  

lps pru13 ni juga nuar and de gang akan melangsaikan tunggakan kpd semua janji dah dibuat pada pru12..mgkn ramai yg tertanya bagaimana nuar boleh dipercayai lg walhal dalam 4 tahun ni asyik mengencing je. itu boleh la ditanya pada tuan punya diri semasa dia buat roadshow nanti..tanya kat nuar jgn silap tanya pada niajis..puas plak situa tu gi belek Quraan.. cari dalil...

Anonymous,  April 15, 2012 at 2:17 PM  

domonstrasi tuntut nk hapus PTPTN... ada aku kisah....
aku x kisah smua tu....
anak sulung aku (kakak) pnjm PTPTN, hjng tahun ni hbs dh bljr..(insyALLAH)akn dpt degree..
ank no 2 (adik) pun pnjm PTPTN, thn 1 degree, InsyALLAH akn cemerlang.. dua lg ank aku.. 1 SPM n 1 PMR thn ni... (smua berjaya, insyALLAH)..
dua2 ank aku pulak tu bljr di IPTS.. besar blnjanya tu... ada aku kisah besar manapun biaya yg diperlukan.. aku x kisah pun sbb utk ank2 yg dua tu bljr ada pnjman PTPTN... yang aku kisahkan... aku kena bayar balik... WAJIB KENA BAYAR.... BAYAR... bersyukur aku kehadrat ALLAH sbb ada PTPTN... bayangkn klu PTPTN x ada.. MATIOOO...
jd kpd mangkuk2 hayun bangang lg bodoh ni @ bebal... hentiknlah semua tu... fikirknlah hari2 yg bakal mendatang ini....

Anonymous,  April 15, 2012 at 4:12 PM  

CAMNI la...ANWAR TOLONG CARI DUIT 43billion bg najib...bayar ptptn..utk berapa tahun tu nanti cari lagi 43billion...

biar najib printah mesia ..anwar trusla jadi ketua pembangkang...khidmat anda diperlukan..

ok tak duit dana dapt bbelion..tp negara xtergadai sebab depa xdapat remote anwar..

WIN WIN SOLUTION...

akusokongPKR,  April 15, 2012 at 4:35 PM  

korang semua kena kelentong ngan najib idup2 je.. mane ada 43billion sebenarnya 28billion je. tolol betul orang yang sokong umno. Diperbodohkan diakhir zaman kejatuhan rejim aji pak jib... ke..ke..kee

UMNO PARTI pukimak.....Hidup adam adli........ muaaaaaaaaaa.....

Najib, engko boleh pergi mampos dengan UMNGO untuk selama lamanya..

UMNO parti fitnah mengata orang jahat supaya dirinya nampak baikkkk!!!!! Ptuiiiii!!!!

Papagomo, bila kau lari bogel.. keliling klcc kakakakakakaka....

Anonymous,  April 15, 2012 at 11:03 PM  

aikkk.. marah nampak..nanti kena jual....

bawak bertenang la bro... tak kan dah panas...

muhahahahaaaaa

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP