Terkini Gempa Bumi Acheh - MKN Siap Sedia.

Wednesday, April 11, 2012Gambar dari Acheh


>Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia

SUMBER STATUS FB TSUNAMI ALERT :

Amaran Tsunami untuk lautan Hindi. Lokasi pertama tsunami akan tiba: Banda Aceh (beberapa minit lagi)
Lokasi lain seperti di Myanmar, India, Thailand, Sri Lanka juga akan dilanggar dalam beberapa jam lagi. - CNN

Ombak tsunami dijangka tiba di Georgetown pada 9:11 PM dan Port Dickson pada 2:10 AM.

Pihak Majlis Keselamatan Negara juga mengarahkan agar penduduk diberapa tempat berisiko tinggi dilanda Tsunami untuk bersiap sedia meninggalkan kediaman mereka.Psssttt... Gomo harap gempa bumi kali ini tiada Tsunami berlaku. Amin.....Read more...

Daulat Tuanku - Dalam Maksud Gambar YDP Agong IniDaulat Tuanku
Daulat Tuanku
Daulat Tuanku

Pertahankan Raja Raja Melayu
Pertahankan Hak Orang Orang Melayu
Malaysia Ini Tanah Air Orang Melayu

Bersatulah Melayu Dalam Kuasa Yang Masih Ada Hari ini.

Psssttt... Hanya kita orang Melayu mampu menjaga orang Melayu itu sendiri


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT
Read more...

Anak Ganu Moh Pakat Kite Gi Konvensyen Media Social 1 Malaysia Esok
Para sahabat Media Sosial sekalian dijemput beramai-ramai ke Konvensyen Media Sosial 1Malaysia Peringkat Negeri Terengganu yang akan berlangsung pada 12hb April 2012 hari Khamis ini bertempat di Dewan Besar Darul Iman. Masa pendaftaran adalah pada jam 8 pagi. T-Shirt dan Goodies Bag Konvensyen akan diberikan secara percuma dan jangan lepaskan peluang untuk memenangi hadiah cabutan bertuah yang menarik.

Gomo amat mengalukan kedatangan dari anak muda yang prihatin dengan nasib bangsa agar turut sama dalam perjuangan ini memastikan Terengganu terus kekal dibawah pentadbiran Barisan Nasional.


Psssttt.. Sah puak pembangkang ramai datang..huhuhu...depa pun nak cabutan bertuah jugak


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Read more...

Daulat Tuanku - Hanya Kita Orang Melayu Mampu Mempertahankan Kuasa Melayu

Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah
ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong yang ke 14 hari ini.


Belum pernah dalam sejarah negara, Sultan atau Raja yang sama dilantik semula sebagai Ketua Negara sejak sistem giliran memegang jawatan di kalangan sembilan Sultan dan Raja dipraktikkan selepas Malaysia mencapai kemerdekaan pada 1957.

Tuanku Abdul Halim pertama kali ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong Kelima pada 1970 semasa berusia 42 tahun, dan kini empat dekad kemudian, baginda ditabalkan sekali lagi sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada usia 84.

Malah yang menambah keunikan pertabalan kali ini ialah Perdana Menterinya Datuk Seri Najib Tun Razak, di mana semasa Tuanku Abdul Halim ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong Kelima, perdana menteri pada masa itu adalah ayahanda Najib, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussain, yang merupakan perdana menteri kedua negara.

Selain itu, pertabalan Seri Paduka turut melakar sejarah apabila upacara pertabalan kali ini diadakan buat pertama kalinya di Istana Negara yang baru di Jalan Duta.

Acara pertabalan yang akan menandakan secara rasminya Tuanku Abdul Halim memegang tampuk pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada Rabu akan diadakan dengan penuh adat istiadat dan tradisi beraja di negara ini.

Tradisi beraja dan upacara pertabalan itu, yang mungkin hanya disaksikan dalam tempoh lima tahun akan diadakan di Balairong Seri, Istana Negara pada pukul 10 pagi dan disiar secara langsung oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM).


Sedikit Latar Belakang Yang di-Pertuan Agong Ke 14

Sultan Abdul Halim, diputerakan pada 28 Nov 1927 di Istana Anak Bukit, Alor Setar, Kedah. Baginda menaiki takhta pada 14 Julai, 1958 selepas kemangkatan ayahanda baginda, Sultan Badlishah. Baginda yang juga lulusan ijazah Sains Sosial dan Pentadbiran Awam Wadham College Oxford United Kingdom, pernah menyertai Perkhidmatan Awam Negeri Kedah pada 1950-an.


Berikut adalah senarai Yang di-Pertuan Agong dari yang pertama sehinggalah yang ke-13:

(1). Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad dari Negeri Sembilan, diputerakan pada 1895, memerintah pada 1957-1960, mangkat ketika memerintah pada 1 April 1960.

(2) Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj ibni Almarhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah dari Selangor, diputerakan pada 1898, memerintah pada 1960, mangkat ketika memerintah pada 1 September 1960.

(3). Tuanku Syed Putra ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail dari Perlis, diputerakan pada 1920, memerintah pada 1960-1965, mangkat pada 2000.

(4). Sultan Ismail Nasiruddin Shah ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin III dari Terengganu, diputerakan pada 1907, memerintah pada 1965-1970, mangkat pada 1979.

(5). Sultan Abdul Halim Al-Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah dari Kedah, diputerakan pada 1927, memerintah pada 1970-1975.

(6). Sultan Yahya Petra ibni Almarhum Sultan Ibrahim Petra dari Kelantan, diputerakan 1917, memerintah pada 1975-1979, mangkat ketika memerintah pada 29 Mac 1979.

(7). Sultan Haji Ahmad Shah Al-Mustain Billah ibni Almarhum Sultan Sir Abu Bakar Riayatuddin Al-Muadzam Shah dari Pahang, diputerakan pada 1930, memerintah pada 1979-1984.

(8). Sultan Iskandar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Ismail dari Johor, diputerakan pada 1932, memerintah pada 1984-1989, mangkat pada 22 Januari 2010.

(9). Sultan Azlan Muhibbudin Shah ibni Almarhum Sultan Yusuff Izzudin Shah dari Perak, diputerakan pada 1928, memerintah pada 1989-1994.

(10.) Tuanku Jaafar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman dari Negeri Sembilan, diputerakan pada 1922, memerintah pada 1994-1999, mangkat pada 27 Disember 2009.

(11). Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah ibni Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj dari Selangor, diputerakan 1922, memerintah pada 1999-2001, mangkat ketika memerintah pada 4 Disember 2001.

(12). Tuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Syed Putra Jamalullail dari Perlis, diputerakan 1943, memerintah pada 2001-2006.

(13). Sultan Mizan Zainal Abidin ibni AlMarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj dari Terengganu, diputerakan 1962, memerintah pada 2006-2011. (IH)


Wahai orang orang Melayu, ingatlah bahawasanya kita adalah orang Melayu yang berdaulat dengan adanya raja kita di Tanah Melayu ini. Hanya kita sahaja dapat terus mengekalkan warisan nenek moyang kita dalam mempertahankan Kuasa Raja Melayu dari dihapuskan oleh anasir anasir politik jahat. Bersama sama kita menjunjung kasih kepada Duli Yang Maha Mulia Yang di- Pertuan Agong Sultan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah.


Daulat Tuanku
Daulat Tuanku
Daulat Tuanku

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT


Read more...

Tun Mahathir Akui Anwar Ibrahim Punyai Kuasa PenuhCik Ali Cik Limah Pakai Sedondong
Pergi Meminang Anak Cik Rahim
Siang Malam Kerjanya Berbohong
Itulah dia Anwar Bin Ibrahim

PANAS BEB....KLIK DISINI


Psssttt... Blogger RBF ni layak jadi penulis di Utusan Malaysia beb

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT


Read more...

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP