BREAKING NEWS - Shadow Cabinet Pakatan Revealed

Wednesday, October 3, 2012


Senarai Kabinet Bayangan Pakatan Rakyat

Perdana Menteri: Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR)

Timbalan Perdana Menteri I: Datuk Seri Abdul Hadi Awang (Pas)

Timbalan Perdana Menteri II: Lim Guan Eng (DAP)

Timbalan Perdana Menteri III: (Pemimpin dari Sabah dan Sarawak)

Menteri di Jabatan Perdana Menteri:

Dr Tan Seng Giaw (DAP)

Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail (PKR)

Datuk Mustafa Ali (Pas)

Menteri Kewangan I: Tony Pua (DAP)

Menteri Kewangan II: Rafizi Ramli (PKR)

Menteri Pertahanan: Salahuddin Ayub (Pas)

Menteri Pelajaran: Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin (Pas)

Menteri Dalam Negeri: Azmin Ali (PKR)

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan: Fuziah Salleh (PKR)

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air: Dr Dzulkefly Ahmad (Pas)

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah: Dr Mohd Hatta Ramli (Pas)

Menteri Pengajian Tinggi: Chong Chieng Jen (DAP)

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri: Datuk Husam Musa (Pas)

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi: Dr Che Rosli Che Mat (Pas)

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar: R Sivarasa (PKR)

Menteri Pengangkutan: Khalid Samad (Pas)

Menteri Pelancongan: Elizabeth Wong (PKR)

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani: Tian Chua (PKR)

Menteri Kerja Raya: Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (Pas)

Menteri Kesihatan: Dr Lee Boon Chye (PKR)

Menteri Belia dan Sukan: Yusmadi Yusoff (PKR)

Menteri Sumber Manusia: Gobind Singh Deo (DAP)

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan: S Kulasegaran (DAP)

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan: Anthony Loke (DAP)

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat: Zuraida Kamarudin (PKR)

Menteri Luar Negeri: Datuk Saifuddin Nasution (PKR)

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar: Nurul Izzah Anwar (PKR)

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi: Teresa Kok (DAP)


Senarai diatas ini dikeluarkan oleh Shuhaimi Adun Batu Tiga dalam mesyuarat biro politik PKR baru - baru ini tanpa persetujuan DAP dan PAS. Mereka menganggap kononnya PKR akan menang besar di semua kerusi yang dipertandingkan, manakala parti - parti lain hanyalah pelengkap sahaja.(sumber dalaman PKR)

154 comments:

Anonymous,  October 3, 2012 at 3:36 PM  

menteri dari sabah sarawak brp ramai?

Megat Alam Gempita October 3, 2012 at 3:43 PM  

Hehehe

jangan lupa bro...

Ketua Hakim Negara adalah si betina rasis musang berbulu ayam: Datuk Lau Bee Lan yang bertanggungjawab menghalalkan keputusan mahkamah menghalalkan penggunaan kalimah Allah bagi puak kristian.

Beliau juga bertanggungjawab melepaskan 4 penjenayah ISA dan menekan plak kerjaan supaya bayar 4juta pada Tian Chuak, Badrul Khalwat Amin, Saarib Sungip Poyo dan Hishamuddin Hippiest Rais.

Makin hancur undang-undang Malaysia, silap-silap ditangan malaun betina ni seks jadi bebas dan agama disamaratakan.

Peguam Negara - Datuk Ambiga Seevarasan!

Anonymous,  October 3, 2012 at 3:54 PM  

Satu pun tak boleh pakai....memang jadi 13 may la...

Reverse Gear October 3, 2012 at 4:08 PM  

Menteri Pelancongan = Elizabeth Wong? menteri pelancongan ke pelacuran ni?

Ali October 3, 2012 at 4:13 PM  
This comment has been removed by the author.
Anonymous,  October 3, 2012 at 4:14 PM  

never happen..

Anonymous,  October 3, 2012 at 4:15 PM  

kalu aku jadi lajim ukin, confirm aku da risau apa pasal nama aku tak disebut utk jawatan timblan menteri utk mengisi kuota sabah&sarawak..

RM50k sudah abis kasi bodek itu anwar dgn membeli nota cintanye kpd azizah..adakah itu tidak cukup?

Anonymous,  October 3, 2012 at 4:39 PM  

Menteri Luar Negeri bagi kat indon Saifuddin Nasution elok le..

Anonymous,  October 3, 2012 at 4:43 PM  

berikan org-org cerdik pulak meneraju negara. inilah nama-nama pemimpin yg bakal memacu negara mencapai status negara maju. mereka-meraka inilah yg akan melangsaikan hutang negara yg sekarang sudah berjumlah 400++billion. hidup pakatan, pi mampus bn

Anonymous,  October 3, 2012 at 4:48 PM  

anon 4.43 pm memacu kepala nenek kau botak ada le.. kabinet macam ni boleh buat lagi satu 13 Mei u know

Anonymous,  October 3, 2012 at 4:48 PM  

Penyata kedudukan hutang negara disyaki ‘dihilangkan’ dalam laporan Bajet 2013 dan tidak dinyatakan seperti biasa yang dikemukakan setiap tahun.

Ahli Parlimen PKR Indera Mahkota, Azan Ismail berkata, laporan penyata tentang kedudukan kewangan, hutang, memorandum jaminan kerajaan dan akaun yang melibatkan dana amanah didapati tidak dinyatakan dalam laporan bajet 2013.

“Sangat pelik dan tidak pernah berlaku laporan mustahak sebegini tidak dinyatakan seperti tahun-tahun sebelumnya.

“Perkara ini penting bagi membolehkan ahli Parlimen menelitinya dan membahaskan sebelum belanjawan ini diluluskan dalam Dewan,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Katanya, unjuran angka termasuk bon dan sukuk itu sangat penting kerana boleh memberikan gambaran semasa tentang keyupayaan kewangan negara dan kebolehan kerajaan untuk memberikan peruntukan tambahan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) untuk meringankan beban rakyat.

Beliau turut mempersoalkan sama ada kehilangan penyata hutang negara ini berkaitan dengan Laporan Ketua Audit yang sengaja dikeluarkan lewat dua minggu selepas Belanjawan dibentangkan.

Anonymous,  October 3, 2012 at 4:50 PM  

anon 4.48 hujah bodoh ko tu andaian jer. bukan fakta. kalau takut dgn andaian bila nak maju?

Anonymous,  October 3, 2012 at 4:56 PM  

Nak kurangkan hutang negara? Tahi BABIlah, kalau semua free dan murah.... bengkraplah negara!

Anonymous,  October 3, 2012 at 4:57 PM  

Ini lah angan angan nak jadi pemimpin besar, tetapi tak reti nak memimpin hanya banyak cakap menipu saja. Kalau dia orang jadi memteri, 6 bulan pertama joli habis dulu, kasi lipat dulu projek kerajaan dan yang mana kontraktor boleh bagi kick back berjuta boleh dapat projek. Hari-hari main betina, dan semua pemimpin PAS buang kopiah duduk kat Thailand.
Asyik kawin Muta'ah saja, 3 hari cerai lepas tu cari anak dara lagi.
6 bulan kedua huru hara, gaduh sama sendiri. Soros dan puak Yahudi dah boleh buat bisnis di Malaysia. PAS kata dalam Al-Quran dihalalkan kerana dia orang pun manusia. Kali ini aku pastikan hanya sekerat saja cium kerusi parlimen.

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:01 PM  

Langkah mayat dulu kalau Anwar nak jadi PM Malaysia. Satu dunia tersenyum sinis bila peliwat@penzina jadi PM negara Islam. Biar kita mati dari dosa bersubahat dengan pengikut kaum Nabi Lut.

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:03 PM  

Katanya, unjuran angka termasuk bon dan sukuk itu sangat penting kerana boleh memberikan gambaran semasa tentang keyupayaan kewangan negara dan kebolehan kerajaan untuk memberikan peruntukan tambahan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) untuk meringankan beban rakyat.



bodo2 je kau paste ni yg hujah buku jingga pakatan tu bg free sn sini tu mcm mana plak? anon 4.48 elok sgt lah kalau DS ANUar balon jubur hang smpai rabak biaq pi

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:03 PM  

ni satu lagi malaun yg suka buat andaian. melayu umno memang bodoh kerana tak brani mencuba. kalau tak mencuba macamana kite nak tahu mereka baik ker x. kite beli kereta pun kena test drive dulu. aku tengok negeri-negeri pakatan ok jer. hutang negeri pun langsai dibawah pemerintahan beretika.

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:06 PM  

Geli aku nak mengaku jadi rakyat msia kalau si bahalol fuckatan sume jadi menteri. Dalam parlimen pun perangai macam monyet.

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:10 PM  

TPM Hadi Bawang? OMG!!! Cakap english sepatah haram tak tau. Siap berserban kalau jumpa pemimpin-pemimpin luar orang ingat ini kabinet Malaysia taliban pegang ke?

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:10 PM  

5.03
Tak payah cubalah bodoh bengap. Dalam Al-Quran dah sebut golongan peliwat dan penyokongnya adalah golongan yang di LAKNAT setiap saat. Makna satu negara juga akan dilaknat.

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:12 PM  

anon 5.03 pm
Bukan semua perkara boleh dicuba terutama yang melibatkan akidah yang menyesatkan yang dipelopori oleh PAS dan Anuar liberal...

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:18 PM  

Perumpaan cuba tukar kerajaan dgn test drive kereta adalah statement paling bahlol lagi bangsat penah aku tgk. Baik samakan tukar kerajaan macam berak di tandas. Useless betol la puak2 PR neh. Ntah hape2 punya pemikiran...ikut sedap nenek dia jek.

faizfakhirin October 3, 2012 at 5:20 PM  

Saper memerintah, janji corruption berkurangan. asyik muka lama jer..kdg bosan gak.

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:21 PM  

Now you know kenapa I tak yakin with the opposition yang ada kat Malaysia nowadays.

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:24 PM  



NEGARA BANYAK HUTANG?
TAK PE RAKYAT DIDAHULUKAN UNTUK MEMBAYAR NYA!
BUKA PM, APA ADA HAL!


Anonymous,  October 3, 2012 at 5:44 PM  

5.24
What's the problem negara ada hutang? Semua orang pun berhutang. Islam pun menghalalkan hutang, janji hutang dibayar. Bukan macam saranan pakatan utk buat demonstrasi lari dari hutang ptptn. Sucker...

Anonymous,  October 3, 2012 at 5:50 PM  

anon 5.20
BETUL!!!!!!!!!!!!!MACAM ADA PEMIMPIN TU DARI JALAN TEGAK,JALAN BERTONGKAT,SAMPAIKAN TONGKAT PUN KENA LELONG MASEH TAK MAHU TURUN. AGAKNYA MENUNGGU SAMPAI DIPIMPIN AGAKNYA.

Anonymous,  October 3, 2012 at 6:14 PM  

Kalau Anwar PM, Waliyazubillahminzalik..BOLEH PULAK Bini dia jadi Menteri...

Anonymous,  October 3, 2012 at 6:34 PM  

aku nak tergelak dgn angan2 fuckatan dan barisan kabinet sampah fuckatan....kah kah kah......hancurr negara.!!

Anonymous,  October 3, 2012 at 6:37 PM  

Mcmane pembangkang nk memerintah sdgkan duit br1m yg BN bg kat rakyat siap mintak salurkan ke pakatan..tak caya? Bacalah blog suara pakatan rakyat....huhu hancur pakatan

Anonymous,  October 3, 2012 at 6:38 PM  

laki PM bini menteri, anak menteri,(PKR)
bapak menteri,anak menteri, menantu MP(DAP)
BAPAK MENTERI,ANAK NGANGA,MENANTU NANGA CUCU DOK TERPINGA-PINGA (pas)

Anonymous,  October 3, 2012 at 6:59 PM  

agaknya inilah yang dikatakan demokrasi terpimpin macam kata S kadarisman dalam filem 3 ABDUL

Anonymous,  October 3, 2012 at 7:23 PM  

azan ismail tu mp indera mahkota lg ke?aku dok IM2 xpenah jumpa dia.dgr dah nk lari g trengganu.cakap berapi tp habuk pn tarak..kucar lana parlimen IM

Anonymous,  October 3, 2012 at 7:29 PM  

sokong ko..kroni,nepotisme semua ada.ketirisan mesti berlaku bile melibatkan anak beranak,lakibini dlm satu kabinet.ABAI

Anonymous,  October 3, 2012 at 7:40 PM  

Senarai itu adalah kesalahan dan harus diperbetulkan.
Nizar komunis = menteri hal Ehwal pesakait2 Otak dalam negeri.
Yb Assmin Dayus = Menteri Pengeluaran Aiskrim dalam negeri.
Din Puduraya = Menteri Puduraya dan Hotel2 Puduraya
Din Jerawat batu = Menteri jerawat dalam negeri.
Mak Lampir = Menteri Hal Ehwal Mak2 Lampir dalam negeri
Eli Bogel = Menteri kebudayaan Bogel dalam negeri.
Teresa Cock = menteri makanan anjing dalam negeri
Lim kit Sialan = Menteri Hal Ehwal Komunis
Lim Guan Lanchow = Menteri hal ehwal Lanchow2 dalam negeri
Nurul = Menteri Longkang dan perparitan
Kak Wan Jijik = Menteri Isteri2 Setia Giler Vavi
Wali Terompah = Menteri Nyanyok2 dalam negeri
Anwar Zionist = Menteri hal ehwal KY Jelly dan pengguna2 Kunyit dalam negeri
Osetat Tantaik = Menteri Taik dan najis dalam negeri
Osetat badigol = Menteri kauselling

Anonymous,  October 3, 2012 at 7:42 PM  

shadow cabinet?nt bayang pn xde bile jd menteri.anuWar,AjiJah,nuRul IjAh..ni bukan kroni ke?yg dap tu xpayah sebutla sb xrelevan.xkan dpt undi melayu punya kali ni.bole masuk rekodla ayah,ibu,anak dlm satu kabinet.dunia oh dunia...what goes around comes around."mengata dulang paku serpih,mengata_________________".sambungla sendiri

Anonymous,  October 3, 2012 at 7:46 PM  

menggelupur cai2 umno tengok senarai kabinet bayangan pr. buat pertama kali kita akan tengok muka-muka bersih rasuah dalam kabinet mesia nanti. ABU

Anonymous,  October 3, 2012 at 7:55 PM  

yang mengelupur bukan cai umno, tetapi mereka yang telah tersenarai tapi kalah dalam pru.

Anonymous,  October 3, 2012 at 8:12 PM  

ini jawatan menteri anak beranak dan kroni namanye..
tak boleh bayangkan kesudahan jadinye negara ni... boleh hancor dan kucar kacir dibuatnye..

Anonymous,  October 3, 2012 at 8:13 PM  

berangan lah wahai pecacai2 PR......kih kih kih

Anonymous,  October 3, 2012 at 8:49 PM  

Ha ha ha ha ..... hebat, dari yang hentam belakang, pelakon blue film, yb baring terkangkang dgn bulu lebat di kemaluan pun ada, boneka yahudi pun ada.... kabinet bayangan harapan masa depan menjahanamkan negara!

Anonymous,  October 3, 2012 at 8:56 PM  

adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..

sedihhhhhhhhh aku tengok kabinet bayangan ni..

opppsssss.. lupa lak..nama pun bayangan.. jawab nya bayang bayang je la..

Memanggggggg siallllllllllllll

Anonymous,  October 3, 2012 at 8:57 PM  

@anon 4:43. almost rm500 billion tu national debt, bykannnya gov. debt. domestic debt aka national debt dengan gov. debt pun tak reti nak beza ker weih? Kalu tak nak tengok national debt tinggi, jangan beli rumah secara hutang. Jangan beli kenderaan secara hutang. Jangan berhutang untuk buat investment. jangan hutang dengan ptptn, jangan guna kad kredit. Jangan buat personal loan. Tak kiralah invest kat asb or buat capex. jangan asyik nak mintak subsidi. Insyaallah kuranglah national debt.

Anonymous,  October 3, 2012 at 9:02 PM  

Kalau nak mencuba biar la berpatut! Anwar brahim ko nak bagi peluang? naauzubillah'munzaliq! minta dibiaskan, jahanam umat & Negara ISLAM. Biarlah manasabah bila berfikir.....

Ali October 3, 2012 at 9:27 PM  

Menteri KAYANGAN yg berangan sama dgn 16 sep tahun sudah yg x munasabah.Muka2 menteri bersih? mana x bersih! habih sapu depan belakang licin licau. Sampai bercucu cicit bawa masuk dlm kabinet. Bukan bengkrap lagi deeer TERTIRAP.

Anonymous,  October 3, 2012 at 9:41 PM  

Ni bayangan apa akan jadi kalau kabinet bayangan ni menjadi kenyataan. (yang penting-penting saja):-

PM = akan buang kes liwatnya di COA, akan bayar balik duit zionis 3 billion dari duit rakyat, akan meminda undang-undang yang mengharamkam liwat dan gayisme, akan mebenarkan zionist menubuhkan satu pejabat rahsia di Malaysia.

TPM1 = jabatan dia akan jadi macam kubur tak berfungsi pasal tak reti buat kerja kerana tiada kelulusan akademik profesional

TPM2 = bahasa Melayu bukan lagi bahasa utama pentadbiran, segala bentuk komunikasi kerajaan akan ada 4 bahasa English, BM, Cina dan Tamil, akan mengurangkan kakitangan kerajaan terutama Melayu tetapi menambah bilangan kaum cina dalam jabatan kerajaan dengan nisbah 1:1 dengan peningkatan skala gaji yang mendadak

Menteri Kewangan I & II = akan mengeringkan perbendaharaan kerajaan melalui dasar-dasar kewangan yang tidak mampan semata-mata untuk mengekalkan populis

Menteri Pertahanan: akan menghentikan pemordenan ATM dan memilih membeli senjata kurang kualiti dari negara-negara seperti Iran dan Pakistan

Menteri Pelajaran: akan membuka MRSM dan UiTM kepada semua bangsa, kemasukan ke universiti akan berdasarkan kepada meritrokasi 100%, PSSMI akan dihidupkan

Menteri Dalam Negeri: akan menghidupkan kembali ISA

Menteri Luar: akan menarik diri dari daripada perebutan wilayah samada dengan Indonesia dan China







Anonymous,  October 3, 2012 at 9:46 PM  

Memang tahap bangang gila babi pencacai PR ni nak suruh cuba dulu macam kereta. Tolong jawab,sebelum kau kahwin, kau cuba dulu dengan bakal isteri sebelum kahwin?

Anonymous,  October 3, 2012 at 9:52 PM  

Timbalan Perdana Menteri sampai 3 orang, adeh dasar PKR suka makan gaji buta.

Timbalan Perdana Menteri I: Datuk Seri Abdul Hadi Awang (Pas)

Timbalan Perdana Menteri II: Lim Guan Eng (DAP)

Timbalan Perdana Menteri III: (Pemimpin dari Sabah dan Sarawak)

Prince of Noob October 3, 2012 at 9:58 PM  

oo yeke... anuar jadi pm ke? oooo ingatkan orang lain...

Anonymous,  October 3, 2012 at 10:01 PM  

Pkr/Dap/Pas dgn kabinet masing2..

apa nak jadi dgn negara agak2nye..

tak sanggup nak bayangkan...

Anonymous,  October 3, 2012 at 10:38 PM  

MAT SYABOO TAK TERSENARAI....SUNGGUH MENAKJUBKAN...TAKKAN TAK ADA PORTFOLIO YG SECOCOK DGN BAKAT DAN KEMAHIRAN MAT SYABOO...SETIDAK-TIDAK PON...MAT SYABOO LAYAK MEMEGANG PORTFOLIO BERKENAAN HAL EHWAL ZOO...MAKA TERBAYANGLAH MAT SYABOO DALAM BARISAN KABINET PUNAH RANAH...MENERAJUI DAN MENGEMUDI JAWATAN...MENTERI ZOO NEGARA...A'AAAAAAA...WUU...HUH...HUUUUUUUUUUUU

Anonymous,  October 3, 2012 at 10:55 PM  

HABIS TU NIK AZIZ JADI APA??? MAHAFIRAUN??

Anonymous,  October 3, 2012 at 10:57 PM  

Mat Syabu boleh jadi Menteri Burit Dalam Negeri.

Amacam cai PAS? Setuju kalu takbir 3x!

Warga Putra October 3, 2012 at 11:05 PM  

Lepas PRU13 ni, kebanyakan "menteri2" yang tersenarai tu akan ada banyak masa pergi memancing, menahan bubu dan aktiviti2 serangkaian dengannya. Majoriti orang dah makin celik, bukan makin buta...

Anonymous,  October 3, 2012 at 11:06 PM  

Insyallah jadi kenyataan..

Bagi melayu2 yang dalam umnu menyesal kerana x pilih pr sejak pru12...

Aku pilih pembangkang bukan kerana kepentingan diri sendiri..

Tapi aku nak anak cucu aku yang boleh survival dalam menuju dunia akhir zaman


Menjadi bangsa melayu yang lebih utuh dan solid mempertahankan agama, bangsa dan negara

Anonymous,  October 3, 2012 at 11:13 PM  

hahahahahahahhahahaha!!!! lucunya kabinet pr. takde kelas langsung!!!! hambar!!!!!

Anonymous,  October 3, 2012 at 11:22 PM  

SoCai 11:06

Parti yang mana dalam PR yang solid pertahankan agama & bangsa & negara tu, cai?

Wak Din October 3, 2012 at 11:43 PM  

Salam..

Sebuah blog yang menarik dan berinformasi. Terlanjur dah singgah sini, saya jadi follower di blog ini.

Blog hebat tuan juga telah dipautkan di blog list saya..

Diharap, tuan blog dapat melakukan perkara yang sama di blog saya juga..

Terima kasih..

Den-KLUANG Today
http://kluangtoday.blogspot.com/

Anonymous,  October 3, 2012 at 11:54 PM  

mat sabu elok letak kat menteri pembangunan wanita dan ibu tunggal keh keh keh keh

exPAShit

psssst... ni rindu bayangan ke bayangan gurauan???

Anonymous,  October 4, 2012 at 12:22 AM  

lingkup msia klu camni...mintak dijauhkan.....

Anonymous,  October 4, 2012 at 12:22 AM  

BINI JADI MENTERI, ANAK JADI MENTERI, KRONI JADI MENTERI, DIRI SENDIRI JADI PERDANA MENTERI, ITU BUKAN KRONI, MENATANG HARAM JADAH PUNYA MANUSIA, DULU MASA DALAM UMNO DAN KENA BUANG DOK TUDUH UMNO AMAL KRONI, NEPOTISME DAN MCM2 LG. TUHAN MAHA KAYA, MANUSIA YG DOK TUDUH KAT ORANG MCM, TU LAH YG DIA BUAT. INSAF LA WAHAI SAUDARA2 KU JGN DOK IKUT MANUSIA GILA KUASA TU.NANTI MENYESAL TAK SUDAH. TUHAN DAH BAGI ISYARAT MCM2 SURUH KITA BUKA OTAK DAN HATI KITA TU. BERFIKIRLAH SECARA MATANG DAN JGN TERMAKAN FITNAH2 YG BUSUK DARI ORANG2 KAFIR HARBI TU.

Gewe Kelate October 4, 2012 at 12:37 AM  

Yang kontrol pembangunan wanita mesti kena bagi kat Mat Sabu

Gewe Kelate October 4, 2012 at 12:41 AM  

Kabinet bayangan anwar hanya seperti memasang Kabinet Dapur

Anonymous,  October 4, 2012 at 1:00 AM  

lepas tu suruh semua orang cuba jugak bakal bini dia tu ek..... dah lunyai baru cakap pompuan tu x ngam...

Anonymous,  October 4, 2012 at 1:02 AM  

dia menteri penerangan....

Anonymous,  October 4, 2012 at 1:50 AM  

hidup lg papagomo babi laknat ni? ingat dah mampos kena himpit ngan tanah...

Anonymous,  October 4, 2012 at 2:10 AM  

semua org akan mati..
apa kau ingat, kau tu tak mati ke... silap2 kau yg dulu mampos..

Anonymous,  October 4, 2012 at 5:56 AM  

Rakyat benci Pemimpin yg tak bermoral. Rakyat menolak pemimpin yg penipu, pembohong dan kuat fitnah. Rakyat akan merejam pemimpin yg sanggup menjadi perkakas Yahudi Zionist Neocons, sanggup menjadi barua lahanat. Rakyat akan merejam pemimpin yg kerkecimpung dalam kancah terkutok iaitu menjuboh, Seorang peliwat yg ketagih lobang taik, lobang najis, lobang juborrr. Negera akan mendapat musibah dan bala kalau pemimpin yg begitu.
Selamatkanlah bumi tanah Melayu dari mendapat bala petaka kerana mempunyai pemimpin yg barua lahanat Yahudi Zionist Neocons dan peliwat terkutok.

Anonymous,  October 4, 2012 at 6:20 AM  

Anwar Zionist memang berani, berani melondehkan diri tanpa se utas benang menutopi aurat dan dipertonton semua umat manusia. Berani berbogel di dalam video untuk dipertontonkan kepada semua orang se dunia dan menunjokkan perot dia yg boroi, tetek yg menggelebeh, kote yg bengkok, pantat yg taypus. Anwar Zionist memang berani melakukan adegan terjungkit jangkat, korner baring, terhenjut henjut anukera, terlentang kura kura, tertonggek, walaupun di sahkan oleh pakar sakit tulang belakang yg dia sakit tulang belakang kronik dan kote dia mati pucok.

Anwar Zionist memang berani, berani berlakon dalam mahkamah nak jalan kena dipapah, siap pake bengkong leher, bengkong badan dan disiapkan bekal bantal untuk buat sebagai alas, pijak semut pun tak mati.

Anwar Zionist memang berani, berani hanya terhadap adik2 terangkat, pembancuh2 kopi, isteri Assmin Aiskrim, pelacur2 dalam dan luar negara,
Anwar Zionist memang berani, berani menengking nengking wartawan yg hanya menjalankan tugas.
Anwar Zionist memang berani(bacul, dayus,bapok Siam).

Anonymous,  October 4, 2012 at 7:10 AM  

NAUZUBILLAH!!

Anonymous,  October 4, 2012 at 7:30 AM  

ada seorang tu jangan letak menteri dalam negeri-sebab polis terlalu takut denganya-mengigit.

Anonymous,  October 4, 2012 at 8:08 AM  

Mereka akan diberi otonomi

Anonymous,  October 4, 2012 at 8:10 AM  

Ada lagu patriotik baru: "Menuju Kearah Kehancuran"

Anonymous,  October 4, 2012 at 8:12 AM  

Tak boleh pakai; jangan simpan. Buang atau recycle

Anonymous,  October 4, 2012 at 8:14 AM  

Dua-dua boleh. Jimat sumber tenaga manusia.

Anonymous,  October 4, 2012 at 8:29 AM  

ok jugak tu..ada kroni jugak..hahaha..bayangan yang menjadi angan-angan tak sudah....kesian..

Anonymous,  October 4, 2012 at 8:32 AM  

Kerajaan anak beranak? baguslah. Sekarang dah nampak tuhan dah tunjuk kebenaran, alhamdulillah.

Anonymous,  October 4, 2012 at 8:45 AM  

Sila pastikan yang hendak memegang jawatan Perdana Menteri mempunyai ijazah sekurang-kurangnya kelas 2 rendah. Anwar hanya mempunyai ijazah Pengajian Melayu, General Degree sahaja.

Jaz

Anonymous,  October 4, 2012 at 9:04 AM  

setakat bayangan jela.... aku doakan diorg semua ni... dlm parlimen pun x layak duduk lpas pru13 nnt.. nauzzubillah ... x nak aku pemimpin yg munafik dan rosak moral mcm ni jd pemerintah... yg sokong diorg ni semua... tanggungla dosa smpai kiamat.sokong umat nabi luth ... isk isk isk.... bodo piang punye pencacai

Anonymous,  October 4, 2012 at 9:07 AM  

KESIAN MAHFUZ! TAL JADI TIMBALAN PUN JADILAH

Anonymous,  October 4, 2012 at 9:41 AM  

cerdikk... ha ha ... musykil nya.... upin & ipin pon tgelak ... ha ha... study pon repeat paper 2 kali.... ade hati nak jd pm... wakaka... jd pm golongan lgbt bole la kutt...

Anonymous,  October 4, 2012 at 9:43 AM  

bodoh punya olang tulus guna totey ..

tokgaru October 4, 2012 at 9:46 AM  

Terima kasih Gomo.

Dengan tersiarnya kabinet bayangan kerajaan PR ini maka tahu lah kita akan status Pas dalam kabinet.

Saya masih menjadikan Hudud sebagai isu pokok. Pas berkeras nak laksana Hudud. Syabash diucapkan. Persolannya BOLEH ka ?

Khas untuk penyokong Pas yang rata2 tak berapa celik metamatik. Daripada 33 ahli kabinet PR hanya ada 10 orang dari Pas (30.3%). PKR pula hanya ada 9 orang wakil beragama islam. Yang selebihnya adalah wakil bukan islam.

Penyokong2 Pas yang tak berapa pandai metamatik, mereka sokong Pas kerana yakin Pas akan laksana Hudud jika diberi peluang ke Putrajaya. Ya memang benar, peluang dah diberi, tapi cuba tengok kedudukan taukey Pas sendiri, dalam apa jawatan dia berada .... setakat jadi TPM1 saja. Kalau dia nak juga laksana Hudud dia terpaksa melalui banyak halangan :

1. Hadi Awang kena langkah kepala Anwar.
2. Hadi Awang kena lobi YB islam dari PKR.
3. Hadi Awang kena lobi YB dari Umno.
4. Hadi Awang kena dapatkan sokongan 2/3 ahli dewan.

Kalau dia lulus empat halangan itu, saya gerenti Hudud akan menjadi kenyataan.

Saya tak halang orang2 Pas kalau nak undi Pas ... undilah kerana dia parti kamu. Tapi janganlah undi Pas kerana duk pasang angan2 kononnya Pas akan melaksanakan Hudud sedangkan Umno tidak. Janganlah jadi bodoh sampai macam tu sekali.

Saya tak harap penyokong Pas nak undi Umno. Cuma saya harap jangan kerana benci kan Umno sampai sanggup undi DAP. Umno tak laksanakan Hudud, ya saya akui memang benar dakwaan itu. Tapi pernah kah kita terdengar atau terbaca atau terpandang Umno menolak dan menentang Hudud ... yang pernah tolong sebut Bila ? Dimana ? Siapa ?. Sedangkan DAP terang2 menolak dan menentang Hudud ... Karpal Singh, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng satu nada.

Saya nak ulang. Tak apa orang Pas tak mahu undi Umno. Tapi jika orang Pas undi DAP maknanya orang Pas juga sebenarnya secara terang2 menolak dan menentang Hudud ... kerana jika DAP menerima dan menyokong perlaksanaan Hudud maka wajarlah orang2 Pas memberi undi kepadanya atas nawaitu ingin melihat hukum Allah itu ditegakkan di bumi Malaysia ini.

Saya percaya orang2 Pas ni bukan lah robot yang tak punya akal dan fikiran, mereka juga manusia seperti orang2 Umno yang mampu berfikir dengan waras tanpa dipengaruhi oleh emosi.

Maaf terpanjang sedikit leteran saya. Bukan apa cuma nak bagi sahabat2 dalam Pas ni cerdik sikit.

Anonymous,  October 4, 2012 at 9:48 AM  

Tuan2 jgn suka menfitnah org lain, memaki hamun orang lain, jgn menyokong org2 yg kuat makan rasuah, kabinet bayangan ini sangatlah cantik, aku sokong, moga Malaysia menjadi negara yg maju dan makmur!

Anonymous,  October 4, 2012 at 9:49 AM  

Mat Sabu patut dibagi jawatan baru yakni Menteri Pemeliharahaan Kerohanian Wanita.

Anonymous,  October 4, 2012 at 9:58 AM  

Cukup bernas pandangan Tokgaru. Barang dingatkan, seandainya Hudud mahu dilaksanakan, pemindaan malah rombakan besar-besaran mesti dibuat ke atas Perlembagaan Persekutuan memandangkan Hudud tidak boleh dianggap sebagai undang-undang kecil (by-laws) kerana perlaksanaan hukuman dalam Hudud sama malah lebih berat daripada hukuman di dalam Undang-Undang Jenayah misalnya. Itu pengikut PAS dan kita yang mahukan Hudud perlu fikirkan dan pertimbangkan mengapa hingga hari ini cukup sukar bagi UMNO/BN untuk melaksanakannya.

Anonymous,  October 4, 2012 at 9:58 AM  

bersih rasuah.... wakaka... itulah bapak & raja segala jenis rasuah kt muka bumi....jgnkan duit.... chinadoll... pungkoq... eskrim...toy boy sume ado.... geli ketiak aku dgn cai2 pr yg cakap guna kotey....

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:03 AM  

Aku tolak pemimpin yg rasuah, gila kuasa, suka menyalahguna kuasa, suka membuat fitnah, menabur fitnah sini sana, sombong dan takabur, samseng.. maka tolak lah BN, aku sokong PR untuk Malaysia yg maju, sejahtera dan berkebajikan.

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:10 AM  

Standard lah kat Malaysia ni.. Dah naik muak dah menengoknya.. Standard lah kalau kata Pakatan tak boleh pakai 100%, Pakatan tak guna, Pakatan itu, Pakatan ini..

Yang layak memerintah sampai hari kiamat cumalah Be End.. Be End lah 100% terbaik.. Be End lah yang maksum.. Be End lah yang diredhai Allah.. Semuanya Be End lah.. Kalau Khalifah Islam dulu-dulu bangkang Be End pun, akan dianggap pengkhianat.. Sebab Be End lah suci..

Apa pun Pakatan buat semua tak betul.. Standard lah politik kat Malaysia ni.. Politik budak-budak.. Tak mencapai tahap UK atau US.. (kalau cakap macam ni pun tak boleh, disuruhnya kita migrate ke UK atau US lak sebab negara ni MAK BAPAK TOK NENEK Be End yang punya)

Sukati kau lah Be End.. Nak melawan kau, kami tak mampu.. Kami mana ada TV1, TV3 atau Utusan.. Rasanya Pakatan akan tetap jadi pembangkang lah sebab mana ada jalan nak menang pun, semua Be End sapu.. Media dia sapu.. Cuba letak jumlah hutang negara kat muka depan Utusan, mesti esok hari juga Be End kalah.. Apa nak buat, ramai Hang Nadim dalam Pakatan pun tak boleh nak buat apa, ada 5-6 orang Hang Tuah pun tak boleh buat apa dah, pasal Be End ada power..

Kesian betul jadi pembangkang di Malaysia.. Kalau jadi pembangkang di Thailand atau UK, ada peluang juga jadi PM, tapi sini, takdaklah, tak mungkinlah Pakatan dapat pegang persekutuan..

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:18 AM  

10.10 kalau PR tu pembangkang yang pro dan seratus-peratus telus macam parti Democrat atau parti Buru dsb. di US atau UK tak apa la. Ni PR ngan barisan PKR, PAS dan DAP bukan saja tak dapat buktikan profesionalisme dan kredibiliti tapi sama sendiri pun selalu bertelagah dan tak sehaluan. Sampai hari ini PR tak mampu didaftarkan sebagai satu kumpulan pembangkang untuk menandingi BN dalam mana-mana pilihanraya.

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:19 AM  

Jangan mudah percaya kpd berita2 fitnah yang datang dari orang2 fasik/ munafik. Org2 fasik memang gemar menabur fitnah, jgn mudah percaya kpd bisikan2 halus dari iblis dan syaitan yg suka menabur fitnah. Tolak lah Be End.

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:22 AM  

aku sokong kabint bayangan ini. nampak jauh lebih bagus dari kabinet bn yg ade skg. undiku nanti utk pr

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:24 AM  

bn adalah syaitan yg dikenali

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:25 AM  

abg mat sabu menteri apa huhuhu timbalan presiden pas tu hahaa

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:25 AM  

Budus punya orang cakap guna pungkoq.. guna totey... yg amik nota pon chinadoll... mmg lingkup...

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:26 AM  

10:18

Tu lah pasai, tak boleh nak buat apa dah.. Balik-balik orang akan kata tak bersatu lah, tak pro lah, tak sehaluan lah, semuanya 100% buruk lah, takdak 1% pun yang betul (walaupun tak logiklah kan 1% pun takdak yang betul).. Depa buat baik 10% pun tak akan dikira, tetap 100% buruk jugak bak kata Be End.. Nak buat macamana kalau Be End dah tuned macam itu.. Pakatan takdak chance langsung pun nak pegang persekutuan.. Mentalitinya ialah, cuma Be End yang mampu memerintah Malaysia.. Kalau letak PM UK kat Pakatan pun, tetap kata tak layak jugak.. Letak Khalifah Ar Rashidin pun (kalau) pun dikira tak layak juga, pasai Be End lebih baik daripada Khalifah.. Itu lah dia.. Nak buat mcamana lagi? Migrate saja lah.. Jadi pembangkang di sini takdak untung, takkan boleh menang untuk selama-lamanya punya lah.. Sabo jelah..

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:27 AM  

Tak sampai sejam sesi hangout Najib Razak tamat, video tersebut yang sepatutnya masih boleh ditonton telah diprivatekan.

Video sesi hangout Anwar Ibrahim yang dirakamkan pada 17 ogos lepas peliknya masih boleh ditonton hingga tengah malam tadi.

Mungkinkah faktor terlalu banyak yang dislike dan komen-komen yang agak pedas telah membuatkan najib razak bersetuju untuk memprivatekan video tersebut?.

Baiklah, kita bezakan siapa lebih telus?, besar kemungkinan video najib akan diedit (dipotong-potong) dan dimuat semula bagi menutup peristiwa memalukan yang telah "tukanglawan" siarkan sebelum ini.

Ini bermakna, najib tidak dapat terima riaksi ramai yang jelas tidak memihak pada najib pada sesi selama 1 jam itu.

Untuk mengatakan memang siaran itu tidak dapat ditonton selepas sesi tamat itu mustahil kerana video Google hangout Anwar Ibrahim terus boleh ditonton sehingga kini tanpa perlu ada suntingan atau pengubahsuaian sebelum dinaik semula.

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:30 AM  

come on najib... dah la debat pun takut.. video pun nak private... malunya aku dapat PM camni... naik pun atas mandat kepunyaan Pak Lah... bukan dia sendiri yang punya... hadoi...

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:37 AM  

Kak bedah dn kuncu2 kaki carut ni sbenarnya cybertrooper PR.
Konon2nya penyokong Umno Bn tapi post melampau. Fight like a
man la, ko jantan. Jgn nk memburukkan nama baik Umno.

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:38 AM  

Rakyat Malaysia jgn mudah percaya kpd khurafat (kepercayaan tahyol) bahawa Be End sahaja yg boleh memerintah Malaysia, org yg paling kuat percaya kpd khurafat ini ialah Dr. Mahathir! UMno telah pun diharamkan oleh mahkamah beberapa tahun dulu, yg ada skrg hanyalah UMNo BARU yg tidak terlibat langsung dlm perjuangan kemerdekaan Malaysia!

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:38 AM  

aku cabar admin adakan undian di sini samada sokong bn atau pr. ade berani ka admin? ni rumah sendiri tentulah bn akan menang ye tak? ade telur tak admin? atau admin jugak sama macam roti najib?

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:39 AM  

memburukkan nama baik umno? sejak bila lak nama umno tu dah baik? kahkahkah

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:43 AM  

Be end kan suci.. (kata mereka lah)..

Aku pelik kenapa Be End nak pegang kuasa sampai bila-bila walau dengan apa cara sekalipun.. Ok lah, kalau Be End tak nak mengalah dengan Pakatan, bagi parti Konservatif tadbir Malaysia, dia nak bagi tak?

Mungkin tak nak jugalah kot, sebab khazanah negara kita ni besar sungguh.. 7 keturunan pun tak habis.. Almarhum Tunku pun kata, "negagha kitaa ni kaya raya.."

Rakyat papa kedana bayar macam-macam mahal, takpe..

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:43 AM  

10.26 kena ingat pertanggajawaban untuk menerajui Malaysia yang berbilang kaum dan agama ini bukan perkara mudah macam menukar AJK Kelab Pencinta Rama-rama misalnya. Kepemimpinan Malaysia di bawah kerajaan sedia ada yang ada pada hari ini yang menjadikannya antara negara teraman dan termakmur di rantau Asia adalah suatu pencapaian yang mengkagumkan. Bukan mudah memimpin Malaysia kalau tidak benar-benar berkemampuan kerana ia seperti meniti di atas titian yang amat rapuh. Sanggupkah kita berikan lilin yang menyala kepada seorang anak kecil yang kita pertanggungjawabkan untuk menjaga sebuah stor minyak petrol?

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:43 AM  

dalam bn ada rasuah... pr pun ada
dalam bn ada kronisme... pr pun ada
dalam bn ada skandal... pr pun ada
cuma dalam bn yg ada rasuah, kronisme atau skandal kebanyakkannya dah out dah tukar, tapi dalam pr??? bapak segala rasuah, kronisme dan skandal masih dok menempel. ada beberapa perkara aku tak suka kat bn tapi ada banyak perkara aku meluat kat pr. so tetapkan hati dan pendirian. undi aku untuk barisan nasional... i followwwww

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:44 AM  

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menjemput peguam Perancis datang ke Malaysia untuk memberi taklimat kepada Ahli Parlimen berhubung kes pembelian dua kapal selam Scorpene yang sedang berjalan di mahkamah Perancis.

Naib Presiden PKR R Sivarasa berkata, taklimat itu bagi membolehkan ahli parlimen Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat mendengar penjelasan mengenai dokumen hasil siasatan polis Perancis kepada badan kehakiman negara itu.

Surat jemputan yang ditujukan kepada peguam mewakili Suaram yang mengendalikan kes Scorpene di Perancis, William Bourdon dan Joseph Breham, menjemput mereka supaya datang dalam tempoh sehingga Parlimen tamat bersidang pada 22 November depan.

Turut dijemput peguam mewakili syarikat pertahanan Perancis yang terlibat dalam penjualan Scorpene iaitu Direction des Construction Navales Services (DCNS), Olivier Metzner hadir memberi taklimat.

“Rakyat Malaysia nak dengar tentang skandal bayaran 114 juta Euro kepada Syarikat Perimekar Sdn Bhd yang dimiliki Abdul Razak Baginda bagi tujuan ‘logistical support for training’

“Tapi semua orang tahu Perimekar tidak layak dan tiada pengalaman langsung tentang kapal selam tapi diberikan kontrak bernilai lebih RM500 juta,” katanya dalam sidang media di Parlimen di sini hari ini.

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:49 AM  

Kenapa kita mendengar rakyat bercakap dan berbincang tentang politik tidak henti-henti sehinggakan jarang-jarang kita mendengar orang ramai bercakap pasal lain. Keadaan sebegini tidak pernah berlaku sampai ketahap ini dan ini sahaja menunjukkan rakyat sedang dalam pencarian. Kehidupan rakyat tentulah ada masa pasang dan surutnya dan ia bergantung kepada siapa yang mentadbir dan memerintah kita. Setiap rakyat ditadbir oleh badan kerajaan secara ‘direct’ atau ‘indirect’ di dalam mana-mana negara yang berkerajaan.

Rakyat ditadbir oleh kerajaan sehingga dikampung-kampung dan mereka ditadbir oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK). JKKK itu adalah struktur pentadbiran kerajaan yang terendah sekali. Selalunya apabila sampai rakyat biasa bercakap ditempat-tempat awam tentang politik, tidak akan ada perkara lain yang berlaku selain dari berlakunya perubahan. Dalam politik dini hari rakyat Malaysia setiap peringkat bercakap politik dan politik kepartian.

Perubahan itu tetap berlaku dan ini adalah hakikat yang tidak boleh di nafikan oleh sejarah. Kita tidak terlepas daripada angin perubahan ini dan sememangnya perubahan itu sudah sampai untuk berlaku. Kalaulah Muhammad SAW dahulu tidak berhijrah Islam itu susah untuk berkembang kerana masalah tentangan dari kaum mushrikin Makkah. Kemajuan dan perkembangan Islam sendiri terpaksa melalui perubahan dalam bentuk hijrah

Penghjrahan Muhammad SAW dengan sahabat-sahabat baginda ke Madinah telah mengembangkan makallah Islam sehingga Islam itu merebak ke merata pelusuk dunia sehingga ke Cina. Jika Muhammad masih kekal di Makkah Islam tidak mungkin berkembang dan menempa kemajuan kerana kekalutan keadaan di Makkah itu sendiri. Tetapi apabila Muhammad SAW sampai ke Madinah baginda telah di sambut oleh kaum ansar dan kawarij dengan begitu mesra, maka Muhammad SAW berjaya mengembangkan makallah Islam itu dengan jayanya dan berkembanglah agama suci kita itu di Madinah tanpa halangan yang besar.

-Aspan Alias

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:54 AM  

anwar ibrahim anugerah tuhan ( kata mereka la... )

aku pun pelik apasal die beria2 nak jadik pm. dah le skandal sana sini terbongkar. tak malu ke? dulu kata bn itu ini, skang ni apa yg die dok kata itu yang die buat... sori la nuar aku tak sebangang dan sebangsat pencacai ko yang kurang ajar tu...

pssst... orang malas aje papa kedana ni. tau mintak subsidi jer.

tibai

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:55 AM  

sakit perut...menahan ketawa...lawak2..Udah-udah lah mimpi..negara Islam Pas ke ni...

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:56 AM  

Tuan Aspan,

Masalahnya di negara kita ni lain.. Ada pula yang berani kata "hanya kami yang layak dan mampu memerintah, pihak lain tak layak.."

Dia tak tahu rakyat dah meluat.. Dalam Utuse Meloya hari-hari sembang dia ajelah yang baik.. Orang lain tak ada sebesar zarah pun yang baik..

Apa yang boleh dibuat lagi.. Bayar ajelah harga yang mahal.. Tak ada jalan lain dah..

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:56 AM  

Kalau menteri kewangan dgn menteri pendidikan bagi kat cina, memang merempat la melayu pas ni

Anonymous,  October 4, 2012 at 10:59 AM  

Begitu jugalah kita di negara ini yang inginkan perubahan itu. Kekalutan politik di negara kita tidak akan dapat diperbaiki selagi kita tidak mahu melakukan hijrah itu dengan berani. Yang penting bagi kita ialah untuk meninggalkan kekalutan yang kita sedang hadapi oleh kerana masalah-masalah yang kita semua tahu dan telah selalu di sebut dan di tulis oleh banyak penulis dan pemikir kita.

Hanya yang menjadi masalah sekarang di negara kita ialah perubahan itu terpaksa melalui usaha yang sangat rumit kerana kita belum pernah lagi melalui perubahan sejak merdeka dahulu. Tetapi di atas kerumitan inilah datangnya perjuangan dan dalam usaha yang sebegini ia tidak mungkin boleh di capai dengan mudah kerana bukan perkara senang untuk memecahkan budaya yang songsang yang telah berakar umbi dalam masyarakat kita. Bak kata pepatah, ‘pecahkan ruyungnya dahulu sebelum kita mendapat sagunya’.

Sekarang ruyungnya sudah hampir pecah dan sagunya sudah kita nampak. Hanya menunggu masanya sahaja bagi rakyat negara ini merasakan nikmat pembaharuan yang sedang berlaku dengan derasnya di kalangan kita di sini.

Barulah sekarang kita lihat dengan jelas yang perubahan itu agak pasti akan berlaku dan ianya sudah begitu hampir dengan kenyataannya. Tidak ada sesuatu kuasa yang boleh bertahan selama-lamanya termasuklah mereka yang sedang berkuasa di negara kita ini. Tanda-tanda perubahan sudah di tunjukkan dalam pilihanraya yang lalu dengan bertambahnya pengaruh parti-parti alternatif sehinggakan BN telah kehilangan majoriti tradisi 2/3 di Dewan Parlimen dan lima Dewan Legislatif negeri-negeri dalam persekutuan ini telah di ambil alih oleh pihak alternatif.

Ramai yang berharap dengan berusaha keras untuk melakukan ‘follow through’ kepada apa yang di capai oleh pihak alternatif dalam pilihanraya yang lalu. Angin perubahan ini bertiup begitu kencang sehinggakan pihak pemerintah sekarang terpaksa bertahan dengan berbagai-bagai cara kerana pihak pemerintah sekarang belum pernah mengalami perubahan selama ini. Namun benteng pertahanan mereka itu tidak akan mampu menahan ombak perubahan yang sedang melanda kita pada masa ini.

-Aspan Alias

Anonymous,  October 4, 2012 at 11:01 AM  

Ramai sangat tukang tilik Bab Negara kat sini lah.. Muahaha..

Semuanya orang lain tak betul aje.. Dia aje yang betul.. Pemikiran kanak-kanak Datch Ladi.. Taraf bawah kaki je bebudak ni.. Muda-muda lagi ni.. Tahun 98 tah2 sekolah rendah lagi kot..

Anonymous,  October 4, 2012 at 11:03 AM  

penyokong penyokong penjubboooooooooooooo..... x nak taubat ke sokong pemimpin camni?dr komen korang pun dah tau... otak korang tu letak kat koTe... HAHAHHAHA

Anonymous,  October 4, 2012 at 11:04 AM  

Tentang dari penyokong-penyokong BN pada hari ini tidak perlu di risaukan kerana mereka itu adalah dikalangan mereka yang berada di dalam ‘comfort zone’ dan payah untuk membawa mereka berjuang. Semasa mereka perjuangkan kemerdekaan oleh pimpinan terdahulu itu, ramai pegawai-pegawai kerajaan dan mereka yang makan gaji dengan pentadbiran British dahulu amat takut menerima kemerdekaan ini

Ramai di antara mereka berkata yang kita tidak akan berjaya mengendalikan sebuah negara yang kita tadbir sendiri kerana kita tidak ada kemampuan apa-apa. Mereka berkata, hendak membuat jarum pun kita tidak boleh lakukan, masakan kita berdaya untuk mengendalikan kemerdekaan negara.

Tetapi apabila kita mencapai kemerdekaan kumpulan ini jugalah yang telah mendapat nikmatnya dan menjadi pembesar-pembesar negara dan negeri kita. Begitu jugalah dengan apa yang kita hadapi sekarang. Ramai di antara penyokong kerajaan pada hari ini berkata belum tentu lagi PR akan berjaya memerintah negara dengan baik jika di berikan mandat dalam pilihanraya ini.

Tetapi itu merupakan masalah yang biasa apabila kita hendak melakukan perubahan. Kemampuan PR untuk mentadbir negara kita adalah lebih baik dari apa yang ada pada hari ini. Yang sudah pasti UMNO dan BN tidak mampu lagi mengendalikan rakyat dan negara dengan baik kerana UMNO dan BN tidak berkemampuan untuk menguruskan kejayaan.

Mereka telah merosakkan semua kejayaan yang kita telah capai dengan jayanya dahulu. Hakikatnya jika BN masih di berikan mandat ia bermakna kita telah gagal untuk berubah yang sangat-sangat perlu bagi rakyat negara kita sekarang ini.

Tetapi jika kita timbang dari sudut keinginan rakyat untuk berubah pada hari ini, insyaallah kita akan mencapainya dalam pilihanraya yang akan datang ini. Bersedia sahajalah untuk hidup dalam ‘ambience’ politik yang baru untuk kehidupan yang jauh dari kemelut yang kita hadapi sejak beberapa lama dahulu.

Kita terpaksa jauhkan diri kita dari kemelut ini. Jangan sekali-kali kita menzalimi diri kita dengan membiarkan kita masih berada bersama pentadbiran yang telah melakukan kemungkaran politik dan ekonomi serta sosial negara kita.

- Aspan Alias

Anonymous,  October 4, 2012 at 11:11 AM  

Standard lah tu.. Penyokong Bab Negara pasti akan keluarkan dari poket mereka kertas buruk lama yang ada tulis jubo, chinadoll, pengkhianat, dan lain-lain.. Cerita Port Dicksonion tak berani nak cerita..

Cerita lain tak ada.. Dalam blog ni berani lah jadi keyboard warrior.. Luar tengok, terkincit kot lari lintang pukang kalau ajak debat.. Dalam ni lu boleh la dabik dada konon-konon berani, brader..

Konon lu ajelah yang betul ke brader..? Lu maksum ke bro? Kalau solat pun tak cukup, tak payah nak jubokan orang lah.. Macam bagus.. Pegi daaa..

Anonymous,  October 4, 2012 at 11:12 AM  

Bila Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) buat Hangouts... Datuk Seri Haji Najib (DSHN) pun nak buat gak... DSAI buat sampai selesai Hangouts tapi DSHN tak sampai sejam bersiaran terus saja ianya di Privatekan... kah kah kah... pasal apa lu Privatekan beb... dah tak lalu nak menghadapi Kenyataan yang lu tu di BENCI sebahagian besar warga Alam Maya... kah kah kah !.

Anonymous,  October 4, 2012 at 11:24 AM  

Milosuam(Khamis 4 Oktober)- Dipercayai gara-gara lebih banyak 'dislikes' yang diterima berbanding 'likes', kurang dari sejam sejam sesi hangout #TanyaNajib Budget 2013 tamat, video tersebut yang sepatutnya masih boleh ditonton oleh warga internet telah di'private' kan.

Ini berbeza dengan Video sesi hangout Anwar Ibrahim yang dirakamkan pada 17 ogos lepas yang masih boleh ditonton hingga sekarang.

Najib dilihat cuba menandingi Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang sebelum ini mencipta sejarah tersendiri apabila muncul sebagai ahli politik pertama di Asia bersiaran melalui Google Hangout, melalui program #BorakAnwar.

Malangnya apa yang diharapkan olehnya tidak menjadi kenyataan. Video siaran langsung #TanyaNajib yang dianjurkan oleh beliau nampaknya tidak disukai oleh majoriti penonton warga maya.

Kira-kira sepuluh minit selepas program siaran langsung itu selesai, video tersebut menerima hanya 605 undian likes berbanding 1,409 dislikes daripada penonton .
Dan akhirnya bagi mengelakkan lebih banyak 'dislikes' diterima ianya telah di 'private' kan..

Anonymous,  October 4, 2012 at 11:27 AM  

Puak2 songsang kaum lut nie nak cina doll kan rakyat, BN rasuah...bila tanya bukti...x de pulak...rasuah pun depa x faham...x sanggup aku tgk PM seorang kaki pelacur, kaki liwat & menyokong keselamatan israel.

Anonymous,  October 4, 2012 at 11:30 AM  

11:27

Yelah, kau ajelah yang betul.. Maksum ko ni.. Orang lain semuanya songsang, kaum Nabi Luth, Chinadoll.. Kau aje yang maksum.. Bebas daripada dosa.. Kau kan malaikat..

Pegi daa.. Bawah kaki je taraf ko tu.. Jangan sembang alim lah.. Macam baik..

Anonymous,  October 4, 2012 at 11:39 AM  

Anon 11.24 menulis..salin tampal

"Anwar Ibrahim yang sebelum ini mencipta sejarah tersendiri apabila muncul sebagai ahli politik pertama di Asia bersiaran melalui Google Hangout, melalui program #BorakAnwar."

Sila bandingkan yang lagi panaz ni-

Anwar Ibrahim sebelum ini mencipta sejarah tersendiri dengan apabila muncul sebagai ahli polik pertama di dunia yang menunjukkan berbogel menunjukkan kote betul-betul depan kemera melalui video yang disiarkan melalui blog-blog menarik melalui rakaman "China Doll".

Anonymous,  October 4, 2012 at 12:05 PM  

...sebagai orang melayu dah tentu aku menyokong "ketuanan melayu"(baca UMNO)...baru nak syiok terima duit BR1M RM500 minit mesyuarat kenduri kahwin anak Ali Rustam bocor pulak dah!!!...ayoyo...amma...appa...macamana nk spin niih? fening2

merbah desa sgt,  October 4, 2012 at 12:13 PM  

ini baru bayangan menteri cabinet kerajaan pusat belum lagi menteri2 dalam negeri masing2.mungkin kalau ada menteri besar ada pula menteri sedang dan menteri kecik dah tu pulak dap dan pas tak setuju dengan cadangan pkr ni.kedua dua parti pembangkang ni pulak ada juga merancang barisan menteri2 cabinet mereka sendiri.dah nampak sangat ketiga tiga parti pembangkang ni tak ngam.kau org nak sokong juga.ketiga tiga parti pembangkang ni akan berebut nakkan putrajaya.pergaduhan dan huruhara pasti akan berlaku dan kita[rakyat] semua akan susah[menerima bala]hasil dari perebutan kuasa dari perbuatan mereka bertiga[PR].

Anonymous,  October 4, 2012 at 12:22 PM  

HAHAHAHA PAKATAN KENA MAIN DENGAN NAJIB..BILA KO KELUARKAN NAMA MACAM NI RAMAILAH YANG AKAN MAKAN HATI..NAK BAWA PEGUAM KONON..APA KELAYAKAN PEGUAM TU NAK MASUK PARLIMEN?KES TU XDER PUN DIBICARAKAN KAT PERANCIS TU..APA CITE DR ZUL(PAS) GELARAN MEREKA PEJUANG ISLAM DEMOKRAT?APA TU ISLAM DEMOKRAT?ASPAN MUNGKIN BOLEH ULAS KOT?

Anonymous,  October 4, 2012 at 12:24 PM  

....kasyafnya ko MERBAH DESA! nampak apa akan berlaku pada masa depan TAPI ko x nampak plak realiti yg berlaku sekarang...heran gak aku? negeri2 yg PR perintah x huru hara pun? setakat salah faham sikit tu biasa le BRO dlm keluarga sendiri pun berlaku...

Anonymous,  October 4, 2012 at 1:57 PM  

cai-cai umno ni memang ramai terer meramal ape yg akan berlaku mase depan sebab dah biasa meramal no 4d. tapi yg herannya ape yg sedang berlaku depan mate die x nampak plak. misalnya kekayaan luarbiasa pemimpin mereka sedangkan rakyat ramai yg miskin. bukankah bodoh namanye tu

Anonymous,  October 4, 2012 at 2:00 PM  

setiap tahun hutang negara semakin mencanak naik die x nampak plak.

Anonymous,  October 4, 2012 at 2:15 PM  

ini bukti pr tak layak memerintah mesia >> http://paspb2.blogspot.com/2012/10/fakta-ppinang-akan-bankrap-jika-terus.html

Anonymous,  October 4, 2012 at 2:55 PM  

Nak urus, bina dan bangunkan sebuah negara bukan mcm nak buat istana pasir!...

Anonymous,  October 4, 2012 at 3:12 PM  

seronok tengok pencacai amno mengelabah tak tentu arah...itu baru tengok bayangan je...mcm tulah nanti bila nak mampos nanti tengok malaikat maut....meroyan tak tentu pasal...apa pun BeEnd dah nyawa2 ikan....tabik spring sama ABU !!!1M..rakyat diBAHLULkan..pencapaian kroni diutamakan...

Anonymous,  October 4, 2012 at 3:13 PM  

SEBAB APA 'TANYA NAJIB' PUNYA DISLIKE LEBIH BANYAK DARI LIKE?

MARI TGK SINI WAHAI CAI:
http://headbomb.blogspot.com/2012/10/eleh-dislike-lagi-byk-ke-alah-hai-suka.html?showComment=1349306364386#c8432779989088668839

X PAYAH LA MELOSUAM BAPOK NAK BANGGA..

Ali October 4, 2012 at 3:24 PM  

Kalau (buah KALAU buat 'coolik' sedap)pkr memerintah haku hingat makin byk wanita x kahwin...sbb org laki hilang stim bila terpandang menteri pembangunan wanita....

Anonymous,  October 4, 2012 at 3:30 PM  

Jemaah menteri CIBAINET puak Peladang Khinzir Rakyat mana MANI>>PISTO?

Anonymous,  October 4, 2012 at 3:46 PM  

Anonymous said...
Mat Syabu boleh jadi Menteri Burit Dalam Negeri.

Amacam cai PAS? Setuju kalu takbir 3x!

October 3, 2012 10:57 PM

_____________________________

bro,
"mah sabu" bukan jd menteri burit dlm negeri, dier jd menteri tangan dlm burit

Anonymous,  October 4, 2012 at 4:02 PM  

Mah Sabu muka di atas burit bukan ka?

Anonymous,  October 4, 2012 at 4:03 PM  

jangan lupa himpunan mega 3 November. ABU

Anonymous,  October 4, 2012 at 4:13 PM  

Orang yang post kabinet bayangan palsu ni memang giler .. orang yang baca dan percaya ni semua bodoh.

Tapi kalo pun ni benar, apa salahnyer ? Ni lineup hebat2 belaka .. tak macam kabinet BN macam rumah orang tua !

Hidup PAKATAN !!

Anonymous,  October 4, 2012 at 4:39 PM  

Ni bs punya shadow government....

jangan harap nak memerintah Malaysia...kalau memerintah pon..perang akan terjadi nye..

jgn mimpi la wey...depa ni suma tak layak memerintah aa..menyusahkan rakyat ada la..

Anonymous,  October 4, 2012 at 4:54 PM  

dulu pun org tak sangka 4 negeri jatuh kat pakatan. lepas tu ok lagi memerintah sampai hutang negeri yg tak pernah-pernah langsai dibawah bn dapat dilangsaikan malah mendapat untung pula. takde pun perang dlm negeri pakatan. siapa yg sebenarnya tak pandai memerintah ni?

Anonymous,  October 4, 2012 at 4:54 PM  

Fukku....fukku..fukku...fukku...
fuckkatan... (duu..duu..du..du..duu..du)
n
n
nn||nn
vv vvv

Anonymous,  October 4, 2012 at 4:56 PM  

ya betul tu tuan, itu fakta. bukan angan-angan tukang ramal yg ramai kat sini

Anonymous,  October 4, 2012 at 5:07 PM  

sapa yg untung pemerintah ke rakyat?

hutang tak hutang mampuih p la..asalkan tak tabur janji kosong dan menyusahkan rakyat..

idea semua bodoh bodoh dan last last meyusahkan org ramai..

arghh aku tak peduli la infinity tukang ramal PR sekali pun...yg infinity tue semua yg pentingkan diri sendiri dan menyusahkan org lain...p mampus la anon PR...

zam October 4, 2012 at 6:04 PM  

Tuan leterlah panjang mana pun, puak pas ni sokong membabi buta je janji pemimpin merekadapat ke putrajaya. Itulah matlamat mereka bkn sbb hudud pun. Hudud ni cuma nak pancing undi je heee

Paracletos October 4, 2012 at 6:19 PM  

Woww!! Kabinet baru ni 1000x kali lebih baik daripada kabinet yg sedia ada!

Terima kasih PG kerana dedahkan benda ni!

Aku cukup teruja dengan Menteri Kewangan I dan II, Menteri Tenaga, Menteri Sains, Menteri Belia, Menteri Perdagangan dan Menteri Wilayah. Harap2 lah PR menang dan nama2 ni jadi menteri.

Anonymous,  October 4, 2012 at 6:37 PM  

Puak pembangkanng ni hutang hutang tapi time bg br1m sblum subuh sampai doh.kelakar gilo sek mun ni.

Sanggup jale kaki nk g rumoh tok penghulu nk amik borang brim baru ni.nak naik kereta tak dok sbb miskin.rakyat klate pas ni pemikiran kolot tahap dewo doh.Blh duit br1m derma pulok ko krajaan pas.penuh poket tuan guru seantero klate

Membangun bersama sampah la puok 2 pas ni.

Anonymous,  October 4, 2012 at 6:52 PM  




Perdana menteri....orang melayu.
Menteri besar...orang melayu.
Kebanyakan pegawai kerajaan....orang melayu.
Tapi rakyat melayu malaysia...


Anonymous,  October 4, 2012 at 8:30 PM  

ingat ini lah muka2 yg akan merosakan dan menghancorkan negara..

BN selamanya

Hj Mohammad Hj Dit October 5, 2012 at 8:15 AM  

Aku akan menjalankan satu revolusi untuk menentukan DSAI dan Azmin dibicara dengan secepat mungkin. Mereka berdua ini sudah tidak peduli apa akan terjadi pada orang Melayu dan Malaysia asalkan mereka ke Putrajaya. Mana bisa Pak jika PMnya sudah terbukti tidapa nak jadi jika menteri pengajian tinggi jatuh ketangan DAP.Aku bimbang peristiwa berdarah pasti berlaku selepas PRU13 angkara DSAI dan DAP. Banyak ATM berbangsa Melayu akan bangkit untuk mempertahankan hak orang2 Melayu. Untuk semua Melayu didal PKR dan PAS jangan sesakli memberi ruang pada DAP.

Anonymous,  October 5, 2012 at 10:28 PM  

Menteri bayangan pakatan rakyat dipenuhi dengan manusia korup, penzina, kaki judi, kaki arak, kaki betina, kaki jantan, kaki seks bebas, kaki fitnah, kaki nombor ekor, kaki liwat, kaki jubo......nak dikatakan berbagai kaki ada kat situ. Dah kira macam Combo meal....anak beranak pun ada pegang jawatan???? Marvelous....tetapi memang sudah dijangka sejak dahulu lagi.

Anonymous,  October 9, 2012 at 5:08 PM  

Dah tkde melayu dlm PR yang layak jdik menteri kewangan 1 ke.Jawatan tu pnyalah penting.Sume melayu dlm PR ni bodoh2 bangang ke.

Anonymous,  October 9, 2012 at 5:18 PM  

Kenapa kt singapork Menteri kabinet melayu tkde.Oh ye lupa..meritokrasi..melayu singapork bodoh2 agaknya..layak pegang menteri agama je..sbb tu PAP (abg DAP) tk lantik melayu menteri kabinet kt sana.Kat malaysia si sepet plk yg nak dilantik jd menteri kewangan.Padahal melayu yang majoriti.Pelik lah sgt.Oh lupa.. melayu dlm PR pun bangang2 jugak mcm melayu singapork rupanya.

Anonymous,  October 18, 2012 at 9:48 AM  

Bagus baca komen-komen Melayu yang mahukan 'perubahan' dengan menyokong PR.

Perubahan yang dapat dilihat:
Tambahkan lebih banyak sekolah China.

Iktiraf sijil sekolah UEC dan ijazah universiti China dan Taiwan.

Hapuskan kuota biasiswa (Melayu luar bandar harus bersaing dengan Cina bandar dengan adil)

Import lebih ramai penduduk China (Singapore dah lama ada dasar ni)

Signboard dan borang-borang mesti ada bahasa Inggeris dan bahasa China sahaja. Bahasa Melayu untuk orang Melayu sahaja.

Jom Ubah!

Post a Comment

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya Blogg tak tanggung. He he he

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP