Apa Kata Anda? Sistem Penggangkutan Awam Di Malaysia.

Sunday, May 20, 2012

Ramai rakyat Malaysia yang menggunakan penggangkutan awam dan paling ramai yang menggunakan perkhidmatan tersebut sudah tentunya mereka yang tinggal di sekitar Lembah Klang.






Kita dengar apa kata mereka tentang penggangkutan awam yang ada hari ini sama ada ianya lebih baik dari dahulu ataupun sebaliknya ataupun masih banyak penambahan yang perlu dilakukan kerajaan bagi memastikan rakyat Malaysia menerima servis yang terbaik dalam kehidupan seharian mereka.


Apa pula kata anda tentang penggangkutan awam di Malaysia?

26 comments:

tapahman,  May 20, 2012 at 9:19 PM  

TWO THUMBS UP!
saya paling puashati ialah KTM komuter
dan RAPIDKL LRT.

komen saya:
1. kekerapan LRT 2 min sekali, mmg terbaik.

2. MYKOMUTER 6 Coach, mmg selesa, dan cepat, skg ni 15 min sekali, terbaik,

3. cepat, takde stress nak tempuh jam, saya pwgi balik keja dlm masa 30 min, max.

4. murah, saya belanja dlm RM 150 sebulan utk transport. LRT dan komuter.

5. ETS dr kl -ipoh, mmg selesa. tapi agak mahal. cuba rendahkan sikit, utk keluarga besar, belanja dlm RM 200 pegi balik.

6. cuba kaji pengunaan tram untuk jarak pendek di pusat bandar.

7. kesimpulan, saya tak malu jika saya katakan sistem rail kita setanding di eropah dari apa yg saya dah gunakan disana,
TAHNIAH government, NKRA
Please keep this government. JGN NAK MEMANDAI MANDAI CARI YG LAIN.

Anonymous,  May 20, 2012 at 10:07 PM  

the worst..
ktm walaupun ada train baru..
waktu peak hour selalu delay..
sbb tu kl selalu jem..
orang tak nak guna public transport..

Kump. Abang2 Keluar UMNO May 20, 2012 at 10:15 PM  

Kami mohon sangat2 agar semua anak2 muda mengundi PR pada PRU ke-13. Mesti undi PAS, PKR dan DAP. Kita mesti ambil serius soal ekonomi dan perpaduan kaum. BN telah meninggalkan banyak hutang di setiap negeri. Ini akan membebankan kita.. Percayalah. Lihat sendiri selangor, bila PR memerintah, hutang selesai. Mereka pun tahu tapi tetap mahu menafikannya.. sememangnya betul..

Terang2 tak wujud perpaduan dalam BN. MCA dan MIC terang2 menolak BN.

Pastikan anda memberitahu rakan2, emak ayah dan saudara yang kurang tahu soal ekonomi dan perpaduan kaum.... Walaupun terpaksa berada dlm kem BN dan UMNO, pastikan undi anda tetap kpd PR.... Yakin dan percayalah, anda tak rugi apa2 jika bg peluang kpd PR malah untung..



Jika adik2 semua tak yakin, buktikan video dibawah adalah tidak benar

http://www.youtube.com/watch?v=TtEnNzCwXCk&feature=player_embedded




Kekejaman Terhadap Orang Muda - ( Lihat sendiri BUKTI, Kenapa kami KELUAR UMNO dan TAKKAN kembali lagi. Buktikan jika ia PALSU )
1~BUKTI 1 * (MESTI TONTON)
2~BUKTI 2 * (HOT)
3~BUKTI 3
4~BUKTI 4
5~BUKTI 5 * (HOT)
6~BUKTI 6
7~BUKTI 7
8~BUKTI 8
9~BUKTI 9
10~BUKTI 10

~ Orang Muda Geng Kita - Usaha Dengan Doa ~



p/s: Ubahsuai (copy&paste) dari 'Adik Sayang'

Anonymous,  May 20, 2012 at 10:39 PM  

Belia malaysia tolak PR kerana:

1) bagi gambor, PR kata superimposed
2) bagi rakam perbualan, PR kata rakaman suara ubahsuai
3) bagi rakaman video, PR kata pelakon upahan
4) kena tangkap khalwat, PR kata satu perangkap
5) kena dakwa, PR kata atas dasar suka sama suka
6) yg top sekali kena tangkap zina, PR kata Allah dah ampun

Belia malaysia tak mahu dipimpin oleh puak Al-juburi & Mamat ice cream lerr. Belia malaysia bukan nya bodo.

tapahman,  May 20, 2012 at 10:54 PM  

untuk yang suka menentang apa yg ada di Malaysia, cuba jenguk ke negara luar, dan bila balik, cuba cerita apa yang anda tak puas hati kat Malaysia.
Mungkin selama ni kamu semua membantah, tapi tak tahu apa sebenarnya yang dibantah,
Kamu bercakap rasuah, tapi tak tahu mcm mana sebenarnya keadaan negara yg dilanda rasuah,
kamu bercakap ttg segala benda yg disogokkan oleh orang berkepentingan, kamu telan bulat bulat, bila dikhabarkan mahkamah perancis, kamu dengar ia mahkamah hebat,
sebenarnya, kamu tak sedar, kamu berada di bumi yang amat bertuah.
pegi merantau, dan bandingkanlah. jgn semata mata membangkang jika orang yang suruh, kamu yg rugi.

Prince of Noob May 20, 2012 at 11:03 PM  

kat area lembah klang, pengangkutan awam paling teruk adalah di puchong. nak keluar masuk kena tol ldp. jalan sesak, bas sikit. satu2nya area lembah klang yg tiada perkhidmatan tren samada keretapi, komuter, lrt, monorel, mrt dan lain2. papa gomo tolong utarakan kepada pihak atasan
tentang masalah pengangkutan awam di puchong ni.

YB Raz May 20, 2012 at 11:42 PM  

pengangkutan awam suck..banyak pendatang asing dalam komuter..komuter sesak macam nak terbalik..teksi gampang punya mahal sampai pendatang asingpun jadi driver.ulat tiket bersepah..bas ekspress macam berlumba kat sepang dia punya laju

Anonymous,  May 20, 2012 at 11:52 PM  

Aku tak kisah naik apa pun boleh. Takde teksi, aku nak train. Janji BN memerintah sebab aku tengok pembangkang belum lagi matang dan kucar-kacir.

Oh ya cuma teksi tu memang ramai yang suka2 charge tak pakai meter. Sukahati mak dia je nak letak berapa. Kalau kita nak cepat, terpaksalah akur. Bab ni kerajaan kena tegas, menyamar jadi pengguna. Mana yang tak guna meter tu saman je. (Lagi malang bila dapat teksi kotor). Kita memang boleh buat aduan, tapi rajin ke nak turun nak court.

Anonymous,  May 20, 2012 at 11:56 PM  

Bro Anon May 20, 2012 10:39 PM,

Memang betul apa yang ko kata tu, wa sokong lu bro.

Tu time depa jadi pembangkang, kalo depa dok memerintah aku rasa depalah Tuhan didunia nie...

Anonymous,  May 21, 2012 at 12:06 AM  

Gomo
Kat Jepun kan, baik bas atau komuter, jalan ikut jadual, betul2 tepat timing dia. Jadi orang awam memang boleh plan perjalanan. Public boleh saman kalau tak ikut jadual tu, melainkan bila ada gempa atau typhon lah. Emmm....bila agaknya public transport kita boleh ikut jadual tepat?

Anonymous,  May 21, 2012 at 1:53 AM  

Pr perintah selangor, hutang selesai? Kepala hotak hang... Aset yayasan selangor kena lelong ada laaa... Kat kedah plak yuran kuin dari rm60 naik jadi rm200 untuk setiap jam kredit... Isu nk runtuh surau ganti ngan shopping complex apa kes plak? Pigi mati laaa pr... Orang mabuk jaa sokong pr...

Anonymous,  May 21, 2012 at 4:08 AM  

Salam bro

Aku sejak skolah rendah sampai lah Ke zaman uni naik pngangkytan awam,skang dah keje da x pakai,kang ni da x banyak naik sbb lagi mudah naik moto

Pengangkutan awam yg trpaliNg aku benci yg amat ialah teksi,harga mahal dan merapu amat,ramai yg liat nk pakai meter,malah ada staff aku yg tinggal kat ampang, dekat dengan area maluri je ,ke bukit bintang kene charge rm50,mcm Haram..

Pengangkutan awam num 2 yg x best ialah bus metro,kalau dari area central market ke area uia,bus2 slalu brtenggek depan bangkok bank,pstu kalu jpj datang masing2 trkial2 jalan,kadang2 jadual dari cepat ke lambat ,yang jugak aku benci dengN perangai kondukter bus yang jual tiket,kerek len mcm kdang2 x pakai pun uniform cmpany,kalu naik bus num 11 metro menuju ke batu caves lagi memalukan,pernah ada tourist borak2 dengan aku dalam bus kata,Malaysia is in the middle of border between 3rd world and developing country,malu seh

Lagi aku panas hati ialah bus express,kalau bWak dekat hway dah mcm rempit,tahun lepas dari stesyen puduraya ke kuala perlis(nak naik jeti prgi langkawi) dia bawak 5 jam!,mcm pelesit,nasib baik x mampus,bila aku adu kat num aduan kat bntot bus,num pun x dapat call mcm haram

Masalah public transport kt Malaysia mmg teruk lah bro,pemandu mmg tidak berdisiplin,pengkuatkuasaan trlalu lemah,penguatkuasaan banyak main wayang kulit,bila ada eksiden mula lah salahkan itu la ini la,mula nk buat akta baru la,masalah utama pngangkutan awam kita ialah PEMANDU kepada kenderaan trsebut dan penguatkuasaan yg hangat2 taik ayam dan yg trutama mereka yg mempunyai autoriti sepatutnya cuba naik public transport pda waktu mengejut,x payah nk tnggu kamera bagai,naik,rasakan sndiri kualiti hidup masyarakat bandar ,jangan asyik jaga mereka di felda dan kampung2,kami di bandar ni pun hati panas dengan dugaan metropolitan yang materialistik

Jagalah dan naik taraf pengangkutan awam segera,syarikat bus swasta yang tidak mengikut syarat pmanduan,uniform,tatacara,patut di laksanakan sistem merit dan yg terutama,batalkan atau gantung lesen syarikat ni sehingga mereka patuh


-osman

Anonymous,  May 21, 2012 at 4:09 AM  

Salam bro

Aku sejak skolah rendah sampai lah Ke zaman uni naik pngangkytan awam,skang dah keje da x pakai,kang ni da x banyak naik sbb lagi mudah naik moto

Pengangkutan awam yg trpaliNg aku benci yg amat ialah teksi,harga mahal dan merapu amat,ramai yg liat nk pakai meter,malah ada staff aku yg tinggal kat ampang, dekat dengan area maluri je ,ke bukit bintang kene charge rm50,mcm Haram..

Pengangkutan awam num 2 yg x best ialah bus metro,kalau dari area central market ke area uia,bus2 slalu brtenggek depan bangkok bank,pstu kalu jpj datang masing2 trkial2 jalan,kadang2 jadual dari cepat ke lambat ,yang jugak aku benci dengN perangai kondukter bus yang jual tiket,kerek len mcm kdang2 x pakai pun uniform cmpany,kalu naik bus num 11 metro menuju ke batu caves lagi memalukan,pernah ada tourist borak2 dengan aku dalam bus kata,Malaysia is in the middle of border between 3rd world and developing country,malu seh

Lagi aku panas hati ialah bus express,kalau bWak dekat hway dah mcm rempit,tahun lepas dari stesyen puduraya ke kuala perlis(nak naik jeti prgi langkawi) dia bawak 5 jam!,mcm pelesit,nasib baik x mampus,bila aku adu kat num aduan kat bntot bus,num pun x dapat call mcm haram

Masalah public transport kt Malaysia mmg teruk lah bro,pemandu mmg tidak berdisiplin,pengkuatkuasaan trlalu lemah,penguatkuasaan banyak main wayang kulit,bila ada eksiden mula lah salahkan itu la ini la,mula nk buat akta baru la,masalah utama pngangkutan awam kita ialah PEMANDU kepada kenderaan trsebut dan penguatkuasaan yg hangat2 taik ayam dan yg trutama mereka yg mempunyai autoriti sepatutnya cuba naik public transport pda waktu mengejut,x payah nk tnggu kamera bagai,naik,rasakan sndiri kualiti hidup masyarakat bandar ,jangan asyik jaga mereka di felda dan kampung2,kami di bandar ni pun hati panas dengan dugaan metropolitan yang materialistik

Jagalah dan naik taraf pengangkutan awam segera,syarikat bus swasta yang tidak mengikut syarat pmanduan,uniform,tatacara,patut di laksanakan sistem merit dan yg terutama,batalkan atau gantung lesen syarikat ni sehingga mereka patuh


-osman

Anonymous,  May 21, 2012 at 4:12 AM  

amboii yg ckp kedah nk runtuh surau jadi shopping kompleks..sedap nya mulut..hang mesti bukan org kedah kan..yang sebenarnya kedah runtuh surau lama tu nk buat surau baru yg lagi besar..tapi tv ngan suratkabar malu nk tulis cerita tu sbb diorg kaki putar belit..pastu kedah plak aman damai bawah Pas mcm Kelantab..jangan mimpi la kami nak bagi Kedah kt Umno mamak Mahathir tu semula..puii! Papehal pun public transport malaysia ok tapi cuma sesak dan berbau bila peak hour..mcm time pergi kerja n balik kerja..saya terima kasih pada malaysia tapi bukan pada BN..puii

Anonymous,  May 21, 2012 at 7:32 AM  

tapahman...

jika yang dikomen pada kerajaan itu benar, maka segera perbaiki.

jika kerajaan ada buat salah pada rakyat, maka segera minta maaf pada rakyat.

kalau kerajaa ada ambil hak rakyat tanpa haq,
maka pulang kan segera..

tapi kalau kerajaan kini memang bagus,
dan tidak ada lagi kerajaan yg lebih bagus dari kerajaan kini...

maka biarkan mereka



-wak-

Anonymous,  May 21, 2012 at 8:36 AM  

yb raz..
itulah keistimewaan malaysia yg tiada di negara lain..

apakah kamu tidak berbangga...



-wak-

Anonymous,  May 21, 2012 at 9:28 AM  

orang jepon diaorang reti bahasa...
berbeza dengan orang tempat lain...



-wak-

Anonymous,  May 21, 2012 at 9:43 AM  

nasib baik tidak tinggal di singapura, raayat tidak berani nak berkata2 , silap2 masok penjara dan satu sebatan untok buat ingatan.jangan cuba tukar kerajaan yang ada sekarang belum tentu kerajaan baru lebeh baik berbangdingkan yang sekarang.di kelantan sama saja dari dulu sampai sekarang tiada perubahan.di selangor dari kaya jadi miskin.di kedah dari miskin bertambah miskin.di pulau pinang orang melayu bertambah miskin di tindis oleh dap.BERINGAT SELALU JANGAN SAMPAI MENYESAL KEMUDIAN HARI TIADA GUNA.DAP TIDAK AKAN BELA MELAYU SEPERTI DI SINGAPURA . FAHAM.....ORANG MELAYU PAS DAN PKR

Anonymous,  May 21, 2012 at 9:55 AM  

KALAU NAK MENIPU BIARLAH CUKUP FAKTA. KALAU KAU NAK BERAMBUS DARI BN BERAMBUSLAH. KAU DAH JADI BARUA PR TERUTAMA DAPIGG JGN AJAK ANAK2 MELAYU LAIN. KAU DAH MMG TAK BERMARUAH JADI BARUA PR DAPIGG. UMNO DAH BANYAK BANTU ANAK2 MELAYU TAPI ADA SEGELINTIR YG. AKAN MENGKHIANATI MELAYU SENDIR IAITU MELAYU MCM KAU YG SUKA JADI BARUA SEPENUH MASA. ADA OTAK LETAK DILUTUT.

Anonymous,  May 21, 2012 at 9:57 AM  

YB Papagomo...
KTMB
Saya pengguna tegar Perkhidmatan Komuter sejak 2009 berikut ulasan saya;
1. Pengurusan KTMB mesti ditukar kepada yg lebih professional & komited , berwibawa macam LRT Prasarana Negara. Dah lama orang KTMB ini tidooor sebab kerja ala Gomen ...bermacam komplain/aduan pasal Komuter EMU rosak, delay, tak datang, EMU tak on time dah paling teruk EMU aircon pun tak diservis menyebabkan kepanasan 1-2 jam ( udara diluar lagi sejuk dan baik)
2. MyKomuter yang baru @ 6KOCS ini pun 2-3 bulan tertangguh perkhidmatan kepada rakyat dan so far 38 unit yang dijanjikan sampai Jun2012 masih nampak batang hidung...yang ada dilaluan Pel Klang -Batu Caves boleh bilang jari...
3. MyKomuter tidak digunakan sepenuhnya waktu puncak seperti waktu balik kerja ...masih berlaku kesesakan teramat sangat di KL Sentral..macam sardin + bergelok dengan Mat Bangla, Mat Indon, Mat Negro..kita penbayar cukai pon tak boleh masuk ke Komuter dan tidak selesa & ada kene raba!!
4. Akhir kata KTMB masih tahap tidak memuaskan walaupun MyKomuter diperkenalkan..kita mau pengurusan yang cekap..dan rakyat merasa confident untuk menaiki Komuter untuk ketempat kerja jika Komuter tidak rosak...tertangguh...masa menunggu 45min -30min..Syabas buat LRT masa menunggu yang mantap 5min -2min..waktu puncak !!!
ANJE KLANG

Anonymous,  May 21, 2012 at 10:14 AM  

1. Kalau ikut dr zaman Degree kt Shah Alam, BMW la... Bas Mini Wilayah yg paling tepat..plg tip top...gerenti sampai kelas.
2. Bas mini ditamatkan perkhidmatan..ganti bas panjang..dah banyak zon. Nak pergi KL kena naik 2 bijik bas.
3. Komuter, hampir tepati masa..tapi kalau dah terlau ramai naik, tak selesa.
4. Kalau guna perkhidmatan awam janganlah berjanji tepat pada masa. Kena ambik kira bas tak nak jalan, nak tunggu org penuh, jalan jem..komuter terlepas.
5. Yg bagus..Putra LRT dengan Star LRT. Boleh pulak landasan STAR tak bergabung dengan PUTRA kat KL Sentral. Entah macam mana Menteri boleh settle ke tak.
6. The worst...KTM. Tiket 11.45am...tapi sampai ke Stesen 1.45pm..mujur la org Malaysia ni pemaaf dan tak suka komplin. Kalau boleh bro panjangkan ke BPA ke.

Kesimpulan, transformasi Pengangkutan Awam perlu lebih telus, berani dan tepat pada masa.
Dan sebab pengangkuta awm belum OK..ramai org beli kereta dan masalah 'jam' masih sama.

Kreko

Anonymous,  May 21, 2012 at 10:36 AM  

bodohnya mentalili anon yg hanya terima kasih pada malaysia tp tidak pd kerajaan yang mentadbir (BN)..apa banganglh..ingt malaysia bleh gerak maju ke tnpa pentadbiran yang baik?..adik beradik engko pn kalo tak ditadbir dgn baik pn aku rasa tak kemana pun perginya..

Anonymous,  May 21, 2012 at 11:17 AM  

Pak PapaGomo....bisa Pak Gomo sendiri yang naiki Komuter EMU waktu paling bagus jam 5.30petang ..tempat Pak Gomo bole naik KL Sentral...laluan yang cun KL Sentral ke Pel Klang..jomlah Pak Gomo...naik bersama rakyat Malaysia...saya confirm Pak Gomo dapat Spa free atau Sauna free..hee hee..
Wak Pel Klang

Anonymous,  May 21, 2012 at 8:15 PM  

Yg menjadi masalah bagi pengangkutan awam dijalanraya ialah bukannya pemandu dan atau sykt bas atau teksi,, dua dua ni hanyalah simptom shj. Punca utamaa adalah lesen yg dikeluarkan adalah banyak yg menywbabkan pemilik lesen terpaksa bersaing hidup mati. Berbagai cara pengurangan kos operasi termasuklah upah pemandu ikut trip, serta kesan sampingan lainnya. Kita hanya lihat masalah di permukaan shj dan akan cepat menuding jari kpd pemanda dan atau pemilik. Kalau kita sudah mula melihat kpd yg meluluskan lesen, 80% masalah pengangkutan jlnrayaakan dpt diatasi dlm masa 1bln.

Anonymous,  May 21, 2012 at 11:46 PM  

Aku meluat gila dgn komen2 wak ni. Condemn je ko ni. Ko gi ar dok kat indon. Memekak je dok kt msia ni. Jgn nk malukan org jawa!

Anonymous,  May 22, 2012 at 2:09 AM  

yg kau baca sapa suruh...

baca ler komen2 maki hamun tu...


-wak-

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP