Apabila Kewarganegaraan Menjadi Bahan Bidaan Politik

Saturday, January 26, 2013Pakatan Rakyat tampak semakin tertekan sejak kebelakangan ini. Pendirian yang tidak konsisten menyokong apa sahaja asalkan mampu mendapatkan undi mula dijadikan prinsip, dasar dan amalan yang wajib diberikan penekanan.

Isu yang membabitkan dakwaan warga India tidak diberi taraf kerakyatan dan pengenalan diri mula dijadikan bahan kempen membenci kerajaan. Gambaran yang diberikan adalah golongan ini telah dinafikan haknya. Lebih parah golongan ini kononnya dibiarkan terabai dari mendapat tuntutan hak asasi.

Satu ketika dahulu Pakatan Rakyat jugalah paling kuat mendakwa kerajaan pusat BN telah “warganegarakan” pendatang asing dalam jumlah yang cukup ramai kononnya untuk kepentingan undi. Malah wakil wanita dari PKR dengan lantang menyuarakan serta menyebarkan fitnah ini.

Namum apabila dicabar untuk membawa bukti ratusan ribu warga asing yang telah diberikan taraf kewarganegaraan oleh kerajaan beliau hanya mampu menamakan seorang sahaja.

Amat malang kerana dakwaan beliau mendapat bangkangan oleh tuan punya badan, pemilik kad pengenalan baru itu melalui kenyataan di akhbar memberitahu beliau telah pun memohon lebih dari 15 tahun dan bukan seperti di gambarkan oleh Pakatan Rakyat.

Malu dengan salah dakwaan, pemimpin wanita PKR itu akhirnya melakukan 'u-turn' dengan mendesak pihak Kementerian Dalam Negeri menyiasat sendiri akibat kegagalan beliau untuk memberikan bahan bukti. Apa yang melucukan adalah pemimpin wanita PKR ini adalah 'produk asing' yang mendapat hak menjadi warganegara sehingga dinobatkan sebagai wakil rakyat.

Serangan Pakatan Rakyat semakin liar, kurang bijak dan terkeluar dari landasan “normal” setelah melihat kerajaan dibawah kepimpinan Datuk Seri Najib semakin mendapat tempat dihati rakyat. Tertekan dengan peningkatan sokongan terhadap Najib, Pakatan Rakyat mulai tertekan malah mencari sebanyak mungkin isu yang boleh mengembalikan kembali kebencian rakyat kepada kerajaan.

Tampak suatu senario sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat bukan berdasarkan kepada prinsip, dasar dan kebaikan yang dibawa namun lebih kepada sebijak mana dan kemampuan mewujudkan kebencian menebal rakyat kepada kerajaan dan Barisan Nasional.

Tidak mungkin dilupakan hasutan Pakatan Rakyat terhadap isu pendatang tanpa izin di Sabah yang dimainkan oleh warga Sabah yang bukan beragama Islam. Mereka dibantu dan dihasut oleh Pakatan Rakyat agar kerajaan perlu mewujudkan SuruhanJaya bagi menyiasat kononnya terdapat puluhan ribu rakyat Filipina beragama Islam dan rakyat Indonesia Kalimantan mendapat kerakyatan Malaysia secara membabi buta melalui Sabah.

Jika di Sabah jumlah yang dilaung kan oleh Pakatan Rakyat mencecah puluhan ribu, maka di semenanjung pula jumlah yang di laungkan ada lah 300,000 walau pun yang berjaya di kumpulkan untuk demo cuma dalam sekitar 300 orang warga India sahaja.

Amat pelik keselamatan negara menjadi isu. Seolah-olah menjadi warganegara Malaysia adalah hak kemudahan untuk orang asing menyeludup masuk ke Negara ini. Pada mulanya Pakatan Rakyat memilih untuk mengkritik tapi kini demi undi dan sokongan mereka pula menyokong kebanjirannya malah membantu golongan ini untuk mendapatkan kewarganegaraan Malaysia.

Apa pun Pakatan Rakyat tetap menjadi badut di dalam kekeliruan kerana tujuan politik mahu menang mengatasi kebenaran. Di satu waktu Pakatan Rakyat menjalan kan kempen meramaikan ahli dan pengundi dengan DAP mendahului parti lain mendaftarkan ahli dan pengundi yang begitu ramai jumlahnya.

Namun begitu, Anwar Ibrahim pula di dalam beberapa kenyataan membangkitkan isu kononnya terdapat peningkatan luar biasa jumlah di dalam pendaftaran pemilih dan ini seharusnya disiasat. Malah tanpa berfikir panjang, Anwar Ibrahim memberi petunjuk bahawa SPR bakal menjadi alasan untuk beliau menangguhkan pembubaran DUN Selangor kerana jumlah pengundi baru yang meragukan.

Barangkali terlupa, jumlah teramai di daftar adalah melalui kempen DAP diikuti oleh UMNO yang mengarahkan ahli yang tidak berdaftar supaya mendaftar sebagai pengundi. Selain itu jumlah warganegara yang mencecah umur layak mendaftar juga telah mendaftarkan diri, mungkin atas kepekaan politik maka seharusnyalah jumlah baru pengundi begitu besar.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamudin Hussien membidas kenyataan wakil Pakatan Rakyat sebagai taktik mengelirukan rakyat. Malah beliau mengatakan jumlah sebenar tidak sampai pun 10,000 orang, dan itu pun tidak dilulus kan atau dilepaskan begitu sahaja kerana siasatan lebih lanjut harus di lakukan.

Apakah Malaysia mahu menerima bulat-bulat warganegara asing yang mahu membolosi negara ini tanpa sebarang siasatan? tentu sekali tidak wajar. Dipercayai warganegara India yang menyelusup masuk sebagai tukang gunting, pekerja kuil dan sebagainya akan cuba mengambil kesempatan ini.

'Politiking' harus ada garisan batas. Keselamatan negara dan ketenteramannya sepatutnya tidak menjadi bahan komoditi dan bahan bidaan. Tidak patut ada kompromi untuknya dan semua pihak baik kerajaan atau pun pembangkang harus menjadikan keselamatan negara sebagai agenda utama bukannya seperti yang berlaku pada waktu ini, menjadi bahan percaturan untuk mendapat undi pula.
Artikel dari portal KL POS


Undi PKR Bawa Kehancuran Negara 
Undi PAS Bawa Pepecahan Umat Islam
 Undi DAP Bawa Penindasan Bangsa 
Undi BN Bawa Kemakmuran Agama, Bangsa Dan Negara.

Read more...

Berpolitik dengan Air : Persoalan Agenda Sulit Kerajaan Negeri Selangor.
Ketika kerajaan  Pakatan Rakyat mula menaiki tahta pemerintahan, rakyat di negeri Selangor telah berdepan dengan pelbagai isu, dari hal ladang babi mega  di mana kerajaan Pakatan Rakyat tetap meneruskan projek tersebut menganggap apa sahaja yang dilaksanakan kerajaan BN sebelumnya sebagai satu bentuk pembaziran. Kemudian menyusul isu di mana rakyat negeri Selangor diuji pula dengan perihal UNISEL diikuti oleh perlantikan bukan Melayu ke jawatan utama  PKNS dan terakhir berkaitan acahan mahu memasukan pelajar bukan Melayu ke dalam UITM.

Belum pun perkara atas reda Politik negara menjadi kecoh apabila kisah wakil DAP yang terpaka menjadi pemberi maklumat rasuah parti pimpinan Karpal Singh tersebut telah dilaporkan membunuh diri di pejabat SPRM , walaupun dipercayai DAP yang mengugutnya, namun kematian nya di jadikan wayang untuk tayangan perdana seluruh Negara. Kepada Pakatan Rakyat apa sahaja yang boleh di jadi kan isu utuk  alih perhatian terhadap rasuah dan kepincangan kerajaan Selangor ia tentu sekali akan di manipulasi dan menjadi isu.besar.

Politik baru yang di bawa oleh kerajaan Pakatan Rakyat dilihat membawa pelbagai karenah dan membebankan rakyat. Politik yang tiada batas dan hadnya telah sampai ke tahap melampau apabila bahan kegunaan harian ia itu bekalan Air telah kini tersasar ke arah sudut tersasar dari masalah utama yang dibangkitkan.

Bekalan yang terhenti di banyak kawasan telah menganggu penduduk negeri Selangor dan pinggir Kuala Lumpur. Masalah air ini  yang boleh dikira sebagai  unprecedented  kerana perkara sebegini belum pernah terjadi di negeri Selangor ketika di bawah kepimpinan kerajaan BN.Mana mungkin dengan air yang begitu banyak penduduk tidak dapat bekalan mencukupi.Bahkan kawasan perkilangan juga menghadapi ganguan bekalan air.

Masalah air ini bertambah teruk apabila kerajaan negeri memilih untuk menjadi penuduh dan penuding jari kepada seluruh pemasalahan air dan bukan sebagai penyelesai masalah.Pergeseran pendapat dan perkelahian terbuka antara kerajaan negeri dan syarikat SYABAS telah bertambah parah sehingga syarikat SYABAS terpaksa menjawap tuduhan kerajaan negeri di kebanyakan akhbar dan media tempatan.

Walaupun kerajaan negeri sendiri menjadi pemegang saham 30% di dalam syarikat pengurusan air  SYABAS, ia memilih untuk menyerang SYABAS seolah olah Syarikat SYABAS ada lah musuh nya.Lebih pelik apabila kerajaan negeri sendiri ada beberapa wakil lantikan nya di dalam Lembaga Pengarah SYABAS..Apa kah mereka hanya patung dan tunggul sahaja di dalam Lembaga Pengarah itu?Dan tidak berfungsi lansung untuk kebaikan pengurusan air?

Menteri Besar nya Datuk Khalid Ibrahim seringkali  berucap di merata tempat menyata kan betapa cukup nya bekalan air seolah olah air lombong, longkang, hujan dan sungai ada lah sumber nya tanpa membeza kan jumlah air yang di rawat dan air yang tidak di rawat.Kelihatan MB Khalid semecam cuba memperbodoh kan rakyat.

Di pihak Syarikat SYABAS pula mereka telah berusha menjelas kan kedudukan mereka dengan  had had kuasa dan kerja yang mereka boleh laksana kan sebagai pihak lantikan kerajaan negeri. Penjelasan SYABAS nampak sekali hal ini bergantung kepada kerajaan negeri.yang mempunyai kuasa penuh.dalam menetukan pelbagai peraturan.

Perang air di negeri Selangor ini sudah melimpah sehingga ke Pahang apabila Datuk Seri Adnan Yakob turut memberi kenyataan tentang projek air Langat dan betapa ianya harus di sokong dan di laksana kan dengan segera.Malah menambah kata bahawa terpulang kepada rakyat negeri Selangor untuk menentu kan nasib mereka di dalam hal ehwal air ini

Kerajaan Selangor ketika menuduh Syarikat SYABAS sengaja mahu menyusahkan rakyat dan mensyaki kerja sabotaj oleh SYABAS untuk kepentingan SYABAS dan agenda bersama kerajaan pusat, tuduhan ini telah dijelaskan bahawa amat mustahil SYABAS mahu membuat perkara ini kerana SYABAS terpaksa keluar kan kos lebih tinggi dengan kerja penyewaan lori dan kerja tambahan untuk membawa bekalan kepada penduduk dianggap tidak masuk diakal.

Bagi kebanyakan rakyat  mereka tertanya Tanya dan musykil apa kah sebenar nya permainan catur MB Khalid ini dengan  isu air. Ada kah ia nya berupa ugutan kepada kerajaan pusat agar memberi mereka wang  berbillion untuk saham SYABAS dan baru lah kerajaan negeri akan memberi kerjasama menyelesaikan nya?

Atau , ada kah kerajaan Pakatan Rakyat Selangor tahu yang mereka bukan lagi kerajaan selepas PRU 13 , maka dengan itu mereka tidak perlu sangat melayani karenah air, dan membiar kan sahaja kerajaan baru menyelesai kan nya nanti?

Mungkin juga banyak wang yang telah di habis kan oleh rejim Khalid ini kepada perkara lain seperti isu bailout TALAM , lalu kerajaan Pakatan Rakyat Selangor ini perlu menyimpan sejumlah wang untuk menunjuk kan mereka tidak belanja semua nya di dalam kantong negeri lalu projek air dan urusan air ini harus di lengah kan, supaya wang tidak terhabis untuk selesai kan isu air ini?

Umum juga mengetahui kerajaan negeri Selangor telah menjual banyak aset milik kerajaan negeri lalu balance sheet kerajaan negeri Selangor harus kelihatan sihat lalu apa apa baki di dalam nya  tidak layak di sentuh kerana amat sukar memberi tahu rakyat kemana pergi jumlah besar wang setelah banyak harta negeri telah banyak di jual, maka apa apa jumlah yang ada harus di kekal kan dan bekalan air ada lah mangsa kepada percaturan ini.

Selain itu pulangan penjualan pasir yang begitu banyak di korek sekian lama juga perlu di tunjuk kan di dalam akaun negeri, maka tidak menguna kan nya untuk pemulihan air boleh menyelamat kan kerajaan Khalid Ibrahim dari menjawap kemana pergi nya kebanyakan  wang negeri.

Mungkin juga penasihat RM1 negeri Selangor sebagai boss Khalid memberi arahan
Kepada Khalid untuk berhelah itu dan ini kerana hasrat peribadi nya yang mahu memerintah Negara ada lah  lebih utama dari masalah rakyat negeri Selangor, dan sifat dendam nya kepada kerajaan pusat harus di terus kan?

Apa pun percaturan politik menguna kan air ada lah sesuatu yang merbahaya kerana air ada lah sumber kehidupan harian manusia tidak kira siapa yang mereka undi atau siapa yang dapat undi.

Ada kah ini semua petanda  kejatuhan kerajaan negeri Selangor yang di pimpin oleh 2 orang anak Ibrahim semakin jelas dan terang,  kerana jika isu air yang begitu penting pun tidak boleh di selesai kan, maka apa lagi yang boleh di harap kan dari rejim 2 anak Ibrahim ini.


Undi PKR Bawa Kehancuran Negara 
Undi PAS Bawa Pepecahan Umat Islam 
Undi DAP Bawa Penindasan Bangsa 
Undi BN Bawa Kemakmuran Agama, Bangsa Dan Negara.

Read more...

Snipet

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP