TERKINI - Anwar Ibrahim Umumkan Biasiswa Kerajaan Negeri Kelantan, Kedah, Selangor, Pulau Pinang Dimansuhkan Serta Merta

Friday, April 6, 2012



Pembangkang memainkan isu Mansuh Yuran PTPTN, sejak seminggu lalu semakin hebat mainan mereka yang mahukan PTPN dimansuhkan kononya Kerajaan telah melakukan satu penindasan keatas para Mahasiswa dan Mahasiswa yang ada hari ini.

Cas sebanyak 1% yang dikenakan dalam pinjaman PTPTN dikatakan telah membebankan para pelajar sehinggakan para pekajar tidak mampu membayar balik wang pinjaman tersebut. Malah kata pembangkang lagi Mahasiswa dan Mahasiswa dihimpit kesengsaraan atas kadar pinjaman PTPTN yang ada hari ini dan ianya wajar dimansuhkan.

Ok lah, Gomo SETUJU PTPTN Dimansuhkan!

Gomo setuju pinjaman PTPTN dimansuhkan dan jika perlu Gomo akan berjuang bersama sama pakatan Pembangkang dalam pekara ini jika ianya satu pekara yang Relevan. Relevan membawa maksud yang agak dalam buat renungkan semua.



Pertama apa kata Kerajaan yang ditadbir Pakatan PAS,DAP,PKR di Kelantan, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang MEMANSUHKAN dulu Pinjaman yang disediakan oleh kerajaan negeri kepada para pelajarnya? Gomo percaya jika Kerajaan yang ditadbir pakatan Memansuhkan pinjaman dari kerajaan negeri waktu ini sudah pasti BN akan tumbang pada PRU 13 kerana jika Negeri Pakatan boleh laksanakan sudah pasti Kerajaan BN juga mampu melakukan pekara yang sama.



Pekara keduanya adalah mekanisma dalam membantu para pelajar ini mendapatkan pinjaman Biasiswa. Jika PTPTN yang dikenakan caj 1% dari jumlah pinjaman dimansuhkan apakah mekanisma yang terbaik boleh dicadangkan pembangkang kepada Rakyat Malaysia? Sudah pasti pembangkang sudah ada cadangan yang masuk dek AKAL dalam membantu para pelajar mendapatkan wang bagi meneruskan pembelajaran mereka.



Yang ketiganya adalah Pusat pengajian tinggi swasta. Bagaimana dengan yuran para pelajar tersebut? Jika pinjaman PTPTN sudah dimansuhkan bagaimana pihak Kolej dapat menerima yuran dari para pelajar? Apakah Pakatan Pembangkang akan membayar terus kepada pusat pengajian tinggi Swasta tersebut? Jika dibayar terus berapa jumlah yang bakal diperuntukkan? Sumber keewangannya pula dari mana?



Gomo akan SOKONG Pakatan Pembangkang dalam isu Mansuh PTPTN ini jika mereka laksanakan ketiga tiga pekara diatas. Jadi usah berlengah lagi buat pakatan Pembangkang, Mansuhkan terus Pinjaman yang dikelolai oleh kerajaan negeri Kelantan, Selangor, Kedah, Pulau Pinang terlebih dahulu bagi membuktikan anda pembangkang mampu melakukannya untuk Malaysia.


Psssttt... Pelajar dapat biasiswa tukar handfone, beli motor, beli kereta, tukar sport rim dan sebagainya..... Dah pinjam bayar lah balik NGOK


Kejam Ke Pinjaman PTPTN Ni Dengan Cas 1%?

Lagi Menarik KLIK DISINI



DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT



97 comments:

Anonymous,  April 6, 2012 at 10:18 AM  

terbaik ar gomo!! aq sokong...

pandai pinjam pastu x pandai pulang
baik mati ar... mana ada benda free kat dunia nie.. nak berak pun bayo RM0.30..

YB Raz April 6, 2012 at 10:21 AM  

cayalah bro..baru bergegar buah telor puak ni nak menjawap kekekeke..

Anonymous,  April 6, 2012 at 10:34 AM  

apa yg bro BR bgtau ada kebenarannya.cita pasal pendidikan kat selangor

http://badutrakyat.blogspot.com/2012/04/eksklusif-adakah-kerajaan-negeri.html

Prince of Noob April 6, 2012 at 10:39 AM  

pasal isu mansuh PTPTN ni ramai yg terlepas pandang pasal sesuatu... baca kat sini utk pencerahan

http://buasirotak.blogspot.com/2012/04/ptptn-suatu-pencerahan.html

Anonymous,  April 6, 2012 at 10:57 AM  

...mmg x de yg free atas dunia ni, cuma tajuddin ramli je yg untung sbb utang dia dekat 1/2 B dilupuskan! utang bebudak PTPTN diburu mcm along...terbaeeek!

Anonymous,  April 6, 2012 at 11:00 AM  

dah hutang tu bayarla..itu pun tak reti ke?

kalau hapus ptptn, adil ke kepada semua yang dah membayar balik sebelum ni? termasuk pemegang biasiswa persekutuan yang melanggar kontrak jugak..???

free education kan? so sape2 yang langgar kontrak, sape2 yang dah bayar balik adalah layak utk meminta semula semua bayaran yang depa dah buat..

amcam?

cacamarba April 6, 2012 at 11:04 AM  

pinjaman harus dibayar..nama pun pinjaman..tp yg aku x setuju ialah faedah@caj 1% tu mcm bank.Kalau missed satu bulan,maksudnya akan naik lg kadar bunga.lama2 kalau ptptn masuk cris ke ctos,suma mahasiswa @ bekas mahasiswa kna isytihar muflis..aku sarankan,pinjaman hanya perlu dibayar berapa jumlah yang dipinjam saja..

Anonymous,  April 6, 2012 at 11:08 AM  

Peminjam wajib membayar balik apa yang telah di pinjamkan. Fikirkan lah jika tak dapat pinjaman...boleh kah mereka dapat melanjutkan pelajaran mereka???
Wang yang di bayar balik ada kemungkinan dapat di gunakan oleh anak cucu di masa akan datang.
Harap persoalan ini dapat di fikirkan dengan hati yang terbuka.

headbomb April 6, 2012 at 11:10 AM  

terbaikla gomo.. egg mereka dah dijentik baik punya ngilu tu kekeke... nnti gomo kasi info pasal minyak petrol lak gomo.. dah isu tu pulak nak banding2kan harga dengan negara arab sana... memang pakatan jibraun...

Megat Alam Gempita April 6, 2012 at 11:39 AM  

Setuju

Kalau Fuckatan memerintah, hapuskan sahaja apa bentuk PTPTN. Pelajar Melayu, Cina, India yang miskin tak de duit jangan gatai nak belajar. Kalau nak belajar jugak gadaikan segala harta benda mak bapak atau pinjam bank dan ahlong. Kalau tak lulus jadi kuli upahan buat demonstrasi jalanan.

Anonymous,  April 6, 2012 at 11:40 AM  

ini papagomo memang bangang tahap cipap.......orang ckap nak mansoh PTPTN lepas tawan putrajaya, sebab sebahagian keuntungan drpd Petronas boleh digunakan untuk kegunaan pendidikan.......ini blog jamban pulak suroh kerajaan negeri bayar PTPTN apehal??? Najib Umno x mampu buat, baik undur je le. Biar orang yg berkemampuan naik jaga kerajaan...

Anonymous,  April 6, 2012 at 11:46 AM  

hidung pun dok berhingus dok kata papagomo bangang tahap cipap, pi jaga cipap hang dulu la...ingat pendapatan petronas tu untuk pendidikan ja ka...bangang.

kadiak April 6, 2012 at 11:48 AM  

Kalau nak free bantu diri sendiri brdidikari tak perlu pinjam duit cth ramli berger jd usahawan modal rm2000 jer beli mesin pegisar dah kaya baru dia msuk u, skang brdirikari tok sah salahkan kerajaan je politik jerk usaha tak nak, tengok aku sampai skang bank tak bg pinjam pun business aku ni belaja spm je leh gak beli umh beli kereta, ingat rezeki dr tuhan minta doa dari allah jgn jd org berdagang jd la org merdeka tidak perlu bantuan usaha sendiri pokokny dlm hti. Insyaallah kerajjan biar keje tuhan, sebab mereka ni lupa krajaan dunia dgn akhirat, iaitu allah swt lupa ker mintak pada dia yg maha kaya. Minta kerajaan bn buat pe kalu dia tak bantu kita doa dan usaha cara lain, mesti ade tangga kjayaan betul betul betul kata upin epin.

Anonymous,  April 6, 2012 at 11:58 AM  

bro, PTPTN tu bukan utk bayar yuran jer, stakat yuran berapalah sgt. PTPTN termasuk utk tanggung kos sara hidup pelajar. so, duit petronas tu semua nak guna utk tanggung kos sara hidup pelajar jugak ker? jgn ckp org bodoh kalau diri sendiri tak cukup cerdik.

Anonymous,  April 6, 2012 at 11:59 AM  

Anon 11.40am mmg tolol dan bengap. Anak ko nanti ko pergi laa minta sedekah kat tepi jalan kalau tak cukup makan, dah la ko melatu tak sedar diri, ko ingat BAPAK ANwar ko nampak ko susah, dia nampak konek ko ada la, ko ni bagsa mealyu tak fikir panjang, ko ingat DAP tu suka sangat ke pada Orang Melayu mcm ko, yg setiap hati tadah tangan harap bintang bulan jatuh free kat ko, apa punya bodoh laa, dah la bangsa ko lemah, manja, pemalas, buat kerja nak imbuhan tapi haram tak guna tulang 4 kerat nak memikul beban, sedap mulut, kalau dah PUAK HARAM PAKATAN tu mmg haram laa, aku suka kalau Cina pegang kuasa sbb masasebulan 2 CINA bagi muka, masuk bulan ke 6 CINA bagi penampar kat muka. MAsa tu ko makan laa bubur nasi lauk ikan longkang atau sungai kelang atau sungai gombak. Apa punya kejadah orang melayu mcm ko ni hidup atas muka bumi, baru 12 tahun jadi ahli PKR dah riak, ego, besar bangga diri, ko ni bangsa turun dari langit mana entah la. Masa 4 tahun pegang negeri buat laa sesuka hati nak mansuh apa pun buat dulu tunjuk sikit kat Kjaan BN betapa bagus korang punya LGE & Khalid GAGAP serta NIKI AJIS buat pindaan dan mansuh apa kejadah yg ada dalam otak, ni tak mahu buat dah nak dekat PRU13 masing masing macam dajal buka mulut kecuali DAP yg bijak bermain rahsia sebab DAP tahu ORG MCM ANUwar dgn NIKI AJIS boleh kata kubur panggil mari mari, mulut longkang, bila bersih ja sunyi sepi.KENAPA tak nak buat dulu dinegeri masing masing SEBAB tahu SUSAH dan TAK BOLEH, mana CINA dan INDIA nak minta bantuan, Sgor pun payah nak tunai janji janji PRU12, harap petronas konon, hahaha lawak lawak, korang laa HARAP ANuwar, ANuwar senang main lubang, terbang luar negeri, duit masuk poket.bank berkoyang korang apa dapat, air liur basi laaa, harap ANuwar konon. pooodah pegi cuci muka laa. Malu tgk melayu perangai mcm ni, kaum CINA dgn INDIA masing masing berlumba pergi belajar, pegang jawatan tinggi, kalau nak bersemo pun cuma berapa kerat ja tu pun jenis half past six saja, kalau yang otak bijak tak hingin depa nak join sbb buang masa. Ngok betul melayu bodoh otak selut mcm ko ni. Kalau orang melayu lain nak marah, silakan tapi realiti mcm orang melayu mcm anjing, boss kata duduk korang duduk, boss kata korang serang ko serang, boss kata ko gi liwat pondan aku rasa korang sanggup buat sehingga agama pun korang tak boleh nak nilai hukum hakam.

Anonymous,  April 6, 2012 at 12:04 PM  

Kan kan kan dah kena marah, padan muka anon 1140!

Anonymous,  April 6, 2012 at 12:07 PM  

Apasal fuckatan nak tuju duit Petronas? Negara tak payah membangun ke?? Setiap tahun Penang, Selangor, Kedah dan Kelantan kata mereka pandai urus/tadbir negeri masing2 dan pandai buat keuntungan. Kenapa tak boleh bagi free untuk pelajar2 mereka? Tunjuklah contoh tauladan pada BN.

Selama ni aku tengok budak2 yg pinjam ptptn ok je bayar. Juburi yg cuba rosakkan niat baik mereka utk jadi warga yg bert/jawab. Juburi nak tunjuk baik konon. Dia kaki rembat duit negara, mana ada pinjam2 punya. Anak2 dia pun mana ada pinjam ptptn.

Anonymous,  April 6, 2012 at 12:14 PM  

terbaeeeeeeekkkkkkkkkk

Anonymous,  April 6, 2012 at 12:24 PM  

ketua pembangkang MALAYSIA,
ANUAR aljuburi, alpuki.

semua perkara dipolitikan, ketua pembangkang bercakap guna PUKI, MANUSIA yg bercakap guna puki
hasilnya ini lah yg kita dengar hari ini, semua yg kerajaan buat salah.
salahnya kaki jubur bila diangkat dan duduk semeja dlm parlimen. apa yg kerajaan memerintah bolih halang perilaku songsang?????????

bertahun2 anuar aljubur buat kerja gila dan disanjung oleh langau-langau yg berotak serupa dgnya, kesan cukup besar kepada rakyaat dan negara, nasib baiklah ramai org bolih berfikir dgn matang, tidak menerima kedatangan dajjal akhir zaman yg digelar imam mahadi lancau.

mansuhkanlah semua pinjaman bagi negeri dibawah pembangkang dulu!!!!
nak bagi seorang RM.50/= MASIH TAK MAMPU.

Anonymous,  April 6, 2012 at 12:24 PM  

TAK USAH CAYALAH KAKI TEMBERANG PAKATAN RAKYAT TU......
KERAJAAN NEGERI PUN DAH CELARU NAK GEBANG PULAK PUTRA JAYALAH....
NEGARA DAH ELOK DAH JANGAN NAK KUCAR KACIRKAN LAGI....CUBA TENGUK NEGERI SELANGOR HABIS BERTERABUR....AKIBAT PERCAYA DENGAN PUNAISEHAT EKONOMI YANG BANGANG TU....
KO ORANG RAKYAT BIASA INGAT BUAYA2 NI BOLEH PANDANG KAT KAMU KE BILA DAH DAPAT KUASA???!!!
BOLEH TENGUKLAH SENDIRI TINDAK-TANDUK MEREKA SELAMA INI.....

Anonymous,  April 6, 2012 at 12:26 PM  

INI LOGIK K...

KALAU BUDAK2 U DAPAT BELAJAR FREE SEMUA (IKUT CARA FUCKATAN), KORANG RASA BUDAK2 TU NAK BELAJAR TAK?? BOLEH TAK BUDAK2 TU NILAIKAN APA ERTI KESUNGGUHAN?? YANG ADA HUTANG PTPTN PUN RAMAI YANG KANTOI ATAU PUN CUKUP2 MAKAN. APA AKAN JADI PADA NEGARA BILA TIADA LAGI MOTIVASI UNTUK PELAJAR2 CEMERLANG BILA SEMUA DAH FREE?

FIKIR2KAN CARA HALUS FUCKATAN MERANAPKAN NEGARA DAN MENENGELAMKAN BUMI MALAYSIA.

Anonymous,  April 6, 2012 at 12:28 PM  

cayalah pengikut2 gomo and pro BN pya komen, jawapan nkorang mmg bernas dan aku setuju, sbb sesetengah pelajar bila dpt je duit ptptn terus tukar phone baru, anon 11.40 am tue bengap tahap cipan! otak dia pikir tk cukup panjang mcm kote dia agaknya, sumer nk free! tk pikir masa depan utk anak cucu kita, dia igt bapak dia yg bayar gaji pekerja2 yg menguruskan ptptn. Kerajaan dh bg ilmu, bg lagi pinjaman lak tu, mana nk dpt!!

Anonymous,  April 6, 2012 at 1:00 PM  

Gomo, cuba kau senaraikan mana2 negara kaya/maju dalam dunia ni yang menyediakan pelajaran peringkat tinggi secara percuma. Semoga terbuka sikit minda Anon yang berotak bengap tu.

Anonymous,  April 6, 2012 at 1:14 PM  

Papagomo bole x buka tajuk scandal pembelian kapal selam. Denga da sampai mahkamah perancis. Betol ke pm terlibat?
Ape jadi pada malaysia kalo btol?

Anonymous,  April 6, 2012 at 1:19 PM  

ckp pnjg bejela, tp fitnah, ckp kotor & xde isi pun..inilah pencacai gomo..tin kosong..bunyi je lebih, habuk je ada..

Anonymous,  April 6, 2012 at 1:23 PM  

mansuh ptptn...biar btol phak pembangkang..horay...lpas ni student smua takde duit nk byar sewa rumah..makanan..duit poket..perbelanjaan kolej/university..akan jd mangsa.. ibubapa yg kena tanggung...jika yg ibubapa orang berduit takpa..jika yg berpendapatan rendah..aniaya..jd kalau ibubapa berpendapatan rendah lpas ni terpaksa berfikir panjang megenai meneruskan pembelajaran anak mereka..jika anak... tunggal takpa..klau yang ramai adik-beradik yang masih dalam tanggunggan...ish ish..fikirlah.pembangkang senang ckp mansuh ptptn..sebab mereka tahu lpas ni ibu bapa yang akan support student..mana boleh..mcm tu juga dengan isu tol...klw tol takde..mcm mana dengan ribuan staf plus..smua menganggur..jika ada staf plus yg berumur lebih 40 ke atas..mana dorang nak cari kerja..umur dah meningkat..macam mana dengan anak bini dorang..sedangkan student yang ad diploma,degfree master pun mengambil masa yg lama untuk cari kerja ni kan pekerja2 biasa macam dorang..jika si suami takde kerje berlaku lah segala masalah seprti bercerai,lari tinggal suami anak isteri disebabkan perkara seperti ni..semua kemudahan diberikan..kita sebagai rakyat malaysia berfikiran bijak dan mempunyai perdana menteri menjaga kita dengan baik..kita harus berterima kasih dan bersama sama kita menjaga keamanan negra kita..

Anonymous,  April 6, 2012 at 1:27 PM  

ish ko nie, nie blog cacai bn lah..walau betul pun sanggup berita nie tanam dlm tanah..ape citer bala buat 2 akaun bsumpah trus ilang xjumpa2 satu family? Ape cte pnghakiman siruz & azhar br2 nie yg x perlu motif bunuh? Yg xperlu siasat sapa yg arah? Xpe, mana diorang kesah pemimpin korup juta2, janji puak melayu totok dh disuap dgn 500 je..

PTPTN (Siri 1) April 6, 2012 at 1:29 PM  

1. Isu penghapusan Perbadanan Tabung Pinjaman Tinggi Nasional (PTPTN) semakin rancak apabila reaksi mahasiswa dan anak muda terhadap tindakan kerajaan menafikan hutang Tajudin Ramli sebanyak RM589 juta. Tajuddin menyebabkan liabiliti tanggungan RM8 bilion. Najib Abd Razak memutuskan hutangnya sebanyak RM589 juta kepada Dana Harta dihapus kira walaupun tiga tahun lalu mahkamah memerintahkan beliau melangsaikannya.

2. Berbangkitnya isu PTPTN oleh anak-anak muda dewasa kini, juga ekoran tindakan PTPTN bermaharajalela melebihi Bank dan dilihat menindas graduan. PTPTN tidaklah dilesenkan sebagai sebuah institusi kewangan di bawah peruntukan Akta Perbankan dan Institusi Kewangan, apatah lagi tidak dikawal selia di bawah pengawasan Bank Negara Malaysia. Kalau kita disenaraihitamkan oleh bank kerana tidak membayar hutang, samaada hutang rumah atau kereta, mereka dakwa kita di mahkamah mengikut prosedur, dan kita masih boleh ke mana-mana hatta ke luar negara sekalipun.

PTPTN (Siri 2) April 6, 2012 at 1:30 PM  

3. Malangnya kes PTPTN ini, sebagai contoh pada 8 Jun 2011, Mandeep Singh (gambar kanan, isu pelajar UNISEL) telah menjelaskan tunggakan sebanyak RM2,330.82 dan PTPTN telah mengesahkan pembayaran tunggakan itu, tetapi 6 Julai 2011 pelajar terbabit ditahan di LCCT oleh pegawai Imigresen kerana disenaraihitamkan dalam sistem komputer Jabatan Imigresen Malaysia. Insiden ini menyebabkan PTPTN dilihat tidak ubah seperti Along berlesen.

4. Along berlesen ini terus menjadi igauan ngeri yang sering menghambat keselesaan hidup anak muda yang terlibat. PTPTN asalnya bukan wajib dipinjam, ia adalah optional di samping biasiswa negeri dan JPA. Namun wang PTPTN terpaksa dipinjam kerana ibu bapa tidak terdaya menanggung bayaran pengajian dan kampus yang tinggi. Sehingga kini negara mempunyai 1.8 juta peminjam PTPTN dan mereka ini antara golongan muda yang berumur 20 hingga 35 tahun. Tapi lihatlah apa musibah PTPTN ke atas mereka:

A. Purata sehari seramai 60 peminjam PTPTN ditahan Imigresen di lapangan terbang antarabangsa.

B. Seramai 69,573 daripada 104,083 peminjam yang disaman oleh mahkamah sehingga Oktober 2011, kerana gagal menjelaskan pinjaman mereka. (66.9% disaman)

c. Sehingga September 2011, PTPTN hanya berjaya memungut RM2.74 bilion iaitu 48.34% berbanding RM6.04 bilion, jumlah yang sepatutnya diperolehi, maka seramai 132,801 pelajar telah disenarai hitamkan dan tidak boleh keluar negara kerana tidak menjelaskan pinjaman.

PTPTN (Siri 3) April 6, 2012 at 1:32 PM  

5. Justeru telah menjadi suatu yang telah diketahui umum bahawa komitmen Pakatan Rakyat untuk mengambil alih tampuk pemerintahan negara ialah menjaga kebajikan rakyatnya serta dalam masa yang sama memastikan pendapatan negara melalui pertumbuhan ekonomi sihat dan subur.

6. Maka saya melihat Kerajaan Pakatan Rakyat kelak sangat berpotensi untuk melunaskan komitmen tersebut melalui pembentukan sebuah pentadbiran yang adil, amanah, telus dan berintegriti atau menepati piawaian sebuah kerajaan yang disebut sebagai Good Governence.

7. Kerajaan selayaknya menjadi Payung Rakyat bukan menjadi Along Negara yang menghambat rakyat. Guna kekayaan anugerah Allah kepada negara kita untuk rakyat dan bangunkan negara melalui pembangunan yang memulangkan manafaat kepada rakyat terbanyak bukan hanya kepada kelompok elit dan kroni. Sebelum ini, sejarah Kerajaan UMNO dan BN sering dilihat menggunakan wang negara bernilai tinggi untuk bailout dan menjaga kepentingan syarikat GLC dan kroni yang mengalami kerugian besar dan hampir bankrap. Sebagai contoh mudah ialah:

a. MAS yang rugi sebanyak RM478 juta dan kerugian bersih setakat ini, sebanyak RM 1.2 billion. Bagaimana syarikat MAS mampu survive jika tanpa campur tangan kerajaan yang menyokong syarikat berkerugian besar ini? Persoalan lain yang berkaitan ialah bagaimana syarikat yang sepatutnya membawa pulang keuntungan besar tiba-tiba mengalami kerugian berskala besar pula?

b. Syarikat milik penuh kerajaan Malaysia, 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) dilaporkan telah membeli Tanjong Energy Holdings, sebuah syarikat penjanakuasa bebas milik Ananda Krishnan yang memiliki loji janakuasa di serata Asia. Dilapor oleh The Singapore Straits Times bahawa 1MDB telah mengambil alih kepentingan Ananda dalam Tanjong Energy pada nilai RM8.5 Bilion.

c. Menyuntik modal RM750 juta kepada BBMB, sebuah bank milik kerajaan sebelum diambil alih oleh bank milik UMNO, Bank of Commerce dan membentuk Bank Bumiputera Commerce (BCBB)

d. Pembelian saham Technology Resource Industries (TRI) oleh Dana Harta

e. Pengambilalihan Celcom, anak syarikat TRI oleh Telekom

f. Memaksa KWSP membiayai projek LRT Putra serta menyelamatkan L&G dan PLUS

g. Memaksa Petronas membeli saham Proton dan ambil alih Litar Sepang

h. Pengambilalihan semula MAS oleh kerajaan daripada Tajudin Ramli yang bernilai RM 1.8 bilion

i. Pengambilalihan syarikat UMNO, Renong dan UEM oleh kerajaan melalui Dana Harta

j. Pelaburan Tabung Haji melalui TH Technologies Sdn Bhd dalam projek ERL dengan penguasaan 80% saham yang menguntungkan kroni Perdana Menteri yang menjadi rakan kongsi YTL Corporation

k. Mamaksa Dana Harta menanggung hutang lapuk berjumlah RM39.326b milik BBMB, Sime Bank dan 66 institusi kewangan yang lain.

l. Memiliknegarakan IWK setelah ia mengalami kerugian.

Melalui pentadbiran jimat cermat dan bebas rasuah, saya berkeyakinan Kerajaan Pakatan mampu melunaskan komitmen yang diberi. Selama ini, di bawah pentadbiran UMNO dan BN, dana negara tiris dan bocor lalu mengalir ke longkang projek yang tidak mendatangkan manfaat kepada rakyat terbanyak. Sebagai contoh : (wang negara boleh dijimatkan jika tiada perkara ini)

a. Projek Menara 100 tingkat
b. kediaman rasmi Perdana Menteri di Putrajaya bakal menelan RM65 juta untuk kos tambahan dan pengubahsuaian, menjelaskan bagaimana peruntukan kepada Jabatan Perdana Menteri memecah rekod dengan catatan RM 15.8 bilion.
c. PERMATA (Rosmah) projek tanpa hasil signifikan kepada pembangunan negara. Perlaburan yang kabur dan tiada pulangan dalam masa terdekat.

9. Realitinya, sejumlah RM28 bilion kerugian yang terpaksa ditanggung oleh negara setiap tahun akibat ketirisan, penyelewengan perolehan dan rasuah yang berleluasa sebagaimana yang dinyatakan dalam Laporan Audit Negara 2009. Jika ketirisan wang negara (peruntukan kerajaan) dapat dikawal, RM 28 bilion dan untung Petronas RM 90 bilion sepatutnya mampu untuk meringankan beban rakyat terutama dalam menjamin masa depan pendidikan rakyat.

Anonymous,  April 6, 2012 at 1:33 PM  

fitnah takde isi, fitnah takde isi.. kalo ko ni berisi sangat sila la bercakap pakai isi ko??? asal komen camtu je??? hanya tahu membangkang tanpa ada cara penyelesaian yang lebih baik.. baik duduk diam2... buka mata, buka minda.. bawak istighfar banyak2...

PTPTN (Siri 4) April 6, 2012 at 1:33 PM  

10. Sebenarnya tidaklah sukar untuk melihat PTPTN ini dimansuhkan. Justeru PTPTN adalah simptom akibat tradisi korporat, komersial dan kapitalisme dalam kampus tempatan sehingga menyebabkan pendidikan tinggi sebagai suatu perjudian sehingga mahasiswa dan keluarga mereka terpaksa bergolok gadai.

11. Jika Pakatan Rakyat benar-benar mampu mengawal pentadbiran dan dana negara dari pembaziran, rasuah, ketirisan dan penyelewengan ditambah pula keupayaan menjana pertumbuhan ekonomi sihat dan subur, maka kerajaan boleh menyediakan pakej kos pengajian tinggi yang paling minima dan tidak membebankan, malah boleh sampai ke peringkat menyediakan tawaran pendidikan percuma kepada rakyat. Apabila ini boleh dilakukan dan sepatutnya kerajaan boleh melakukannya, maka dengan sendirinya tiada siapa yang akan pergi menjerut leher di pintu masuk PTPTN.

12. Kelihatan retorik dan tidak relevan tetapi ia (pendidikan pengajian tinggi percuma) adalah suatu kewajipan asas bagi sesebuah kerajaan adil perlu diberikan kepada rakyat. Negara Libya (era Gaddafi) pernah mencipta rekod pendidikan percuma dan elaun khas untuk mahasiswa yang berjaya ke menara gading. Libya hanya memutar wang minyak sahaja kepada kebajikan rakyat bukan melalui sumber lain selain polisi kerajaan untuk berjimat.

13. Belum ada kes atau rujukan negara yang muflis atau mundur kerana pendidikan percuma, sebaliknya pendidikan tinggi adalah modal pembangunan kerajaan bahkan negara akan mudah maju dan makmur jika ramai mahasiswa dapat dihasilkan.

14. Mahasiswa atau graduan yang kurang atau tiada hutang akan menjadikan mereka lebih fokus untuk memajukan diri, industri dan negara bukan sekadar bekerja over time siang malam untuk memikirkan hutang keliling pinggang. Natijahnya mahasiswa yang gradusi dengan hutang tinggi akan menghasilkan modal insan robot yang bekerj untuk tembolok sendiri.

15. Negara yang mengekalkan pelaksanaan pendidikan percuma sehingga peringkat pendidikan tinggi ialah :
Sweden
Norway
Finland
Arab Saudi,
Kuwait
Cuba
Sri Lanka

16. Selepas yuran kampus dihapuskan, tiada lagi keperluan institusi kewangan atau tabung tertentu untuk memenuhi kehendak kapitalisme menara gading. Jua tidak lagi perlu berhutang dari Along Negara dan Along Negara bolehlah gulung tikarnya.

PTPTN (Siri 5) April 6, 2012 at 1:34 PM  

Contoh pengiraan (Universiti Malaya)

a. 20,000 orang pelajar dengan yuran sebanyak RM3,000 setahun.
b. RM3,000 x 20,000 orang berjumlah RM60 juta.
c. Jumlah IPTA terkini 20 buah :

1. Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur,
2. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Selangor,
3. Universiti Putra Malaysia (UPM), Selangor,
4. Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang,
5. Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Johor,
6. Universiti Malaysia Pahang (UMP), Pahang,
7. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), KL,
8. Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah,
9. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak,
10. Universiti Malaysia Sabah (UMS), Sabah,
11. Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak,
12. Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), N9,
13. Universiti Teknologi MARA (UiTM), Selangor,
14. Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Terengganu,
15. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Johor,
16. Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Melaka,
17. Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis,
18. Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), Terengganu,
19. Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kelantan,
20. Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), KL

d. 20 buah x RM 60 juta = RM 1200 juta (RM 1.2 bilion)

PTPTN (Siri 6) April 6, 2012 at 1:35 PM  

17. Jumlah ini masih mampu ditanggung kerajaan jika pembelian atau bailout syarikat kroni tidak dilakukan secara berleluasa serta wang tiris dikawal sementara wang untung seperti yang dihasilkan oleh Petronas diurus secara telus. Rakyat terbanyak akan mendapat manafaat dari konsep Negara Berkebajikan yang jelas menepati kehendak Allah swt dan melandasi WahyuNya.

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَىٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِم بَرَكَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَٰكِن كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُم بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ

Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka ( pintu pengurniaan rezeki ) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.

Surah al A'araaf : 96

Anonymous,  April 6, 2012 at 1:38 PM  

aku sedih dgn puak2 cacai umno nie..semua duk baca blog gomo, utusan meloya, berita hairan je..open minda sikit dgn baca dari side yg sblh, xlah jadi katak bwk tempurung..anuar ckp mansuh ptptn bermakna hapus kan pjmnn ptptn..ptptn akan jadi biasiswa..so xdelah isu mcm mangkuk kt atas smpi ckp susah nk blajar xde org bntu lah, poyo lah lu nie..so just convert pinjaman ke biasiswa je..dgr lah dari teks asal anuar bkn yg dh di'spin' oleh geng2 pencacai..

Anonymous,  April 6, 2012 at 1:48 PM  

pecacai ngok dlm blog jamban ni memang bodoh......pasti x pernah pinjam PTPTN sebab macam idola dorang papagomo...kakakakakaka....lepasan SPM........kakakakakaka....x pernah masik u pon..........jadi otak pon maseh lagi macam lembu kak ijat....kakakakakaka

Anonymous,  April 6, 2012 at 1:59 PM  

ADA 6 SIRI KESIAN. TAKPE AKU JAWAB SIMPLE JE SEBAB SELAIN UTUSAN, AKU PUN BACA WORLDWIDE NEWS....

NEGARA2 YG MEMBERI PENDIDIKAN UNIVERSITI PERCUMA SEPERTI NEGARA2 NORDIC DAN SCANDINAVIAN MENGENAKAN TAX YANG TINGGI KEPADA RAKYAT. HAMPIR SEPARUH DARI GAJI DAN MEREKA JUGA MENIKMATI RAWATAN HOSPITAL PERCUMA.

SANGGUP TAK KELUARKAN TAX YG TINGGI?? ADIL TAK UNTUK ORANG YG ANAK RAMAI DENGAN ANAK SIKIT??

Anonymous,  April 6, 2012 at 2:02 PM  

Fuyooooooooo..Sri Lanka pun dapat pendidikan percuma........Malaysia pulak akan lingkup kalau pendidikan percuma........Otak UMNGOK memang lebih bangang drpd lembu yang hanya mampu dikerjakan oleh tuan nya....x leh pikir secara logik

Anonymous,  April 6, 2012 at 2:11 PM  

NASIB BAIK AKU BACA WORLDWIDE NEWS, FUCKATAN PENIPU....

SRI LANKA HANYA MEMBERI PENDIDIKAN PERCUMA KEPADA 10% MAHASISWA SAHAJA SELEPAS UJIAN SARINGAN. YANG TIDAK BERJAYA TERPAKSA MEMOHON PINJAMAN.

ARAB SAUDI DAN KUWAIT - NILAI MINYAK MEREKA TAK TERTANDING DENGAN MINYAK KITA YANG CIPUT.

Juventus Loculus April 6, 2012 at 2:11 PM  

Aku suka dengan komen anon diatas..tapi atas sebab dia guna nama menyamar maka aku malas nak percaya komen dia tu...ada sikit sebanyak dia ada menipu walaupun kelihatan seperti fakta sebenar

Adi Kencana April 6, 2012 at 2:12 PM  

Mansuhkan dulu pinjaman pelajaran di negeri Pakatan Haprak, baru blh cakap.. Ni cakap x serupa bikin!!

NURUL IZZAH MENGAKU DIA TIDAK LAYAK JADI AHLI PARLIMEN LEMBAH PANTAI!! Baca di sini..

http://apakecoh2.blogspot.com/

Anonymous,  April 6, 2012 at 2:14 PM  

Terbaik 3x

Anonymous,  April 6, 2012 at 2:16 PM  

Fuckatan kalau perintah, habislah negara hancur dan bangkrap. Oh lagi satu penuh sampah sarap satu negara sebab otak mereka pun sampah dan penipu.

Anonymous,  April 6, 2012 at 2:18 PM  

Kita mansohkan aja lah PTPTN ni apa susahnya.
Papagomo tak tahu apa rasional nya dia bukan sekolah ekonomi. Sebab tu dia tak segan-segan tulis apa saja. Kat negara kafir barat tak ada benda-benda ni semua. Kat UK dipangil 'GRANT' satu sen pun tak perlu bayar balik kepada kerajaan malah dikasih wang jika belum berkerja. Belum lagi negara- negara arab, sekolah tak sekolah wang tetap dikasih . Wang perkahwinan pun dah disedia. Tapi kat negara islam kita ni minta 1% faedah pulak disamping bayaran balik.
PR nak mansoh sebab nak kasih pembiayaan pelajaraan percuma lah tu. Ini berita baik untuk anak-anak kita..
Tapi UMNO kata mustahil sebab durang tak fikirkan kebajikan rakyat . Mereka cuma tahu macam mana nak isi poket durang aja.
Papagomo tak kisah lah. Anak dia bila besar nanti kerja kat klab klab malam, kedai judi, rumah urut dan pub. Bila ada orang nak membela rakyat papagomo marah pulak.
.........melayu memang malang dan bodoh.

Anonymous,  April 6, 2012 at 2:30 PM  

GOOGLE JE TERUS DAPAT JAWAPAN NI. SAPA KATA UK BAGI 'GRANT'??...

Higher education was free in The UK until fees were introduced in 2001. Initially pegged at £1000 per year, the levels which institutions can charge has recently been raised to a maximum of £9,000 per year. These charges do not apply to students in Scotland however.
--------------------------

9 RIBU POUND SETAHUN UNTUK UK. KITA BAYAR RM3,000 SETAHUN. MASIH LAGI TAK BERSYUKUR???

Anonymous,  April 6, 2012 at 2:55 PM  

OOPS LUPA...

9000 POUND = RM43,776.06.

EMM...LU FIKIRLAH SENDIRI.

Anonymous,  April 6, 2012 at 2:55 PM  

Anon 9.28,
Pi lah engko mampus otak kolot bahlol. Jangan engko samakan tahaf pemikiran lu dengan otak layak mahasiswa.
Hanya budak2 yang layak saja dapat belajar kat U dan yang layak tu memang lah yang nak betul2 belajar otak gelega. Ternyata lah anak2 engko tak sampai kesitu dan terbiar tak belajar pun tak apa.

zam April 6, 2012 at 3:13 PM  

Heeee.... Panjang nyeee ayat. Ha padan muka korang. Kan dah kena marah. Heeee... Terbaik. Jika ada jenis tk makan saman tak tau la. Heeee.... Dah kena marah padan muka korang

Anonymous,  April 6, 2012 at 3:19 PM  

Tak payah susah2 pinjam duit. Tak payah susah2 belajar. Kita rembat aja duit rakyat tu.

Anonymous,  April 6, 2012 at 3:22 PM  

Soalan cepumas.

Siapakah Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan ketika PTPTN ditubuhkan?

Jawapan : Ala...yg nak gadai Malaysia dengan IMF tuuuuuuuu...

Anonymous,  April 6, 2012 at 3:37 PM  

...buat pe bising2 bebudak yg dapat PTPTN tu pegi beli handphone yg dapat pinjaman RM250juta tuk bela lembu pi beli kondo berjuta2 x bising plak... pinjaman pun bayar laeeeei! terbaeeek

Anonymous,  April 6, 2012 at 3:44 PM  

Kah kah kah...pencacai pakatan kena tipu lagi dengan sesumpah.

Anonymous,  April 6, 2012 at 3:45 PM  

AMBIK CANGKUL PEGI GALI BLAKANG RUMAH.MANA TAU BOLEH DAPAT DUA TIGA GUNI DUIT.
TAPI TU PENAT,KENA GUNA TENAGA.
ADA LAGI SATU CARA MUDAH. BENTANG TIKOR TENGAH LAMAN,LEPAS TU TUNGGU DUIT JATUH DARI LANGIT.
HAA SENANG KAN?? KATA NAK SEMUA FREE...

Anonymous,  April 6, 2012 at 4:05 PM  

Hahaha....bila buka mata yang jatuh hanyalah kyjelly.

Pelik pelik....sendiri luluskan ptptn, sendiri nak hapuskan. Nampak sangat pembelit.

Adnan,  April 6, 2012 at 4:20 PM  

Aku penyokong UMNO tapi dalam bab ini, aku rasa memang kita patut sokong untuk mansuhkan PTPTN sebab aku pun ada pinjam PTPTN. Aku memang rasa tekanan nak bayar balik PTPTN ini sebab gaji aku hanya RM2000++ sahaja, tapi aku kena bayar rumah sewa RM650 sebulan, untuk keluarga saya, RM 400 untuk emak saya, RM 450 untuk bayaran insurans kereta kancil, RM 200++ petrol, yang tinggal hanya lebih kurang RM400 aja untuk makanan, bil internet, telepon, air dan elektrik.

Mula-mula aku memang bayar mengikut jadual pembayaran, tapi lepas bayar satu bulan, tambah pulak faedah pulak bulan depan, faedah lebih banyak drpd bayran yg aku bayar. Camane nak bayar tu macam kan.... Gaji tak naik tapi harga barang semua naik... Result aku ok la, 3.2++.......

Jadi aku rase jika pembangkang dapat mengurangkan beban kita, patutlah kita sokong.

aku pencacai,  April 6, 2012 at 4:24 PM  

Tuihhhhh....Puak Ngok nak bela Along Negara....

Sokong PR jika tak nak anak anak anda semua hutang lepas belajar.....kakakakkaaka

Anonymous,  April 6, 2012 at 4:37 PM  

SUSAH KALAU PENCACAI MENTALITYNYA RENDAH SGT. SIKIT2 NAK BALUN DUIT PETRONAS. AKAL PENDEK MCM ORG ATASAN KAU. BN CARI DAN KUMPUL HARTA BILA DAPAT PERINTAH SAJA JUAL HARTA2 TU. SAMPAI BILA PUN TAK BLH SENANG BEB. MCM ANAK BODOH PEMALAS HABISKAN HARTA MAK BAPAK ORG MCM NI LAH YG NAK PERINTAH MALAYSIA. HABIS LAH BEB. KESIAN BETUL DGN ORG LEMAH OTAK NI.

Anonymous,  April 6, 2012 at 4:40 PM  

Boleh gerenti ke pr akan kotakan janji.
Aku takut itu semua gula gula nak ke putrajaya aje.
Janji lama pun tak tertunai lagi.
Apa cerita???@@?!+~&.

Anonymous,  April 6, 2012 at 4:49 PM  

Kesian anon 10:19. Marah ke. Fitnah ke. Kalau ngok sgt pgi makan sampaj yg berlongok kat sgor tu. Tu lah ada otak letak di lutut. Dah tak pandai fikirkan. Jadi guna modal boss dia kata Fitnah. Fitnah. Fitnh. Tak tau alasan lain. Kesiannya....

Anonymous,  April 6, 2012 at 5:01 PM  

BARU NAK TANYA YG SAMPAI 6 SIRI TU FAKTA ATAU AUTA..

Anonymous,  April 6, 2012 at 5:10 PM  

Selangor dah kotakan semua janji pada rakyat ke? Penang dah banyak tlg orang melayu ke. Dua negeri lagi tu biasalah kan. SENDIRI FIKIRLAH BEB. Tunjukan contoh dulu.

PAPA GOMO April 6, 2012 at 5:20 PM  

Kalau yg menjadi beban adalah kadar 1%, mengapa pula pinjaman yg nak dimansuhkan? Hahaha napak sangat nak lari dari tanggungjawap.

Hutang tetap kena bayar.

Jangan ikut telunjuk anwar

Anonymous,  April 6, 2012 at 5:33 PM  

eee jijiknye shit pnjg2 kt atas..kuat mkn rasuah tu panjang benar taik yg meleret2 kt atas..

Anonymous,  April 6, 2012 at 5:35 PM  

adik ipar aku ada perjanjian pinjaman dgn Yayasan Selangor.

Dpt 2 semester je. Alasannya peruntukan tiada dah.

Nak kata pointer tak bagus, manjang anugerah dekan je..

manenye duit peruntukan taja anak bumiputera..?

ni tgh nak bawak ke mahkamah sebab langgar perjanjian..

Anonymous,  April 6, 2012 at 5:51 PM  

Utk yg tak suka berhutang dan bayar hutang, simpan duit dari awal. Dari anak kecik dah simpan utk masuk universiti.

RM250 sebulan x 12 = RM3,000.00

RM3,000.00 x 18 tahun = RM54,000.00

RM54,000 tu cukup sangat2 untuk 4 tahun kegunaan di universiti. Kalau ada 3 anak kalilah tiga. Orang Cina ramai buat camtu tapi rumah mereka kosong tak banyak barang. Orang Melayu gila nak beli je, nak kereta besar walaupun tak mampu. Kalau nak seribu daya, berjimat. Jadi tak payah risau nak hutang.

Aku pun tengah simpan, inshallah tak pinjam PTPTN untuk anak.

Anonymous,  April 6, 2012 at 5:53 PM  

bro yg bsiri2 tu, gua respect lah u..ckp pnjg2 pun tp penuh point dan ada budi bahasa..bukan mangkuk kt tgh2 tu, bahasa mencarut je lebih..mentaliti tong kosong..alah diorg yg anti hapus ptptn tu bukan blajar lebih dari spm, setakat tadika je, tu otak bangang nk mampus..dan paling penting, buka minda sikit, baca blah pr side walau anda x suka supaya pemikiran anda x berada dlm tempurung gomo je..adios

Anonymous,  April 6, 2012 at 6:09 PM  

Setakat bersiri2 tapi fakta salah buat ape! Menipu diri sendiri. Orang lain nak free, awak pun nak free tapi tax bayar berkira. Komplen jer. Hancurlah negara macam ni.

Anonymous,  April 6, 2012 at 6:21 PM  

Takpe tapi dia kasi tombang ketua wanita umbo, jadi wanita umno kena respect tu.... Ko ... Tu

Anonymous,  April 6, 2012 at 6:26 PM  

Kabinet umno lah bodoh... Takkan umno biar sorang bermaharaja lela... Bodoh lembu lah kalu macam tu

Anonymous,  April 6, 2012 at 7:39 PM  

nk ikutkn...aku pn nk free jgk. sape xnk kn? tp jgn lah smpi mudah tpengaruh di sebabkn pahaman politik. strategi mcmni biasa da org pakai. coz nk tarik perhatian je. dlm islam pn. even kalo org yg dh mati ada hutang. warisnye kene settlekn hutang2 simati. so phm2 la ye..hutang tetap hutang..sape yg nk jwp bila bhadapan dgn Allah nnt. dlm hidup ni xde jln short cut. agama islam pn suruh umatnye berusaha. mentaliti mcmni kene ubah. kalo btol2 umat islam dh kaya nnt smpi satu dunia mcm zaman sahabat dlu. korg nk free ape2 pn xkisah lah. nk berak atas mangkuk tandas dperbuat dr emas pn xpe. yg pntg ubah diri sendiri dlu. bila dh bjaya. tolong umat islam yg lain. lg berkat mcm syed moktar buat tu. lgbyk faedahnye.

Anonymous,  April 6, 2012 at 8:06 PM  

aku dulu mmg dpt ptptn. bila dpt enjoy sakan la. shopping perabis. duit abes buat beli topup call awek. la ni dh keje kene la byr balik hutang tu. mmg liat sikit nk byr bulan2. maklum la hidup kt kotaraya ni. living cost tinggi. duit gaji cukup2 mkn je. so walupn aku xbyr bulan2. aku byr gak la withdraw dr epf. at least bkurg la sket. nk dpt ptptn jd free mmg susah sket la coz cgpa xberapa cantik. hope gov dpt bg la diskaun sket ye. untung la org yg dpt skor 4flat. dpt ptptn free je. tp mmg hak dia la coz dia gunakn ptptn utk belajaq btoi2. dr segi ape yg kerajaan buat skang ni ada logic gak la.. cthnye dlm syurga pn ada byk tingkatnye. yg dpt tingkat yg paling atas maksudnye byk beramal ibadah kpd allah. yg kurg sket dpt tingkat bwh sket db seterusnye. so kalo aku kurg amalan ibadah aku. bole ke aku dpt tingkat teratas sekali ye?? so pikir2kn la. skang nk menyesal pn dh xbguna. so padan muka aku..hehe. sape suruh xbelajar btol2 dlu. sape2 yg baik hati tu. kalo ada duit lebey bg la aku duit sket ye coz nk byr ptptn...haha

Anonymous,  April 6, 2012 at 8:21 PM  

aku pun nak jugak, org felda dah untung dapt itu dapat ini, generasi ke2 dpat itu dapt ni, keja gomen dpt pekdah banyak jugak, org gaji bawah 3000 dpt bantuan itu bantuan ini. mahasiswa/i nak free. itu pun aku sokong, aku ada 3 anak kat ipta tu, sorg aje ptptn,2 lagi ok lah dpt biasiswa. dah asasi dpt 4.0, cuma tak dpt keluar negara aje. biasiswa utk dlm negara aje. org bisness pun dpt bantuan tekun lah entah ape lagi.nelayan bantuan subsidi itu ini, pekeja swasta pun gomen nak set gaji minimum. pencen polis dapt tu dapt ni.
habis aku ni pekeja swasta yg gaji lebih sikit aje dari 3000 tu cemne. aku tak dpt ape pun yg gomen beri. dah le keja kena perah habis2 ngan bos sebab dia kata dia dah bayar gaji. ape aku dpt dari gomen ni. jadi aku dan org yg macam aku pun nak jugak. patut semua dpt pekdah dari gomen. aku ada pinjaman rumah, harga rumah aku bayor, interest dia aje aku nak gomen bayor,jugak utk keta aku. aku pakai keta proton, patut gomen support sebab tu kann keta national. jgn kenakan interest jugak le kan.patut ape aku pun nak jugak duit petronas tu.

Anonymous,  April 6, 2012 at 8:27 PM  

ngok ngek ka dieorg ni..

Anonymous,  April 6, 2012 at 8:35 PM  

utk anon 1:38 PM, paktan de ckp ke nk bg biasiswa? yg aq dngr nk bg hapus PTPTN de la, tau nk hapus je yelah anak2 diorang kn bkn pndai2 sngt pn duk g blaja kt U kerajaan gak, pnjam PTPTN gak, pe sblm pnjam PTPTN lu xpkir ke nk pnjm ke x? dh pnjm hbs dt g joli nk byr mtk hapus lak pe cte? kalo hbt sngt anak2 paktan ni g la U swasta tngk mampu ke x nk tnggung? malu la sikit wei.. pndai pnjam, pndai bayar..

Anonymous,  April 6, 2012 at 8:55 PM  

jelas dari komen orang UMNGOK, mindset dorang sudah diprogram untuk menjadi KULI pemimpin UMNGOK seumur hidup.

Anak sendiri baru abis belajar, tapi dah hutang berpuluh ribu. Pemimpin atasan UMNGOK pulak hidup mewah, bawa kereta PORCHE, belajar kat USA, UK. Rasuah berjuta-juta wang rakyat.

hidup susah, harga barang naik.Ini orang NGOK nak jugak sokong.

Aku x nak komen banyak lagi dah, buang mase aku je. Biar dorang mampos dgn UMNO selama-lamanya.

Otak Lembu x mampu nak pikir.

Anonymous,  April 6, 2012 at 9:09 PM  

utk anon 8:55 ce cte cket azmin pkai kete pe? mhl gak tu kete kuda hitam, aq xnmpk lak Pm najib pkai kete2 cmtu? sape yg rasuah ni der?

Anonymous,  April 6, 2012 at 9:27 PM  

ko ckp ape, umno makan rasuah, yg dok bunuh diri tu makan ikan ke tetelan tulang, sakit sngt sampai bunuh diri tu. masa kelantan lebih 1 kosi, 3 undi aje pulak tu tak de sape nak bagi rasuah pun. menang 5 negeri siap nak antor 1 keturunan naik aji, package 65k pulak 1 kepla, bila org dpt tau terus kensel. menantu ke hantu tu yg dok jadi ceo yg salah guna kuasa, tetiba bedalih aje nabi pun kroni jugak katanye. kalu le abu bakar assidek tu aku pecaye le tak makan duit punye, yg lain tu tak de peluang aje. dulu sign tak laku memang le, anak ko nak rekemen biasiswa, ko pegi ke jumpa kapal singh mintak sign dia. ko cari jugak le org bn tu. sebab ko pun tau dorang yg ada kuasa. PR bila dpt kuasa habis flat ke kg ke diruntuhnye. serupa aje le. cuma yg beza bn tu pandai cari duit, rasuah pun banyak jugak le yg lain dpt tompang. nk harap pr, rasuah jugak tapi yg lain abis kena runtuh.

zam April 7, 2012 at 12:17 AM  

Ini ringkasan huraian cerita PTPTN
Kejadian disebuah sekolah. Darjah satu (1PANDAI)
CIKGU : AMAT BAPA AWAK KERJA APA?
AMAT : BERNIAGA CIKGU
CIKGU : TENTU PERNIAGAAN BAPA AMAT ADA UNTUNG ADA RUGI. KASIHAN BAPA AMAT. APA AMAT LAKUKAN UNTUK MEMBANTU BAPA AMAT?
AMAT : TIADA
CIKGU : KENAPA?
AMAT : APA AMAT PEDULI.......
CIKGI : ???????...... KASIHAN BAPA AMAT

zam April 7, 2012 at 12:37 AM  

Begini lah. Tuan kawin dptkan anak ramai2. Tuan sekolahkan anak tuan dari tadika hingga universiti. Lepas belajar tuan kawinkan anak2 tuan. Pakai duit tuan sendiri. Itu tuan punya pasal la. Lepas tuan mati. Mana anak2 tuan akan bergantung jika semua tuan nak kasi. Bodoh punya org.

Anonymous,  April 7, 2012 at 12:39 AM  

Macam mana nak bagi free education pada belia lepasan SPM?

1. Average 450,000 belia lepasan SPM setiap tahun.
2. Yuran kursus berbeza untuk setiap program. Cth, kursus medic lagi mahal dari kursus jahitan.
3. Kalau diberi geran atau subsidi, majoriti pelajar terutamanya Melayu tak tau harga education.

Solution dah diberi. Ada biasiswa, pinjaman dan duit sendiri. Sumber pun banyak; PTPTN, PTPK, JPA, GLC, duit EPF, Yayasan Negeri, duit zakat.

1. Nak belajar, anggap ia adalah investment, bukan expenses or burden.
2. IPTA, IPTS, ILKA dan ILKS kena tanggungjawab tolong student dapatkan kerja.

zam April 7, 2012 at 12:43 AM  

Bro mn lepa paham. Jika boleh. Lepas lepa berak pun nak minta Kerajaan bayar sbb tahi jadi baja heeeeeee..... Mana mau lepa bayar 30sen utk masuk jamban heeeee....

zam April 7, 2012 at 12:47 AM  

Lu lagi la tak ada otak sbb lu pencuri

zam April 7, 2012 at 12:50 AM  

Saya........ Saya tahu...... En anuat iblalim a.l.j.u.b.u.l.i

anti bohmau April 7, 2012 at 1:02 AM  

PG,

sapa cakap pasal GRANT td tu?

bukan senang nak dapat grant di UK. kalau tak buat proposal yg boleh meyakinkan pelabur, tak dak pihak yg nak bagi GRANT tu! ianya pulak bukan diberi kpd pelajar yg nak masuk U. mrk pun kena apply & disaring ketat utk dpt scholarships serta melalui proses temuduga yg sukar..jgn mudah buat andaian jika tidak tahu fakta sebenar!

GRANT biasanya diberi kpd badan2 ngo utk kerja2 berkaitan alam sekitar atau projek2 pengekalan budaya setempat & tapak2 sejarah tertentu. penderma terbesar ialah syarikat judi terkemuka UK...kita nak ka duit judi sbg biasiswa?..mo pi baca lebih lagi no?

"UKGrants are made available in the United Kingdom for a variety of business, charitable and research purposes. The biggest grant distributors are government departments and agencies which offer grants to third party organisations (often a charitable organisation) to carry out statutory work on their behalf.
Other major grant distributors in the United Kingdom are the National Lottery, charitable trusts and corporate foundations (through Corporate Social Responsibility policies). For example Google contributes to the grants process through its Google Grants programme, where any charitable organization can benefit financially from free AdWords advertising if they share Google's social responsibility outcomes.
Grants are time limited (usually between one and three years) and are offered to implement existing government policies, to pilot new ways of doing things or to secure agreed outcomes. A grant will usually only be given for a specific project or use and will not usually be given for projects that have already begun.[2]
Over the years the discipline of writing grant bids has developed into a specialised activity. Many organisations employ fundraising professionals to carry out this work. In the United Kingdom the fundraising profession is governed by The Institute of Fundraising. The grant writing process generally includes search, proposal and accounting for competitive grant funds. Traditional search methods - for example referring to the Charities Aid Foundation Directory of Grant Making Trusts - are quickly becoming replaced by online fundraising tools. Grantsnet[3] is possibly the most popular non-commercial online fundraising resource for UK fundraisers. Nevertheless the proposal writing process remains much the same with the onus on the applicant to demonstrate how a grant will make a positive effect."

Anonymous,  April 7, 2012 at 2:36 PM  

Ramai dikalangan orang melayu terutamanya tak berkemampuan untuk belajar sebab kos tinggi.Kerajaan bantu bukannya free tapi kena bayar balik.Itu standard lee.... Takkan nak tengok bangsa melayu mundur tetapi yang bukan melayu lebih maju kehadapan. Ade ke orang nak beli kereta harga puluh ribu cash???? Kecuali kena hutang bank bayar setiap bulan. Memansuhkan segala bentuk pinjaman pendidikan hanya merosakkan bangsa melayu ......itulah agenda tersembunyi Pakatan Rakyat yang diterajui oleh DAP.

Anonymous,  April 7, 2012 at 3:18 PM  

Aku setuju duit petronas guna utk bagi pendidikan percuma. Kos haji pun apa salah guna duit petronas. Pembinaan kuil dan tokong pun boleh guna duit petronas. Apa pulak tak boleh? Anwar ibrahim akan pastikan semua boleh.

TEROPONGBUKITPENINJAU April 7, 2012 at 4:19 PM  

Tak usahlah cakap dan hujah berjela2. Nrgeri di bawah Pakatan (Kelantan, Penang, Selangor dan Kedah) buat contoh. Isytiharkan sekarang, cinfirm BN bungkus dlm PRU akan datang. Org bijak yg tulis berjela2 kat atas tu, pergi jumpa MB/CM empat buah negeri tu, ajar mereka utk bagi biasiswa percuma kpd anak negeri mereka. CUBALAH! !!!

Anonymous,  April 8, 2012 at 12:46 AM  

Lepas satu-satu puak bengong buat
hal di malaysia.tengoklah peliharanya kau kalah teruk,rakyat atas pagar dah tahu menilai yg mana baik buruk.dasar pembangkang bodoh,semuanya nak dibangkang...

Anonymous,  April 8, 2012 at 12:48 AM  

Pembangkang di malaysia adalah pembangkang yg paling bodoh didunia,membangkang apa saja yg dibuat kerajaan.tak memberi teguran yg membina semuanya tahit belaka.

Anonymous,  April 8, 2012 at 1:56 AM  

Pelik tol... Interest ptptn 1% x leh nk bayar... Loan bank 4.9% bley plak bayar....

BoTak April 9, 2012 at 6:03 AM  

allo boss.. kalo berani buat cara bertulis la bagi tunjuk macam mana nak tanggung negara kalau pendidikan percuma??

kenapa tak bagi free je blaja kt Unisel?

kenapa bagi student Unisel pinjam PTPTN?

kenapa tak mansuh yuran PASTI???

cakap boleh la boss.. tuih!!!

Anonymous,  April 9, 2012 at 2:42 PM  

buat anon-anon yg kata petronas mampu nak biayai pemansuhan PTPTN..bole baca link ni...tentang petronas...mampu xmampu..

http://danialatifnasiren.blogspot.com/2012/04/ptptn-hapus-adat-bernegeri-memagar.html

Anonymous,  June 11, 2012 at 8:42 AM  

Ada yang bagi fakta tapi tak ada bukti.Kita cuma dengar dari mulut orang,baca blog orang,baca dari newspaper yang tentunya fakta boleh diputar belit (oleh pihak yang tidak bertanggungjawab),menonton berita di televisyen yang dibiayai oleh kerajaan seperti RTM mahupun sebaliknya (media pembangkang tidak seluas kerajaan).Yang mana graduan-graduan bijak pandai tu,sila lah bekerja terlebih dahulu.Jika ada masalah hendak membayar PTPTN,ada masalah untuk membuat loan (pada masa akan datang),mahupun ada masalah untuk mencari kerja dan juga masalah yang membabitkan anda dengan kerajaan negeri anda sila lah fikir sejauh yang mungkin.Kerana mereka tidak akan datang menjenguk anda dan bertanyakan masalah yang dihadapi oleh anda.Pembangkang diperlukan kerana mereka menyedarkan kerajaan sedia ada bahawa rakyat kini boleh berfikir lebih jauh (dan jauh) dari perut PM sendiri,tetapi pembangkang tetap tidak dapat menyelesaikan sesetengah isu yang mereka hadapi kini.

Anonymous,  June 15, 2012 at 9:29 PM  

Saya rasa ISLAM adalah agama , rasanya takboleh pakai oleh PAS = PARTI ISLAM SEMALAYSIA,
UMNO pun boleh tukar nama kpd UMNO = PARTI ISLAM ORANG MELAYU ...
Elok PAS tukar kpd nama lain ...ISLAM adalah AGAMA , islam bukan PARTI ....

aubout vita October 7, 2012 at 3:15 AM  

Xavi Gerad Jude Am.Seorang wakil aiicco insurans plc.Kami menawarkan pinjaman pada kadar pembayaran balik 3%. Jika anda berminat hubungi kami di alamat ini (CEO) E-mel: xavigeradloanfirm@yahoo.com
Notis 20 tahun ke atas hanya membenarkan di Aiicco insurans plc.
Pelaburan Pinjaman Peribadi.
Pelaburan Pinjaman Perniagaan.
Pinjaman penyatuan.
Pembinaan Pinjaman.
Pilih dari satu atau tahun untuk membayar.
Pilih antara bayaran bulanan dan tahunan di bawah Rancangan.
Terma pinjaman yang fleksibel.
Apa-apa pada pinjaman sehingga tahun 5000 untuk 8000.000.00 Euro.
Syarikat kami adalah Dipercayai, transaksi Cekap pantas dan dinamik. Hubungi kami hari ini .. Jawapan hendaklah dihantar kepada Hubungi Nama: SR GERAD Jude Pelaburan plc. Email: xavigeradloanfirm@yahoo.com

Anonymous,  November 24, 2012 at 9:09 PM  

kalo sesape yang dah bayar ptptn tu... Comform tak bleh nak tuntut balik, alasan pkr, time tu bn adalah kerajaan pusat... Jika pkr jad kerajaan pusat, barulah dia bleh lakasanakan... Yg sedamg belajar tu.. Kita ad contract... Jgn rsau pasal yuran pengajian... Yg perlu korang kena pikir, bn or pkr... Mana yg korang nak pangkah... Cukai eksais kereta import turun 20%... Wow..

Adam Baylin June 2, 2013 at 3:08 PM  

Hızlı ve güvenilir kredi
hızlı bir özel kredi başvurusu ve kredi saat olsun. adresi: kredi miktarı: kredi süresi: telefon numarası: ilgilenen varsa, lütfen bize ulaşın :::::: adambaylinloanagency@gmail.com bize adıyla adambaylinloanagency@gmail.com bir posta gönderebilirsiniz

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP