Dear Najib Razak - "FUCK THE POLICY" To Help Rohingya

Friday, August 3, 2012
Gua tak tahu dimana nak bermulanya cerita ini tetapi jenis stail Gua yang hati kering ni Gua rasa ada baikknya Gua cakap apa yang Gua rasa patut diketengahkan agar pembaca Blog Papa Gomo yang senang dengan gaya dan penulisan ini menerima hakikat dengan apa yang Gomo nak sampaikan.

Disepanjang bulan Ramadhan ini Gomo melihat begitu banyak banner berbuka puasa yang nilainya lebih dari RM 5o. Malah ada Buffet yang ditawarkan melebihi RM 100 bagi satu kepala.Pembaziran? Gomo tidak kata ianya satu pembaziran kerana itulah lumrah dunia yang mana kita semestinya akan menggunakan keewangan kita untuk menikmati hidangan terbaik yang dihidangkan. Cuma........Cuma Gomo sedih apabila melihat masyarakat Rohingya yang begitu terseksa waktu ini. Gomo lihat betapa teruknya mereka dikerjakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawap sehingga ribuan nyawa menjadi korban. Apa dosa mereka masyarakat Rohingya? Kenapa mereka diperlakukan persis seperti binatang? Kenapa mereka diseksa dan dibunuh? Malah dibulan Ramadhan ini juga mereka dibunuh denga kejam.

Gomo melihat masyarakat Rohingya ada satu dosa besar dalam hidup mereka. Satu Dosa besar yang bukan sahaja membelengu masyarakat Rohingya tetapi seluruh masyarakat Islam didunia. Kerana ISLAM agama masyarakat Rohingya maka mereka ditindas bagaikan binatang dan bantuan amat sukar untuk dihulurkan kepada mereka.

Tetapi adalah lebih besar lagi Dosa apabila kita sendiri sesama umat Islam tidak menghulurkan bantuan buat mereka. Lebih parah lagi apabila kita yang hidup dalam negara Malaysia ini hanya melihat dan mengeluh kesah sahaja dengan berpeluk tubuh semata mata. Itulah Dosa kita apatah lagi dibulan Ramadhan ini yang hanya melihat tubuh badan umat Islam masyarakat Rohingya dimakan hidup hidup oleh mereka yang anti Islam.PBB, UN dan apa sahaja pertubuhan didunia yang kononya melindungi keganasan dan menghulurkan bantuan buat mereka yang dianiaya hanyalah satu retorik semata mata. Kita tahu mereka dipegang oleh proksi proksi Yahudi yang sememangnya mahukan Islam hancur dan ditindas dengan kejam. Maka sebab itulah masyarakat Rohingya yang menjadi mangsa kekejaman pihak pihak tertentu tidak diberi bantuan dan tidak ada tindakan diambil dalam memastikan masyarakat Rohingya tidak dibunuh apatahlagi dibulan Ramadhan.

Gomo ingat pengalaman Gomo sewaktu di Somalia apabila menjalankan misi bantuan kemanusian disana bersama dengan Kelab Putera 1 Malaysia pada tahun lalu iaitu dibulan Ramadhan dan juga awal Syawal. Pekara yang sama sebenarnya berlaku dikalangan masyarakat Islam apabila bantuan tidak dihulurkan oleh Badan Badan Kebajikan Antarabangsa kerana yang bakal dibantu itu adalah masyarakat Islam.


Somalia 100% Islam

Di Somalia yang mana 100% rakyatnya adalah Islam berperang dalam satu keadaan waktu yang lama. Kita dengar ianya peperangan saudara namun realitinya senjata senjata yang digunakan untuk berperang adalah disalurkan oleh mereka yang anti Islam atau dengan kata lain adalah proksi Yahudi Amerika. Sebab itu Somalia berdekad lamanya terus dalam peperangan kerana ianya adalah permainan politik barat yang anti Islam dan mahukan negara Islam bergolak.

Tragedi ini sama seperti yang berlaku di Mesir, Syria, Iraq, Afghanistan dan negara negara Islam lain. Pihak Yahudi Amerika membekalkan senjata kepada kedua dua pihak agar peperangan yang dipaparkan dalam ruang media Antarabangsa adalah melibatkan peperangan saudara walhal ianya adalah strategi Yahudi Amerika dalam menghancurkan dunia Islam.Senjata disalurkan bertan tan namun bantuan perubatan, makanan disalurkan hanya beberapa kilo sahaja untuk mereka yang memerlukan didunia Islam ini. Harapkan negara negara Islam lain? Berapa banyak sahaja negara Islam didunia ini yang kukuh ekonominya? Jika ada yang kukuh pun ianya terhalang akibat tekanan kuasa dunia. Dan Gomo akui Malaysia juga kadang kala ditekan oleh kuasa dunia apabila cuba menghulurkan bantuan kemanusian buat negara Islam yang mana masyarakat Islam memerlukan bantuan makanan dan juga perubatan.

Sekarang ini masyarakat Rohingya begitu dasyat diasak oleh kumpulan pengganas yang mahukan masyarakat Islam Rohingya dihapuskan. Satu pembunuhan kejam yang mana jelas satu pembunuhan bangsa Rohingya sedang dilakukan sedikit demi sedikit dari hari kehari. Apakah Malaysia hanya mahu berpeluk tubuh?Tidak dinafikan kerajaan Malaysia merupakan satu satunya kerajaan yang banyak membantu bangsa Rohinya ini. Ramai dikalangan mereka berada di Malaysia dalam mencari kehidupan dengan berbuktikan sekeping surat dari UNESCO yang mana dianggap sebagai pelarian. Itu tidak menjadi soal kepada Gomo kerana yang Gomo amat risaukan adalah mereka yang sedang diseksa dan dibunuh dengan kejam ditempat asal mereka iaitu di Myammar . Apakah tidakan kerajaan Malaysia dalam pekara ini? Adakah cukup dengan bantuan yang kita salurkan selama ini kepada mereka ataupun bantuan perlu diperhebatkan lagi terutama dalam memastikan mereka mendapat keadilan yang Hak?

Gomo tidak pandai untuk menyuarakan apa yang mungkin Gomo tidak tahu dalam permainan ini. Namun Gomo yakin Malaysia mampu berbuat sesuatu yang lebih besar keatas masyarakat Rohingya. Gomo yakin rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Islam pasti dapat membantu kerajaan dalam hal ini dan dengan kita bersatu padu dalam menentang kekejaman Junta Myammar pastinya masyarakat Islam Rohingya tidak dibunuh hari demi hari.

Gomo juga yakin masyarakat Cina dan India dinegara ini pastinya juga dapat membantu masyarakat Rohingya di Myammar kerana apa yang berlaku di Rohingya sebenarnya boleh berlaku di Malaysia ini.

"Myanmar tidak mengiktiraf etnik Rohingya yang berketurunan Bengali sebagai rakyatnya kerana kumpulan itu hanya memasuki negara ini pada kurun ke-19 ketika pemerintahan Britain.

Menurut Perlembagaan Myanmar, hanya keturunan Bengali yang tinggal di negara ini sebelum kemerdekaan daripada Britain pada 1948 serta anak mereka, dianggap sebagai warganegara.

Justeru, mereka yang menetap di Myanmar selepas kemerdekaan secara rasminya dianggap sebagai pendatang asing dan mengancam keselamatan negara ini."


Tidak banyak beda dengan kita Malaysia yang mencapai Kemerdekaan sepertimana maklumat yang Gomo ambil darfi wikipedia diatas. Jadi apa tugas kita sebagai rakyat Malaysia terutama masyarakat Islam Malaysia?
Gomo dengan ini MENAWARKAN DIRI untuk Misi bantuan Kemanusian buat masyarakat Rohingya. Gomo dan rakan seperjuangan Blogger Blogger Pro UMNO yang lain sepakat dan bersetuju untuk menjadi SUKARELAWAN buat mana mana misi kemanusian yang dihantar oleh Kerajaan Malaysia buat mereka yang ditindas di Myammar. Gomo dan rakan Blogger yang lain juga SANGGUP BERHARI RAYA di Myammar bagi misi Kemanusian ini.

Cuma yang menjadi persoalannya pihak mana yang akan menghantar misi kemanusian bagi membantu masyarakat Rohingya? Pihak mana yang nak tampil dalam hal ini? Apakah Kerajaan Malaysia juga akan hanya melihat dari jauh penderitaan masyarakat Rohingya dibulan Ramadhan ini? Apakah kita seluruh rakyat Malaysia hanya akan menjadi pemerhati seperti mana PBB, UNIESCO dan lain lain agensi dunia?Gomo, Parpu Kari, RBF Online, Gerakan Anti PKR, Medan Info Kita, Darul Ehsan Today semalam telah bersepakat dan bersetuju untuk menawarkan diri menjadi sukarelawan dalam misi kemanusian ini. Biar kami berhari raya disana dengan masyarakat Rohingya daripada kami hanya melihat daging sesama umat kami diratah oleh Junta tentera Myammar.
Polisi apa yang menyukarkan Kerajaan Malaysia menghantar bantuan kepada masyarakat Rohingya?

Psssttt..... Kerajaan Malaysia mesti buat sesuatu, Kita mampu dan kita sememangnya boleh melakukannya.Read more...

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP