Bank Sudah Tidak Boleh Dipercayai Lagi Ekoran Pemberian Maklumat Pelanggan Kepada Pihak Penjenayah

Wednesday, August 8, 2012



Isu BANK PECAH AMANAH begitu hangat waktu ini yang mana memberikan satu tamparan besar buat pihak bank untuk menyakinkan kembali para pelanggannya. Isu ini berpunca daripada Rafizi ramli dari PKR yang berkerjasama dengan seornag Pekerja Public Bank yang mana telah bersubahat mendedahkan maklumat pelanggan Public Bank iaitu NFCorp yang dimiliki oleh Dato Seri Salleh.

Undang undang BAFIA menjelaskan akan kesalahan yang dilakukan pekerja bank tersebut yang bersubahat bersama Rafizi Ramli PKR. Satu bukti kukuh bahawa penjualan maklumat pelanggan telah berlaku yang menjuuruskan bahawa pihak PKR telah membayar pekerja Bank tersebut untuk mendedahkan maklumat Dato Seri Salleh.

Orang ramai yang merupakan penyimpan kepada bank bank yang ada di Malaysia menganggap kesalahan yang dilakukan oleh rafizi Ramli PKR dan pekerja Bank tersebut adalah satu kesalahan yang serius yang mana hukuman mesti dikenakan kepada mereka berdua.

Ikuti reaksi orang awam berhubung maklumat pelanggan yang didedahkan pihak Bank kepada mereka yang tidak bertanggungjawap:






Adalah satu ketakutan kepaa pengguna bank jika maklumat akaun kita begitu mudah untuk didedahkan kepada pihak lain. Malah apabila pendedahan akaun berlaku adalah tidas mustahil untuk wang yang ada didalam simpanan kita curi begitu mudah sepertimana yang kita dengar berlaku.

Pihak PKR begitu komited dalam mempertahankan Rafizi Ramli dari PKR atas kesalahan mendedahkan maklumat pelanggan Bank bersama sama pekerja Bank Public Bank. Mereka mempertahankan tindakan Rafizi Ramli atas alasan demi kesedaran rakyat yang pada pandangan Gomo adalah satu sandiwara bagi menutup kesalahan utama iaitu mendedahkan maklumat sulit pelanggan.

PENJENAYAH

Adakah kita sebagai pengguna bank mahu manusia seperti Rafizi Ramli dan pekerja Bank tersebut bercambah? Apakah kita mahu kejadian seumpama ini berlaku lagi dan memungkin kan kita pula menjadi mangsa seterusnya?

Inilah yang kita perlu sedar bahawa maklumat kita yang cukup terperinci berada dipihak bank. Dan menjadi musibat jika pihak bank GAGAL menjaga kerahsian akaun keewangan kita sehingga menyebarkan ianya bocor kepada pihak pihak lain yang boleh menggugat kita sendiri.

Rakyat Malaysia tidak perlu bersimpati dengan nasib Rafizi Ramli dan pekerja Bank tersebut sebaliknya kita mesti mendesak agar tindakan tegas dikenakan keatas mereka agar menjadi pengajaran buat mereka yang lain agar tahu apa itu undang undang.

i.) melanggar Akta Institusi Perbankan dan Kewangan 1989 (BAFIA) apabila mengedarkan dokumen akaun bank yang sepatutnya rahsia kepada media 7 Mac lalu.


ii.) Sabit kesalahan jadual Empat Seksyen 103 BAFIA kerana melanggar seksyen 97 (1) (3) (Hukumannya) adalah penjara 3 tahun dan denda RM 3juta.


iii.) Bank yang membocorkan rahsia patut di siasat kerana melanggar BAFIA kerana mengeluarkan maklumat sulit pelanggan tanpa kebenaran. Maklumat yang dicetak adalah maklumat cetakan dalaman bank untuk penilaian kredit dan baki bank bukannya penyata biasa yang dihantar kepada pelanggan yang boleh dimuat turun atau diakses oleh orang ramai.



Fikir Fikirkan....



Psssttt... Salah tetap salah, tidak ada maaf buatmu rafizi Gay jamban



DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT


18 comments:

Global Products & Services Review August 8, 2012 at 9:28 PM  

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://tinyurl.com/UinvestWorld


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Anonymous,  August 8, 2012 at 10:24 PM  

Rafizi wira rakyat malaysia!

tahniah Rafizi....

teruskan bongkar penyelewengan wang di Malaysia....

Anonymous,  August 8, 2012 at 10:27 PM  

bank memang tak pernah simpan rahsia pun.

tak caya?

cuba buka satu akaun bank dan kemudian 2-3 bulan lepas tu mesti ada dapat panggilan pasal dioffer insurans diri dan sebagainya.yang best tu siap minta no belakang kredit card.

persoalannya,macam mana diorang tau kita pakai kredit card atau kad bank yg ada logo visa mastercard?

kalau ada dapat panggilan telefon macam tu,maki je terus

terajang betul betul August 8, 2012 at 10:31 PM  

Kadang-kadang,aku naik menyampah dengan "Global Products & Services Review" ni.

Siap cakap
"Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. "

Naik letih aku tengok dia ni.Semua blog dia nak menempel.Dia tak tahu ke ada Nuffnang,ada syarikat pengiklanan yang blogger boleh jana duit?

Bosan!

Anonymous,  August 8, 2012 at 11:07 PM  

bank adalah penjenayah sebenar....macam papagomo babi ni jugak

Anonymous,  August 8, 2012 at 11:21 PM  

Diana Danelle menjadi isteri kedua Najib secara sulit d Golok. Sementara itu, Anwar didapati positif dadah jenis morfin, melalui ujian air kencing. ERRKKK...AKU RASA BERSALAH MENGELUARKAN DUA KENYATAAN BOHONG DI ATAS.

BUKAN APA, AKU SEKADAR NAK MERASA 'NIKMAT' BERBOHONG MCM YG SELALU DIAMALKAN OLEH POLITIKUS2 KITA.

YG AKU RASA, BOHONG NI MEMBUAT AKU TIDAK AMAN. APALAH AGAKNYA YG DIRASA OLEH AHLI2 POLITIK KITA YG SERING BERBOHONG SELAMA BERTAHUN2????

Anonymous,  August 8, 2012 at 11:56 PM  

Anon 11: 07
Jangan cakap gitu, tak baik tak elok...

Babi lebih bagus, berbanding papa gomo...
Sebab babi xader dosa, tapi papa gomo.....

Anonymous,  August 8, 2012 at 11:58 PM  

BEBERAPA FAKTA MENARIK PEMIMPIN2 POLITIK KITA YG TIDAK ANDA KETAHUI:
1. Najib bukanlah berketurunan Bugis. Mengikut sumber yg boleh dipercayai, nenek moyang Najib berasal dari Pulau Jawa. Moyang Tun Razak yg bernama Koesno Sastrodihardjo dtg ke T. Melayu pertengahan abad ke 19.
2. Nama sebenar Lim Kit Siang ialah Lau Boon Keong. Namanya ditukar setelah dia diserahkan kpd keluarga angkatnya. Beliau pernah berkahwin dgn seorang gadis Serani.
3. Hishamuddin Hussein pernah bekerja sebagai supervisor di KFC, semasa menuntut d luar negeri. Tapi telah dipecat kerana tidak mahu menjadi maskot yg menghendaki beliau mendedahkan aurat.
4. Semasa kecil, Nik Aziz pernah dilabel sebagai Gedebe oleh kwn2nya, kerana sifatnya yg baran dan kuat membuli. Apabila meningkat remaja sifat itu hilang & bertukar menjadi alim.
5. Tahukah anda yg Hadi Awang punya hubungan dgn John Carter? Anak kpd 3 pupunya telah berkahwin dgn saudara jauh John Carter yg beragama Islam.
6. Muhyiddin mempunyai hobi yg pelik. Rumahnya d melaka dipenuhi koleksi belalang & iguana.
7. Khairy yg begitu lantang d parlimen, akan menjadi lemah apabila melihat ayam kampung. Fobia ini dikenali sbg Alektorophobia.
8. Semasa bersekolah, Anwar pernah ditampar pengetua, kerana dituduh meletakkan coli d atas kereta seorg guru wanita. Anwar menafikannya.
9. Pd thn 1998, Mahathir pernah bermalam d rumah pelakon terkenal kate Winslet. Ini krn kenderaan yg sepatutnya membawa Dr M ke Hotel telah tersilap mengambil Hillary Clinton. Winslet menawarkan bilik tetamu d rumahnya.
10. Pak Lah yg kelihatan lembut itu sebenarnya memiliki ilmu silat gayong. Beliau hampir saja menamatkan bengkung merah, tapi terpaksa melupakannya apabila bergiat dlm bidang politik.
11. Tahukah anda yg Ali Rustam sangat menggemari game Super Mario & tetris?
12. Tahukah anda bahawa terdapat 11 fakta diberikan di atas? Semua cerita di atas sebenarnya adalah rekaan semata-mata. Tidak ada satu pun yang benar. Jika ada yg benar, itu hanyalah berlaku secara kebetulan sahaja.

Anonymous,  August 9, 2012 at 12:18 AM  

Surat Kabar yang siarkan tu pun kira bersubahat jugak, jangan lah tutup mata lak. Public Bank tak kena pun, pasal apa? Cina MCA ke?

Anonymous,  August 9, 2012 at 2:20 AM  

biase nya her0 kalah dlu..rafizi adalah ik0n bru dlm p0litik 0rg muda..hidup pakatan!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous,  August 9, 2012 at 2:47 AM  

Tak kisah la bocor rahsia ke tak..janji kita dapat tahu penjenayah mcm NFC menipu wang rakyat utk kegunaan peribadi..ini bermakna data dan nombor yg Rafizi tunjuk itu adalah benar dan faktaaaa..bukan auta yg cuba Gomo putar belit..boooooo sama Menteri Mamak Lembuuuu!!

HangKebun,  August 9, 2012 at 3:11 AM  

kalau dah menyeleweng..kena la dedahkan...puiii !!!

Anonymous,  August 9, 2012 at 6:48 AM  

Bank sudah tidak selamat lagi kepada perompak kroni umno bn.segala muslihat atau cara-cara perompak umno mengalihkan hasil rompakan sudah di kantoi oleh pejuang rakyat melalui pekerja bank...tahniah kerana tidak bersekongkol dengan perompak umno bn.kerana marah muslihat mereka terbongkar perompak umno bertindak balas dengan mengenakan akta BAFIA kepada Rafiz.Akibat dari pendedahan ini seluruh rakyat malaysia sudah mengetahuinya bahawa umno adalah politik cari kekayaan mudah dengan bertopeng kan slogan janji di tepati (Umnobn kini dan selamanya rakyat sangsara )

Anonymous,  August 9, 2012 at 10:13 AM  

Aku rsa pizi dah silap langkah.klu pr menang dakwaan terhadap dia akan ditarik blek(contoh penyalahgunaan kuasa).tp klu pr kalah ,agak malang bg dia.kesalahan dia mg berat

Anonymous,  August 9, 2012 at 10:22 AM  

Walau apa pun undang2 tetap undang2. Matlamat tidak menghalalkan cara. Kalau dilihat dari sudut yang positif, perlu ada pengorbanan utk membuat sesuatu kebaikkan. Contohnya, dalam kes NFC ni kalau betul ada penyelewengan maka harus di puji pengorbanan yg dilakukan oleh insan2 berkenaan. Tapi kalau tak ada penyelewengan, maka sia sia je la apa yg diorang korbankan.

Anonymous,  August 9, 2012 at 12:49 PM  

Ado seko anok tupa blowjob dale jambeeee. Buka seluar tunjuk batee, suruh tino gotee. Adooo seko lagi buat dekot hotee, bilo ore tanyoo, dio kato bukee. Suruh gii sumpahh, banyok tipu heloh, suroh tunjuk jam tadok sapa sudah. Ado hok seko lagi lidoh tadok tuule, asa mula kecek cari saloh oreee, silap haribule Kak Jat mula sameee, X dea de habis hok nie. NFC pulok same. Jadi sepanje hidup kena langsai samee.

Anonymous,  August 9, 2012 at 1:12 PM  

si rafizi lembu tu senyum dalam tangis, di luar senyum, di dalam menangis. huhuhuhu.....

Anonymous,  August 9, 2012 at 1:18 PM  

Tun Salleh abbas nak tlg bagi nasihat camna nak lepas gari, tapi x de pula nak bagi cadangan camana nak lepas saman Kak Jat. Memang terjerat.

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP