Politik Di Indonesia Lebih Demokrasi Berbanding Malaysia?

Saturday, May 19, 2012

Apa hebatnya Indonesia untuk dibanggakan kita rakyat Malaysia? Apa hebatnya Indonesia dengan sistem demokarasi yang mereka ada? Dimana hebatnya mereka itu?

Indonesia sememangnya hebat kerana Malaysia ini adalah serumpun dengan mereka di Indonesia. Kepulauan Melayu yang cukup hebat satu waktu lalu yang sejarahnya tidak mampu dinafikan baik pendatang dari India mahupun China waktu itu.

Indonesia memang hebat kerana sistem Demokrasinya yang ada menjadikan kempen politik yang paling meriah pernah Gomo saksikan mengalahkan Amerika SYraikat yang tidak mampu menghimpunkan dan menjadikan seseorang itu begitu taksub dengan parti politik.

Hebatnya mereka itu hanya untuk Rakyat Indonesia sahaja dan bukannya negara lain terutama Malaysia untuk dijadikan rujukan ataupun penasihat kepada Malaysia.

Apa yang Gomo cakapkan ini adalah satu makluman kepada rakyat Malaysia agar tidak bertindak seperti Shamsul Iskandar Ketua AMK yang begitu bodoh dan tidak tahu perbedaan antara politik di Indonesia dan juga Malaysia."Indonesia harus bantu penegakan Demokrasi Di Malaysia"
- Sam Ketot

Itulah antara kenyataan Shamsul Iskandar dari PKR yang pada Gomo wajar sangatlah jika Rafizi Ramli yang menggantikan beliau sebagai ketua AMK pada pemilihan akan datang.

Apa yang nak dibanggakan dengan Indonesia oleh Sam Ketot ini? Cara Demokrasi yang ada di Indonesia? Apakah Malaysia tidak Demokrasi? Jika Malaysia ini tidak demokrasi seperti Indonesia sudah pasti mereka Pakatan Pembangkang tidak menang langsung negeri negeri yang mereka tadbir waktu ini. Jika Malaysia tidak demokrasi maka tidak akan ada kempen dari pihak pembangkang pada setiap hari yang mana kita boleh lihat mereka pihak pembangkang Malaysia cukup bebas kesana kemari berkempen pagi petang siang malam.

Apa beza nya Demokrasi di Indonesia dan Malaysia sehinggakan Sam Ketot meminta Indonesia masuk campur urusan negara Malaysia yang berdaulat ini?

Yang bezanya adalah kerana KEBODOHAN Pakatan Pembangkang di Malaysia itu sendiri yang mana sejak bertahun lamanya mereka terus memperbodohkan rakyat Malaysia kononya Kerajaan menyekat kebebasan Media. Itu sahaja Bodohnya Pakatan Malaysia ini jika nak dibandingkan dengan politik di Indonesia.

Lihat Indonesia kempen politik cukup hebat dikaca tv tak kira parti mana yang bertanding pasti ada saluran yang dijanakan oleh parti politik untuk berkempen. Itu kematangan politik di Indonesia yang tahu dengan bercakap kesana kemari menyatakan kerajaan menyekat kebebasan media adalah satu pekara bodoh yang mungkin pihak pembangkang Malaysia tidak pelajari.

Di Malaysia ini pihak pembangkang cukup bingai bila seringkali menyatakan kepada rakyat bahawa kerajaan menyekat kebebasan mereka. Malah menyatakan bahawa mereka tidak diberi peluang untuk laporan berita mengenai mereka dimasukkan kedalam slot berita ataupun program lain. Apa punya bingai depa ni?

Jika Pakatan Pembangkang Malaysia berotak sudah pasti akan mengambil apa yang ada dengan Demokrasi di Malaysia ini dengan menubuhkan stesyen TV mereka sendiri. Jika akhbar mereka seperti harakahdaily, suara Keadilan boleh buat kenapa di kaca TV mereka tidak mampu? Jika di Media baru mereka mampu kenapa tidak lakukan dikaca TV? Kenapa tidak?

Inilah bedanya politik di Indonesia yang mana parti politik tidak ada masa untuk berkonspirasi memperbodohkan rakyat dengan cerita lucu. Pembangkang di Malaysia sahaja yang sanggup perbodohkan rakyat walaupun kerajaan yang ada hari ini memberi banyak ruang untuk mereka ini berkempen dan ianya sepatutnya digunakan oleh mereka Pakatan Pembangkang.


Biar banyak medium agar mudah rakyat menilai
parti mana yang elok untuk mereka.

Tapi nak buat macam mana kalau dah Pakatan pembangkang lebih suka memperbodohkan rakyat Malaysia dengan cerita dongeng dan rekayasa fitnah menyatakan kerajaan BN yang ada hari ini menyekat kebebasan mereka. Cuma rakyat Malaysia yang cerdik sahaja tahu betapa jijik dan kotor agenda mereka pakatan pembangkang ini dalam menipu rakyat Malaysia.

Buat Shamsul Iskandar dan juga pimpinan Pakatan Pembangkang diharapkan anda semua bijak dengan memperlajari sistem politik di Indonesia jika benar ikhlas untuk memperjuangkan agenda parti anda. Dan pesanan Gomo untuk pakatan Pembangkang diharapkan anda semua jika masih terus merasakan Indonesia lebih demokrasi dari Malaysia adalah elok menubuhkan parti politik anda masing masing disana. Kita akan dapat lihat apakah mereka pengundi di Indonesia akan dapat terima cerita bodoh yang anda semua keluarkan untuk menagih undi rakyat.

Rakyat Indonesia ini adakalanya bijak dan adakalanya emosi melampau. Berbeda dengan Malaysia yang kurang emosi melampau tetapi kurang cerdik bila berhadapan dengan pembangkang Malaysia yang cukup mudah ditipu bulat bulat.

Psssttt.. Sam Ketot pi duduk kat Indonesia jelah...


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT


Read more...

TUKAR "Acu Test Sepenggal" Buatkan PAS Kelantan Berbalah Sesama Mereka
TUKAR satu nama yang sekarang ini cukup menghantui pemimpin dan ahli PAS di Kelantan. Satu NGO yang dinamakan TUKAR ini telah membangkitkan perasan rakyat Kelantan yang sudah muak dan bosan dengan kerajaan yang sedia ada waktu ini iaitu PAS yang telah gagal mentadbir Kelantan sejak 22 tahun yang lalu.

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Tukar Kerajaan Pas Demi Rakyat (Gerakan Tukar) akan mengadakan program jelajah Jejak Janji Pas di seluruh negeri bagi menerangkan kepada rakyat tentang pembohongan kerajaan Pas Kelantan sejak 22 tahun lalu.

Pengerusinya, Kamarudin Kasim berkata, program itu adalah rentetan daripada kegagalan kerajaan Pas Kelantan memberi maklum balas mengenai memorandum menuntut 22 janji kerajaan Pas yang diserahkan pertubuhan itu sebelum ini.

Menurutnya, siri jelajah tersebut akan bergerak ke seluruh pelosok negeri termasuk kawasan pedalaman dalam menjejaki janji kosong Pas itu.

Katanya, siri jelajah berkenaan akan diadakan dua kali seminggu di lokasi-lokasi pembangunan yang dijanjikan Pas seperti di tapak stadium di Bukit Merbau, Pasir Putih, tapak pelabuhan darat Kuala Krai, kawasan bandar baru Pengkalan Kubor dan banyak lagi.

"Kami akan mendedahkan kepada rakyat segala janji retorik Pas yang gagal ditunaikan sejak 22 tahun memerintah."Kami juga akan membongkar mengenai kegagalan kerajaan Pas selama ini yang tidak berupaya mengurus tadbir negeri dengan berkesan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Jejak Janji Pas di Tapak Batu Asas Jambatan Sultan Ismail Petra di Palekbang di sini hari ini.

Pembinaan jambatan itu merupakan salah satu janji kerajaan Pas pada 1996 yang dikatakan akan menghubungkan Palekbang-Kampung Cina, namun gagal ditunaikan sehingga sekarang.

Tapak batu asas Jambatan Sultan Ismail Petra itu kini hanya dipenuhi dengan semak samun dan menjadi tempat lembu berkeliaran.

Sementara itu, Kamarudin menambah, beliau berharap siri jelajah itu akan mampu membuka mata rakyat Kelantan agar melakukan perubahan dengan memilih kerajaan yang boleh memberi manfaat kepada mereka.

"Lakukan perubahan segera pada pilihan raya nanti. Rakyat perlu memilih kerajaan yang berpotensi membantu mereka bukannya mengkhianati mereka,"


Anak Muda Mahu "TUKAR" Kerajaan Kelantan

GOMO: Syabas dan Mantap Gomo ucapkan kepada sahabat yang terlibat dalam NGO Tukar ini. TUKAR telah dilancarkan sewaktu Konyensyen Media Social 1 Malaysia yang diadakan di Kelantan pada bulan Febuari yang lalu yang mana Gomo turut hadir. Satu inisiatif yang wajar dipuji oleh rakyat Kelantan kerana NGO ini pada asasnya terdiri dari kalangan pejuang maya Blogger dan juga Facebookers yang sayang pada negeri Kelantan dari terus ditipu kerajaan PAS.

Apa lagi rakyat Kelantan dok tunggu? ayuh TUKAR kerajaan yang sedia ada hari ini kerana apa yang mereka tadbir selama 22 tahun dengan 22 janji palsu membuatkan Kelantan terus dibelengu dengan pelbagai masaalah menyukarkan anak Kelantan itu sendiri hidup dibumu sendiri.TUKAR
TUKAR
TUKAR


Psssttt.... Hebat geng Tukar, nanti kena belanja Gomo makan pulut Ikan Bakar di Tok Bali ye...

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Read more...

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP