Mak Lampir Miliki Kemampuan Luar Biasa Sejak Bergelar YB Parlimen Ampang 4 Tahun Lepas

Wednesday, November 21, 2012Zuraida Kamaruddin di lahirkan di Bengkulu, Sumatera Indonesia. Akibat kemiskinan hidup pada masa itu di Indonesia keluarganya telah berhijrah ke Singapura. Ketika itu Singapura masih lagi berada dalam Persekutuan Tanah Melayu. Selepas berlaku perpisahan antara Singapura dengan Malaysia keluarganya mengambil keputusan untuk memilih Malaysia sebagai tempat bermaustatin.  Selepas itu mereka telah di beri kerakyatan Malaysia. Nama asal mereka sekeluarga juga dipercayai telah ditukar.

Sebelum di pilih sebagai Ahli Parlimen Ampang pada tahun 2008 Zuraida adalah seorang penjual buah di kawasan Ampang. Selain menjual buah beliau juga secara sampingan turut menjual ubat-ubatan tradisional termasuk minyak angin.

Penglibatannya dalam PKR bermula selepas dia menyertai sebuah pertubuhan pro pembangkang yang dikenali sebagai Gerakan Mansuhkan ISA. Hasil pergaulan dan perkenalan beliau dengan orang-orang pembangkang dalam pertubuhan itu membawa beliau menyertai PKR. Kebetulan pada masa itu PKR berada dalam keadaan hidup segan mati tak mahu dan tidak ramai orang yang sanggup menerima jawatan -jawatan dalam parti. Kesempatan itu di ambil oleh Zuraida untuk menonjolkan dirinya dengan suara-suara lantangnya yang akhirnya membawa beliau berjaya memegang jawatan Ketua Wanita PKR.

Zuraida yang terkenal dengan bau badan yang masam di kalangan orang-orang PKR telah dipilih oleh PKR untuk menjadi calon mereka di Ampang dalam PRU ke 12 memandangkan pada waktu itu tidak ramai orang-orang PKR yang berminat untuk jadi calon. Tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu. Zuraida menang di Ampang dan dalam masa yang sama PKR berjaya membentuk kerajaan di Selangor. Ramai orang-orang PKR yang terlopong melihat orang yang selalu diperli dengan bau badan masam sebelum itu diangkat sebagai ahli parlimen oleh pengundi-pengundi Ampang.

Bermula Mac 2008 kehidupan Zuraida sekeluarga berubah setelah bergelar wakil rakyat di sebuah negeri yang diperintah PKR. Zuraida tidak perlu lagi menjual buah. Selain sibuk sebagai ahli parlimen Zuraida juga sibuk memenuhi undangan-undangan ceramah di seluruh negara untuk membongkar ‘penyelewengan dan rasuah Umno’.

Sebelum menjadi wakil rakyat di negeri yang diperintah oleh PKR Zuraida hanya menggunakan kenderaan Perodua Myvi yang dibelinya pada tahun 2005. Itulah satu-satunya kenderaan yang dimiliki beliau pada masa itu.

No kenderaan : WNL 8994
No enjin : E94A84B
Model : Perodua Myvi 1.3 Ezi (Auto)
Tarikh daftar : 31.10.2005
Pemilik : Zuraida Bt Kamaruddin
KP : 580314 71 5206

Namun seperti yang kami katakan diatas tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu. Daripada seorang penjual buah dan ubat-ubatan tradisional yang hanya menggunakan kenderaan Perodua Myvi kehidupan Zuraida berubah sekelip mata selepas menjadi wakil rakyat.

Beberapa bulan selepas diangkat sebagai ahli parlimen dan PKR membentuk kerajaan di Selangor Zuraida telah membeli sebuah kenderaan baru seperti berikut.


No kenderaan : WRL 575
No enjin : B5254 T2 A027402
Model : VOLVO XC90 2.5 T
Tarikh daftar : 01.07.2008
Pemilik : Zuraida Bt Kamaruddin
KP : 580314 71 5206
Harga kenderaan : RM 355,000.00

Bayangkan daripada Perodua Myvi yang berharga RM 40k terus melonjak kepada Volvo yang berharga RM 355k. Itulah yang dinamakan rezeki.

Tahun 2009 tidak ada sebarang kenderaan baru yang dibeli oleh Zuraida. Manakala pada tahun 2010 Zuraida membeli sebuah lagi kenderaan seperti berikut.


No kenderaan : WTY 1547
No enjin : 2KD650 8915
Model : Toyota Hilux Double Cab 2.5 AT
Tarikh daftar : 31.05.2010
Pemilik : Zuraida Bt Kamaruddin
KP : 580314 71 5206
Harga kenderaan: RM 99,000.00

Mungkin dua kenderaan baru belum mengcukupi untuk menggantikan Perodua Myvi yang dimilikinya sebelum itu, maka pada tahun 2011 Zuraida membeli lagi sebuah kenderaan seperti berikut.

No kenderaan : WNA 276
No enjin : 1KD687 8384
Model : Toyota Hilux Double Cab 3.0 AT
Tarikh daftar : 03.11.2011
Pemilik : Zuraida Bt Kamaruddin
KP : 580314 71 5206
Harga kenderaan: RM 107,000.00

Nampaknya tiga kenderaan di atas masih belum mengcukupi lagi buat Zuraida, satu lagi kenderaan berikut dibeli tahun 2012.


No kenderaan : BLR 9680
No enjin : 1129 1331 8818 93
Model : Mercedes Benz E240
Tarikh daftar : 24.05.2012
Pemilik : Zuraida Bt Kamaruddin
KP : 580314 71 5206

Sehingga setakat hari ini itulah kenderaan yang dimiliki oleh Zuraida sejak bergelar YB empat tahun lepas.

Semakan kami di laman web MyEG juga mendapati keempat-empat kenderaan Zuraida kecuali Mercedes E240 ada 20 saman tertunggak yang belum dibayar.Akhir kata sebagai penutup kepada siri pembuka bicara kali ini kami di sel13 mengucapkan tahniah kepada YB Zuraida kerana berusaha bersungguh untuk mengubah kehidupan. Inilah contoh seorang melayu yang berjaya.

Kami akan berehat beberapa hari dan kami akan kembali selepas ini untuk mendedahkan pula apakah rahsia di sebalik kejayaan Zuraida.

Sama - sama kita nantikan..

Sumber

Read more...

Polis Didakwa Merogol, Tiada Belas Kasihan Jika Terbukti Benar - Hishammuddin Tun Hussein


Tiada belas kasihan dan simpati terhadap tiga anggota polis yang didakwa merogol seorang wanita rakyat Indonesia di Perai,Pulau Pinang pada Jumaat lalu. Menteri Dalam Negeri,Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menegaskan,kes ini mesti diadili disebabkan tindakan tiga anggota polis ini boleh mencemarkan imej seluruh seluruh Polis Diraja Malaysia (PDRM).Menurut Hishammuddin lagi,kes ini tidak perlu disembunyikan dari pengetahuan orang ramai dan jika ada pekara yang perlu ditimbulkan bawa ke mahkamah.Gomo menyambut baik ulasan Menteri bertanggungjawap dalam pekara ini kerana insiden yang dilaporkan ini adlaah amat berat dan merupakan satu kesalahan yang begitu serius apatah lagi mencemarkan imej dan intergriti PDRM yang selama ini cukup disegani dan diyakini oleh masyarakat Malaysia.

Namun demikian kita sebagai rakyat Malaysia tidak harus menyalahkan PDRM diatas insiden yang didakwa ini kerana setiap yang berlaku haruslah menjalani proses undang undang yang sedia ada. Malah dalam pekara ini wanita Indonesia yang mendakwa dirogol oleh tiga orang anggota Polis itu juga perlulah diberikan kawalan yang ketat agar apabila kes pendakwaan ke atas Tiga anggota Polis yang dikatakan terlibat itu berjalan dengan lancar bagi memberikan keadilan kepada semua pihak.

Tahniah sekali lagi diatas kenyataan Menteri yang bertanggungjawap dan tidak lupa kepada seluruh anggota PDRM. Inilah adat dalam bidang beruniform yang mana akibat nila setitik rosak susu sebelanga. Dan Gomo dengan ini juga meminta agar rakyat Malaysia usahlah terus menjatuhkan hukuman kepada pihak PDRM diatas isu ini kerana dalam sebakul buah belum tentu semuanya molek belaka untuk dimakan.

Apa pun teruskan khidmat anda PDRM kepada Jutaan rakyat Malaysia yang mengharapkan keamanan negara Malaysia ini terus dipelihara.

Psssttt.... Pembangkang asyik nak salahkan Polis tak sudah sudah...adoiiii

Read more...

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP